Gebelerde algılanan doğum ağrısının azaltılmasında ele uygulanan buz masajı etkisinin incelenmesi
Studying the affect of ice-massage applied to hands of pregnant women to reduce the perceived labor pains
- Tez No: 193413
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. AYNUR SARUHAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hemşirelik, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Nursing, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Doğum ağrısı, Kalın Barsak 4 (LI 4 ), Labor Pain, Large Intestinal 4
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 245
Özet
Doğum eyleminde, elde bulunan Kalın Barsak 4 (LI ) enerji meridyen noktasına uygulanan buz masajının doğum ağrısı algısını azaltmaya etkisini ve LI noktasının etkilikullanımını geliştirmek amacı ile randomize kontrollü deneysel bir çalışma olarak yapılmıştır.Gebelerin ağrı düzeyini belirlemek için ?Görsel Kıyaslama Ölçeği (Visual AnalogSkala=VAS)? ve ?McGill Melzack Ağrı Soru Formu (MASF)? kullanılarak toplanmıştır.Veriler, kontrol grubu, silikon uygulama grubu (Plasebo) ve buz uygulama grubu(Deney) olmak üzere üç grup olarak toplanmıştır. Araştırma verileri doğum eyleminin aktiffazında toplanmıştır. Araştırma iki aşamada gerçekleştirilmiştir. I. Aşamada; Buz ve SilikonUygulama Grubu (Deney-Plasebo); uygulamada eldeki LI4 bölgesine gelecek şekilde buzve silikon balonu verilmiş olup ağrı düzeyleri bu aşamada üç kez belirlenmiştir.Araştırmanın II. aşaması ise; her üç gruba da doğumdan sonra taburcu olmadanönce, MASF ve VAS (Uygulama IV) ile annenin ağrı düzeyi saptanmıştır.Verilerinin analizi bilgisayarda SPSS 11.0 paket programında gerçekleştirilmiştir.Gebelerin belirlenen ağrı algı puanları, birinci değerlendirme (VAS 1) uygulamabaşlangıcında ağrı algı puan ortalaması 49.77±23.29; VAS 2 puan ortalaması 62.35±23.83;VAS 3 puan ortalaması 72.66±22.87 ve annelerin taburcu olmadan yapılan VAS 419.51±17.33 olarak saptanmıştır. Gruplar arasında ağrı algı puan ortalaması bakımındanfark saptanmamıştır.Çalışmada elde edilen bulgular; elde bulunan LI4 noktasına yapılan buzuygulamasının doğum ağrı algısını azaltmada etkisi olmadığı ancak gebeler yapılanuygulamanın ?ağrılarını azalttığı/hafiflettiğini? sözel olarak belirtmişlerdir.
Özet (Çeviri)
This research was carried out as a randomized, controlled experimental study todetermine the affect of ice-massage applied to energy meridian point of Large Intestinal 4(LI4) to reduce the perception of labor pains during labor process and to improve effectiveuse of LI 4 point.?Visual Analog Scale? (VAS) which determines the level of pain of the pregnant and?McGill-Melzack Pain Questionnaire? (MPQ) which determines the level of pain duringpostnatal period.Data were collected as separate three groups; control group, silicon application group(Placebo) and ice application group (Experimental). Research data were collected duringactive phase of the labor process. Research was carried out in two stages. In the first stage(Ice and silicon application group [(Experimental-Placebo]); labor pain was measured byusing VAS prior to ice-balloon or silicon-balloon was applied to LI 4 region. Pregnant held theice and silicon balloon in her hand during contraction period. Applications were suspendedduring contraction respite phase. When other contraction started the ice and silicon packagewas given to her hand again. At the end of application pregnant woman?s level of perceptionof labor pain could be determined three times by using VASIn the second phase of the research; in all groups the mothers? levels of pain weredetermined through MASF and VAS (Application IV) postnatal, prior to discharge.The analysis of the research data was performed in computer by Statistical Packagefor Social Science (SPSS) version 11.0 package program.According to the results of the research, pregnant women?s determined mean scoresof perceived pain were 49.77 ± 23.29 (VAS 1) at the onset of application; 62.35 ± 23.83(VAS 2), 72.66 ± 22.86 (VAS 3) and 19.51 ± 17.33 (VAS 4) performed prior to discharge.A difference was not found between groups in terms of mean scores of perceived pain.Findings obtained from study indicate that ice applied to LI point did not play a role inreducing the perceived labor pains but pregnant women verbally expressed that applicationhad ?reduced/relieved? their pains.