Köpeklerde halothan ve desfluran anestezisinin göz içi basıncı üzerine etkilerinin karşılaştırılması
Compare the effects of halothane and desflurane anesthesia on intraocular pressure in dogs
  1. Tez No: 193462
  2. Yazar: HAYDAR ALBAYRAK
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. HALİL SELÇUK BİRİCİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Köpek, Göz içi Basıncı, Halothan, Desfluran, Dog, Intraocular Pressure, Halothane, Desflurane
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 44
Özet
ÖZETKöpeklerde Halothan ve Desfluran Anesteziklerinin Göz içi Basıncı ÜzerineEtkilerinin KarşılaştırılmasıHaydar ALBAYRAK, Cerrahi (Veteriner) ABD, Yüksek Lisans Tezi.Bu çalışma; köpeklerde Halothan ve Desfluran'ın GİB üzerine etkilerini karşılaştırmakamacıyla yapıldı. Çalışmada materyal olarak 20 adet sağlıklı köpek kullanıldı. Premedikasyonksilazin hidroklorit ile yapıldı. Köpekler her grupta 10'ar adet olmak üzere 2 gruba ayrıldı.Hem grup 1 (Halothan), hem de grup 2 (desfluran) `deki köpeklere indüksiyon amacıyla5 mg/kg Propofol damar içi uygulandı. Göz içi basıncı (GİB), anesteziden önce (T0) veanestezi başlangıcından itibaren 15 (T1), 30 (T2) ve 45. (T3) dakikalarda ölçüldü. Kalp,solunum sayısı, nabız ile vücut ısısı değerleri de anestezi öncesi ve anestezi başladıktansonraki 15, 30 ve 45. dakikalarda kaydedildi.Halothan anestezisinde sağ gözde T0 ile T2 zamanlarında yapılan GİB ölçümlerindeistatistiksel olarak önemli bir fark tespit edildi. Diğer dönemler arasında istatistiksel olarakönemli bir fark yoktu. Desfluran anestezisinde ise hem sağ hem de sol gözde T0 ile T3zamanlarında yapılan GİB ölçümleri arasında istatistiksel olarak önemli farklar tespit edildi.Diğer dönemler arasında istatistiksel bir fark tespit edilmedi. Desfluran ile Halothankarşılaştırıldığında, ölçüm yapılan tüm dönemlerde her iki grup arasında istatistiksel olarakönemli bir fark tespit edilmedi.Sonuç olarak; elde edilen veriler göz önüne alındığında köpeklerde Halothan veDesfluran GİB'nı benzer şekilde etkiledi. Her iki anesteziğin, göz operasyonlarında güvenlekullanılabileceği kanısına varıldı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTCompare the effects of Halothane and Desflurane Anesthesia on IntraocularPressure in Dogs.Haydar Albayrak, Cerrahi (Veteriner) ABD, Yüksek Lisans Tezi.This study was designed to compare the effects of halothane and desflurane onintraocular pressure in dogs. In the study, twenty healthy dogs were used as material.Xylazine hidrochloride was used for premedication. The dogs were divided into two groups of10 dogs each. Both group I (halothane) and II (desflurane) dogs received propofol at dose rateof 5 mg/kg, intravenously for induction anesthesia. IOP was measured before induction ofanesthesia (T0) and 15 (T1), 30 (T2) , 45 (T3) minutes after induction of anesthesia. Heart andrespiratory rates, pulse rate and rectal temperature were also recorded before induction ofanesthesia and 15, 30, 45 minutes following anesthesia induction.With regard to intraocular pressure of right eyes, significant differences between T0and T2 was found during halothan anesthesia. No significant differences were found amongother periods. Significant differences were found between T0 and T3, both at right and lefteyes, during desfluran anesthesia. No significant differences were found among other periods.At all measurement periods, no significant differences were found when halothane anddesflurane anesthetic compared.As a result; both anesthetics did not effect significantly intraocular pressure. Bothhalothane and desflurane affected intraocular pressure in dogs similarly. Both anesthetics canbe safely used in ophthalmic operations.