Ratlarda termal ağrı modelinde intratekal ropivakainin analjezik etkilerine intratekal midazolamın etkisi
The influence of intrathecally admınıstered mıdazolam on analgesıc effects of intrathecally admınıstered ropivacaine on thermal induced pain model in rats
- Tez No: 193433
- Danışmanlar: PROF.DR. EMEL SAĞIROĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: İntratekal, ropivakain, midazolam, analjezi, Intrathecal, ropivacaine, midazolam, analgesia
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
ÖZETRATLARDA TERMAL AĞRI MODELİNDE İNTRATEKAL ROPİVAKAİNİNANALJEZİK ETKİLERİNE İNTRATEKAL MİDAZOLAMIN ETKİSİDr. Haci Balkaya, Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Anesteziyoloji veReanimasyon Anabilim Dalı, İzmir/Türkiye.Amaç: Bu çalışmada, ratlarda intratekal verilen ropivakaine, midazolam eklenmesininanaljezik ve spinal korddaki histopatalojik etkisinin araştırılması amaçlandı.Gereç ve Yöntem: Çalışmaya, 27 adet rat alındı. Anestezi altında deneklere spinal katetertakıldı ve tespit edildi. Denekler randomize olarak 5 gruba ayrıldı.Grup Sham (n=3): Tüm cerrahi işlemler yapıldı. Ancak kateter takılmadı.Grup S (n=6): Deneklere spinal kateterden 10 µL %0.9 serum fizyolojik solüsyonu verildi.Grup R (n=6): Deneklere spinal kateterden 10 µL 50 µg ropivakain (5 mg/mL) verildi.Grup M (n=6): Deneklere spinal kateterden 10 µL 20 µg'lık midazolam verildi.Grup MR (n=6): Deneklere spinal kateterden 10 µL midazolam, ropivakain karışımı (20 µgmidazolam, 50 µg ropivakain olacak şekilde) verildi.Kateter takılan tüm gruplara ilaç verildikten sonra 10 µL serum fizyolojik ile yıkandı.İntratekal ilaç uygulamadan önce (0.dk) ve uygulamadan sonraki 10, 20, 30, 45, 60 ve 90. dkratlara tail-flick testi ayrıca 0, 10, 20, 30, 45, 60 ve 90. dk rotarod testi uygulandı. Ratlarınspinal kordundan alınan kesitler histopatolojik olarak değerlendirildi.Bulgular: Tail-flick testi sonucunda; Grup S ile Grup R, Grup M ve Grup MRkarşılaştırıldığında; Grup R, Grup M ve Grup MR'da tail-flick ortalama değerleri anlamlıyüksek bulundu (p0.05).Sonuç: İntratekal yolla uygulanan ropivakainin analjezik etkinliğini, midazolamın arttırdığıve histopatolojik olarak nörotoksisite oluşturmadığı saptandı.
Özet (Çeviri)
SUMMARYTHE INFLUENCE OF INTRATHECALLY ADMINISTERED MIDAZOLAM ONANALGESIC EFFECTS OF INTRATHECALLY ADMINISTERED ROPIVACAINEON THERMAL INDUCED PAIN MODEL IN RATSDr. Haci Balkaya, Dokuz Eylül University, Faculty of Medicine, Department ofAnesthesiology and Reanimation, Izmir/Turkey.Objective:This study was aimed to investigate whether the addition of midazolam to intratecaladministration of ropivacaine in rats effects analgesic activity and makes histopathologicaleffect to spinal cord.Methods:27 rats were included in the study. Spinal catheter was inserted and affixed to subjects underanesthesia. Subjects were randomised into 5 groups.Group Sham (n= 3): All surgical processes were done except catheter insertion.Group S ( n= 6) : 10 µL of % 0,9 saline was adminestered through the spinal catheters ofsubjects.Group R ( n= 6) : 10 µL ropivacaine including 50 µg ( 5 mg/ mL) was adminestered throughthe spinal catheters of subjects.Group M ( n=6) : 10 µL midazolam including 20 µg was administered through the spinalcatheters of subjects.Group MR ( n= 6) : 10 µL of midazolam and ropivacaine mixture (including 20 µgmidazolam and 50 µg ropivacaine) was adminestered through the spinal catheters of subjects.The catheters were flushed with 10 µL of saline was administration after injection of the studydrugs medicines in all catheter inserted groups. Tail-flick test and rotarod test were performedthe intratecal administration of medicine (0. minute) and at the 10., 20., 30., 45., 60., and 90.minutes after the administration of study drugs. The cross-sections obtained from the spinalcord of rats were histopathologically evaluated.Findings:The tail-flick test?s results showed that when group S with group R, group M and group MRwere compared; the mean values in group R, group M and group MR were significantly high(p0.05).Conclusion:The analgesic property of ropivacaine when administered intrathecally was augmented byintrathecally administered midazolam without producing any histopathological neurotoxicity.