Elektif koroner arter bypass cerrahisi geçiren olgularda değişik pompa prımıng solüsyonlarının eritrosit deformabilitesi ve agregasyonu üzerine etkilerinin incelenmesi
The effect of different priming solutions on the erythrocyte deformability and aggregation among cases undergoing elective coronary artery bypass surgery
  1. Tez No: 193441
  2. Yazar: İSMAİL YÜREKLİ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. BARAN UĞURLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Kardiyopulmoner bypass, hemoreoloji, LORCA, HES 130/0, Ringer, Cardiopulmonary bypass, LORCA, hemorheology, HES 130/0.4, Ringer
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
ÖZETElektif koroner arter bypass cerrahisi geçiren olgularda değişik pompa primingsolüsyonlarının eritrosit deformabilitesi ve agregasyonu üzerine etkilerinin incelenmesiDr. İsmail Yürekli, Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi, Kalp ve Damar CerrahisiAnabilim Dalı, İzmir, Türkiye([email protected])Kardiyopulmoner bypass (CPB) işlemi, kalp cerrahisinde nativ kalp ve akciğerlerinişlevini yerine getirmek üzere kullanılmaktadır. CPB'nin kanın homeostatik ve hemoreolojikkoşullarını etkilediği bilinmektedir. Bu etkilenme, hem plazma proteinleri hem de kanınşekilli elemanları düzeyinde olmaktadır. Hemoreoloji kanın akım ve davranış özellikleriniinceler. Mikro ve makrovasküler perfüzyonun sağlanabilmesinde hemoreolojik özelliklerönem taşımaktadır. CPB uygulamasının bu etkileri, suni yüzeylerle kanın temasını, kanhücreleri üzerindeki mekanik kayma stresini, pulsatil olmayan perfüzyon akımını ve eşzamanlı oluşan hemodilüsyonu içermektedir. Bundan yola çıkarak, CPB işlemi uygulanarakelektif koroner arter bypass cerrahisi (CABG) geçiren seçilmiş olgularda, değişikekstrakorporeal priming solüsyonlarının (Ringer, %6 HES 130/0,4) eritrosit agregasyonu vedeformabilitesi üzerine etkilerini araştırmayı amaçladık. Bu amaçla hastalardan CPB öncesi,CPB 5. dakika, CPB sonrası 15. dakika ve postoperatif 24. saatte olmak üzere dört ayrı zamandiliminde kan örnekleri alındı. Eritrosit deformabilite ölçümleri, değişik kayma streslerindelazer difraksiyon analizi ile bir ektasitometre (LORCA [Laser-assisted Optical Rotational CellAnalyzer], RR Mechatronics, Hoorn, The Netherlands) kullanılarak yapıldı. Elongasyonindeksi (Eİ) değerleri, 0,30-30 Pa arasındaki dokuz ayrı kayma stresi değerinde ölçüldü.Eritrosit agregasyonu ölçümleri de LORCA cihazı ile yapılıp ölçümlerden sonra sillektogramolarak kaydedildi. Agregasyon indeksi (Aİ) mevcut bilgisayar yazılımı ile hesaplandı. Her ikisolüsyon, değişik kayma streslerinde Eİ ve değişik zamanlarda ölçülen Aİ açısındankarşılaştırıldığında, iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı.
Özet (Çeviri)
SUMMARYThe effect of different priming solutions on the erythrocyte deformability andaggregation among cases undergoing elective coronary artery bypass surgeryDr. Ismail Yurekli, Dokuz Eylul University, Faculty of Medicine, Department ofCardiovascular Surgery, Izmir([email protected])The cardiopulmonary bypass (CPB) procedure employed to replace the function ofnative heart and lung during cardiac surgery is known to influence the normal homeostaticcircumstances of blood, including both the blood elements and plasma proteins. Thesechanges in blood are largely due to the adverse effects of the heart-lung machine involving thenon-physiological contact of blood with the artificial surfaces, the mechanical shear stress onblood cells, the non-pulsatile perfusion flow and concomitant procedure of hemodilution.Admired by this knowledge, we aimed to investigate the effects of different extracorporealpriming solutions (Ringer, HES 6% 130/0,4) on the aggregation and deformability oferythrocytes among selected cases undergoing elective coronary artery bypass surgery. Forthis reason, blood samples were taken at four different time intervals: before CPB, in 5thminute after CPB was initiated, in 15th minute after CPB ended and 24 hours after the onsetof CPB. Erythrocyte deformability measurements were carried out by an ektacytometer(LORCA [Laser-assisted Optical Rotational Cell Analyzer], RR Mechatronics, Hoorn, TheNetherlands) at different shear stress levels via laser diffraction analysis. Elongation index(EI) values were measured at nine different shear stress levels between 0,30-30 Pa.Erythrocyte aggregation measurements were also carried out by LORCA instrument andsaved as syllectogram. Aggregation index (AI) was calculated by an existing software. Thereweren?t any significant differences between two different priming solutions regarding theelongation indices at different shear rates and aggregation indices.