Algılanan doğum ağrısı, doğum memnuniyeti ve neonatal sonuçlar üzerine doğum dansının etkisi
The effect of labor dance on the perceived labor pain, birth satisfaction and neonatal outcomes
  1. Tez No: 530959
  2. Yazar: BİHTER AKIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BİRSEN KARACA SAYDAM
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Dans, doğum, ağrı, memnuniyet, neonatal sonuçlar, Dance, labor, pregnant, pain, satisfaction, neonatal outcomes
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 184
Özet
Bu araştırma, algılanan doğum ağrısı, doğum memnuniyeti ve neonatal sonuçlar üzerine doğum dansının etkilerini belirlemek amacıyla 1 Nisan 2017- 31 Ekim 2017 tarihleri arasında Sağlık Bakanlığı'na bağlı İzmir Urla Devlet Hastanesi'nde gerçekleştirilmiştir. Araştırma kapsamına; riskli olmayan ve çalışmaya katılmayı kabul eden gebeler alınmıştır. Veriler; Dansı Uygulayıcı Ebe Grubu (DUEG-40 gebe), Dansı Uygulayıcı Eş/Partner Grubu (DUPG-40 gebe) ve Kontrol Grubu (KG-80 gebe) olmak üzere üç grup şeklinde, doğum eyleminin aktif fazında toplanmıştır. DUEG'ndaki gebeler doğum salonunda görevli, gebeyi takip eden ebe ile; DUPG'ndaki gebeler ise eş/partnerleri ile aktif faz boyunca dans etmiştir. Dans; gebenin elleri partnerinin (ebe ya da eş) boynunda, başı partnerinin omzuna dayalı, meditasyon müziği eşliğinde, sağa ve sola sallanma şeklinde uygulanmıştır. Dans süresince, partner bu sallanma hareketine eşlik etmiş ve aynı zamanda gebenin sakrum bölgesine masaj yapmıştır. Doğum dansı uygulanmadan önce (vajinal dilatasyon 4 cm.) ve doğum dansı uygulandıktan sonra (vajinal dilatasyon 9 cm.) algılanan doğum ağrısı Görsel Kıyaslama Ölçeği (Visual Analog Skala=VAS) kullanılarak ölçülmüştür. Doğum sonrası dönemde yenidoğanın birinci, beşinci ve onuncu dakika apgar skorları ve oksijen saturasyon düzeyleri ölçülerek kaydedilmiştir. Kadınların doğum memnuniyetini değerlendirmek amacıyla doğum sonu birinci saatte Mackey Doğum Memnuniyet Ölçeği uygulanmıştır. KG'na ise sadece hastanedeki rutin uygulamalar yapılmış, veriler dans grubunda belirtildiği şekilde toplanmıştır. Araştırma sonuçlarına göre; araştırmaya dâhil edilen gebelerin yaş ortalaması 27.13±4.09 (min=18-max=37)'dur. DUE grubundaki gebelerin dans süre ortalaması DUP grubu ile benzer bulunmuştur. Dans grubundaki gebelerin VAS 1 ve VAS 2 puan ortalamaları KG'na oranla anlamlı derecede düşük bulunmuştur. Yenidoğana ilişkin veriler incelendiğinde dans grubunun (DUP ve DUE) yenidoğanlarının beşinci ve onuncu dakika apgar skoru KG'na oranla anlamlı derecede yüksektir. Yenidoğanların oksijen saturasyon düzeylerine bakıldığında ise; dans grubunda KG'na oranla birinci, beşinci ve onuncu dakika oksijen saturasyon düzeyleri anlamlı derecede yüksek bulunmuştur. Dans grubundaki kadınların doğum sonu birinci saatte değerlendirilen doğumdan memnuniyet düzeyi alt boyut puanı ve toplam ölçek puan değerleri KG'ndaki kadınlara oranla anlamlı derecede yüksektir. Çalışma sonucunda; intrapartum dönemde eş veya ebe ile birlikte yapılan doğum dansının doğum ağrısı, doğum memnuniyeti ve neonatal sonuçlar üzerinde olumlu etkisi bulunduğunu göstermiştir. Doğum ağrısının etkili yönetimi için intrapartum dönemde kadına verilen bakıma gebenin ailesi de dâhil edilmeli; ebe-gebe ve aile işbirliği içerisinde hareket etmelidir.
Özet (Çeviri)
This research was conducted to determine the effects of labor dance on perceived birth pain, birth satisfaction and neonatal outcomes at Ministry of Health Izmir Urla State Hospital between April 1, 2017, and October 31, 2017. Within the scope of the research; pregnants non-risky and volunteered to participate in the study have been taken. The data were collected during the active phase of labor as three groups; Dance Practitioner Midwife Group (DPMG-40 pregnant), Dancing Practitioner Spouse / Partner Group (DPSG-40 pregnant) and Control Group (CG-80 pregnant). The pregnant in DPMG, with the midwives who are in charge of the delivery room and following the pregnancy, in DPSG have danced with their spouse/partners during the active phase. During labor dance, pregnant's hands wrap around the neck of the partner's (midwife or spouse), puts her head on partner's shoulder, they swing left to right accompanied by calming music. During the labor dance, her partner has accompanied this swinging movement and has massaged the sacrum area at the same time. Birth pain that measured before the labor dance was applied (vaginal dilatation was 4 cm) and after labor dance (vaginal dilatation 9 cm) using VAS. In the postpartum period, the first, fifth and tenth-minute Apgar scores and oxygen saturation levels of the newborn were measured and recorded. Mackey Birth Satisfaction Scale was applied to evaluate the women's birth satisfaction at the end of the first hour. In the Control Group, only the routine practices were implemented in the hospital and data were collected as indicated in the dance group. According to the results of the research; the average age of the pregnant included in the survey is 27.13±4.09 (min=18-max=37). The mean duration of dance for pregnant in DPSG was found to be similar to the DPMG. The mean scores of VAS 1 and VAS 2 in the dance groups were significantly lower than the CG. When the data regarding the newborn were examined, the fifth and tenth-minute Apgar score and the first, fifth and tenth oxygen saturation levels of the newborns of the dance group (DPSG and DPMG) significantly higher than CG. In the dance groups, the level of birth satisfaction assessed at the first postnatal day is significantly higher than the scores of the subscale and total scale points in women in KG. In the results of the study; showed a positive effect on the birth pain, satisfaction and neonatal outcome of the labor dance performed with spouse or midwife during the intrapartum period. For the effective management of the birth pain, it is necessary the family of pregnant should be included in given care to the woman during the intrapartum period; midwife-pregnant and family should act in cooperation.