İntrauterinal kortikal displazi modeli oluşturulan yenidoğan sıçanlarda cerebellar korteks üzerine maternal melatonin etkisinin incelenmesi
Investigation of maternal melatonin effect on intrauterinal cortical dysplasia model on the newborn rats cerebellar cortex
  1. Tez No: 193429
  2. Yazar: YİĞİT UYANIKGİL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MERAL BAKA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Morfoloji, Nöroloji, Histology and Embryology, Morphology, Neurology
  6. Anahtar Kelimeler: kortikal displazi, gebelik, yeni doğan, sıçan, cerebellum, cortical dysplasia, pregnancy, newborn, rat, cerebellum
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 193
Özet
ÖZETKortikal displazi, kortikal gelişim dönemlerine bağlı olarak oluşan gelişimselhatalardan meydana gelen malformasyondur. Bu çalışmada gebelik döneminde Carmustine'emaruz kalınması sonucu oluşan kortikal displazinin yenidoğan cerebellumundakihistopatolojik etkisini gözlemek, nöroprotektif bir ajan olan melatoninin koruyucu olarakkullanılabilirliğini araştırmak ve konu hakkında literatüre katkıda bulunmak hedeflenmiştir.Çalışmada kullanılan Wistar albino dişi sıçanlar (200- 220 gr) uygun şartlarda intaktkontrol, sham, ekzojen melatonin tedavisi uygulanan, Carmustine uygulanan, Carmustine vemelatonin tedavisi uygulanan olmak üzere beş deney grubuna ayrılmıştır. Yenidoğan sıçancerebellumları ışık mikroskopik, immunohistokimyasal, elektron mikroskopik vebiyokimyasal olarak MDA ve SOD düzeyleri ölçülerek değerlendirilmiştir.Kontrol, Sham ve Melatonin- Kontrol gruplarına ait deneklerin yenidoğanlarında,yenidoğan cerebellumuna özgü histogenezisin migrasyon ve maturasyonunun devamınıgösteren bulgular saptanmıştır. Kortikal displazik yeni doğan sıçan cerebellumunda ise dahaerken embriyonal dönem cerebellar kortekse ait yapısal görünüm saptanmıştır. Ayrıca,Carmustine grubunda saptanan ultrastrüktürel bulgular ve immunohistokimyasal olarak artmışapoptotik hücre sayısı ve Nestin (+) hücre sayısı ile azalmış GFAP (+), Synaptophysin (+),TGF- β1 (+) immunreaksiyonu, maturasyonda gecikme olduğu sonucunu ortaya koymuş vebu sonuç biyokimyasal bulgularla desteklenmiştir. Melatoninin hamilelik periyodunda uygundozda kullanılabilirliği ile ilgili daha ileri çalışmalar ve klinik deneyler gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTCortical dysplasia is a cortical malformation resulting from any developmental defectsduring different periods of development. This study aims to contribute to the scientificliterature by investigating the cerebellar histopathological alterations in the neonates withcortical dysplasia due to the prenatal exposure to carmustine and the possible effects ofprophylaxis with melatonin, a neuroprotective agent.Wistar albino female rats (200-220 g) were randomly divided into five experimentalgroups; intact-control, sham-operated, exogeneous melatonin-treated, carmustine-treated andCarmustine+Melatonin-treated. Light microscopy, immunohistochemistry, electron microscopywere carried out on the newborn cerebellum and MDA and SOD levels were determinedbiochemically.Histopathology of cerebellum from the control, sham-operated and melatonin-treatedgroups showed continuity of migration and maturation which is a patognomonic sign of thenewborn cerebellum. However, cerebellar cortex from the newborns of cortical dysplasiagroup showed the histology of early embrionic cerebellar cortex. Furthermore, theultrastructural studies and immunohistochemically the increased apoptotic cell numbers andNestin (+) cell numbers and the decreased positive immunoreactivity to GFAP, synaptophysinand TGF- β1 in the carmustine-treated group were showed a significant delay in thematuration which was supported by biochemical findings.It has been concluded that careful medical examination must be done under the viewof medical abortus endication to the women who need an alkylating agent; treatment duringtheir pregnancy. Additional clinical trials are required to evaluate melatonin administrationduring pregnancy at suitable doses.