Alkol bağımlı farelerden izole edilen korpus kavernozum düz kasında nitrerjik gevşemelerin araştırılması
Investigation of nitrergic relaxations of corpus cavernosum smooth muscle in chronic ethanol-dependent mice
- Tez No: 193451
- Danışmanlar: PROF.DR. NURAN ÖĞÜLENER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Fare, korpus kavernozum, kronik etanol, nitrerjik gev eme, nitrikoksid, Mice, corpus cavernosum, chronic ethanol, nitrergic relaxation, nitric oxide
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmakoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
ÖZETAlkol Ba ımlı Farelerden zole Edilen Korpus Kavernozum DokusundakiNitrerjik Gev emelerin Ara tırılmasıKronik etanol inhalasyonu yapılan farelerden izole edilen korpus kavernozumdokusunda kronik alkol alımının nitrerjik gev emeler üzerindeki etkisi ara tırıldı.Farelere kronik etanol uygulaması 7 ve 14 gün süresince inhalasyon yoluyla yapıldı.Kontrol grubu ve kronik etanol grubuna ait farelerden izole edilen korpus kavernozumpreparatı 200 mg tansiyon altında, %95 O2 ve %5 CO2 ile gazlandırılmı Krebssolüsyonu içeren, sıcaklı ı 370C olan, 15 ml'lik organ banyolarına asıldı. Dokularfenilefrin (5x10-6 M) ile kastırılarak plato fazı olu turulduktan sonra ardı ık olarakelektriksel saha stimülasyonu (ESS; 8 Hz, 30 V, 0.5 msn, 15 sn), ekzojen nitrik oksid(NO; 10-4M) ve asetilkolin (10-7 M) gev emeleri elde edildi. Etanole 7 gün maruz kalangrubun ESS, ekzojen NO ve asetilkolin gev eme cevapları ile kontrol grubunun ESS,ekzojen NO ve asetilkolin gev eme cevapları arasında anlamlı bir fark bulunmadı.Ancak, 14 gün süresince etanol uygulanan grubun asetilkolin gev emelerinde anlamlıbir azalma gözlendi. Kontrol ve 14 gün süresince etanol inhalasyon yapılan gruba aitdokularda, nitrik oksit sentaz inhibitörü olan L-nitroarjinin (10-4 M) ESS ve asetilkolingev emelerini anlamlı olarak azalttı; ekzojen NO gev emesini de i tirmedi. L-nitroarjinin'in ESS ve asetilkolin gev emeleri üzerindeki inhibitör etkisi, L-arjinin (10-4M) ile geri döndü. Ayrıca, guanilat siklaz inhibitörü ODQ (10-4 M) ESS, ekzojen NO veasetilkolin gev emelerini inhibe etti. Kontrol ve14 gün süresince etanol inhalasyonuyapılan gruptan elde edilen korpus kavernozum dokularının endotelyumu elektronmikroskobu ile histolojik olarak incelendi; alkol grubunda endotelyum hasarı tespitedildi.Sonuç olarak, 14 gün süresince inhalasyon yoluyla kronik etanole maruzbırakılan farelerden izole edilen korpus kavernozum dokusunda ESS ve ekzojen NOgev emelerinde de i me olmaksızın asetilkolin gev emelerinde azalma gözlenmesi vehistolojik incelemelerde endotelyumda hasar tespit edilmesi, kronik etanolünendotelyum hasarına ba lı olarak NO salıverilmesini azaltması sonucu erektildisfonksiyona neden olabilece ini dü ündürmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTInvestigation of Nitrergic Relaxations of Corpus Cavernosum Smooth Muscle inChronic Ethanol-Dependent MiceThe effect of chronic ethanol intake on nitrergic relaxations was investigated inthe corpus cavernosum isolated from chronically ethanol inhalated mice for 7 and 14days. Corpus cavernosum from control mice and the mice exposed to chronic alcoholvapour were mounted under a load of 200 mg in tissue baths (15 ml) containing Krebssolution, maintained 370C , %95 O2 and %5 CO2 gassed. Tissues were contracted with,phenylephrine (5x10-6 M), an 1-receptor agonist. When a stable contraction wasobtained, consecutive electrically filed stimulation (EFS; 8 Hz, 30 V, 0.5 msn, 15 sn),exogenous nitric oxide (NO; 10-4 M) and acetylcholine (10-7 M) relaxations induced.There was no significantly difference in relaxations between the 7 days-ethanolinhalated mice and control mice. However, acetylcholine-induced relaxation wassignificantly decreased in the 14 days-ethanol inhalated mice. L-nitroarginine (10-4 M),NOS synthase inhibitor, significantly reduced EFS and acetylcholine-inducedrelaxations but not those to exogenous NO in both control mice and 14 days-ethanolinhalated mice. Addition of L-arginine (10-4 M) reversed this inhibitory effect of L-nitroarginine on EFS and acetylcholine-induced relaxations. Also, ODQ (10-4 M),guanylate cyclase inhibitor, inhibited EFS, NO and acetylcholine-induced relaxations inboth control mice and 14 days-ethanol inhalated mice. Furthermore, corpus cavernosumtissues were investigated under electron microscopy. Endothelium damage wasobserved in 14 days-ethanol inhalated mice, however, there was no ultrastructuralchange in the control mice.In conclusion, acetylcholine-induced relaxation significantly reduced in corpuscavernosum tissue from 14 days-ethanol inhalated mice, whereas there was nodifference between ESS and NO-induced relaxations, and it was determinedendothelium damage in ethanol-inhalated mice, suggesting that chronic ethanol maylead to erectile dysfunction through a decreasing NO release from endothelium via anendothelial impairment.