Şark çıbanı hastalarında L-arginin NO yolunun incelenerek oksidan ve antioksidanlarla korelasyonunun araştırılması
To investigate correlation of L-arginin-NO pathway with oxidants and antioxidants by examining L-arginin-NO pathway in patients with cutaneous leishmaniasis
  1. Tez No: 193463
  2. Yazar: ŞERVAN ERSÖZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDURRAHİM KOÇYİĞİT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Mikrobiyoloji, Tıbbi Biyoloji, Biochemistry, Microbiology, Medical Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Arginaz, Nitrik, Nitrat, Oksidan, Antioksidan, Antimon, Arginase, Nitric, Nitrate, Oxidant, Antioxidant, Antimonium
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
ÖZETŞark Çıbanı Hastalarında L-Arginin-NO Yolu'nun ncelenerek Oksidan veAntioksidanlarla Korelasyonu'nun AraştırılmasıŞervan ErsözBiyokimya Yüksek Lisans TeziCutaneous Leishmaniasis (Şark çıbanı veya Layşmanyazis), toplumun sosyal veekonomik gelişmesi üzerinde ağır ve olumsuz etkiler oluşturan protozoon bir parazithastalığıdır. Bu hastalık Türkiyede Güneydoğu Anadolu Bölgesinde önemli bir sorun olduğubilinmektedir. Bölgede spesifik tür L.Ttropica'dır. Bu hastalık şekil bozucu ülserler şeklindekalıcı izler bırakarak iyileşmektedir. Bu Çalışmada şark çıbanı hastalarında tedavi öncesi ve(glukantin) antimon tedavi süresince nitrik oksit yolu ve oksidatif stres parametrelerindekideğişimi ölçmeyi amaçladık. Çalışmamızda 20 şark çıbanlı hastanın tedavi öncesi ve 5. doztedavi dahil olan kanları alındı. Yine aynı bölgede yaşayan hastalığı geçirmeyen 20 sağlıklıinsan kotrol grubu olarak alındı. Hastaların Arginaz enzimi, oksidatif stress parametreleri olanplazma total oksidatif durum(TOS), total antioksidatif durum(TAK), nitrit, nitrat seviyeleriölçüldü. TOS/TAK oranı oksidatif stress indeksi(OS ) olarak hesaplandı. Arginaz enzimiTDMU yöntemi ile ölçüldü. Yapılan çalışmada, şark çıbanı hastası olduğu kesinleşen vetedavi olmadan önceki kan değerleri ile 1. doz, 2. doz, 3. doz, 4. doz, 5. doz tedavileri aldıktansonraki kan değerleri, kontrol grupları ile karşılaştırıldı. Bu çalışmada hastalarda TOSseviyelerinin tedaviden önce yüksek olduğu, tedavi ile birlikte düştüğünü TAK seviyelerininmiktarının ise azaldığını gördük. Hastalarda Nitrat ve Nitrit seviyesinde istatistiksel olarakanlamlı görülmedi. Arginaz enzim seviyesinin hastalarda arttığı, tedavi ile birlikte azaldığınısaptadık. Şark çıbanı hastalarında oksidatif stres artarken tedavi ile birlikte düşmeye başladığıbu nedenle hastaların acilen tedavi edilmesi gerekir.
Özet (Çeviri)
iABSTRACTTo Investigate Correlation of L-Arginin-NO Pathway with Oxidants andAntioxidants by Examining L-Arginin-NO Pathway in Patients with CutaneousLeishmaniasis.Şervan ERSÖZBiochemistry Master DegreeThesisCutaneous Leishmaniasis (CL) is a parasitic disease which have severe andnegative effect on the social and economically development of the society. Thisdisease is observed mostly in the south-east region of Turkey specific species of thisparasite in this region is L.tropica. This disease heal with remaining a depressed scar.The aim of this study was to investigate the association between antimonial therapyand arginine-nitric oxide pathway and oxidative stress in patients with cutaneousleishmaniasis. Twenty patients were treated with conventional chemotherapy byusing pentavelent antimonium salts (Glukantime®) for five doses. Plasma levels ofarginase, total nitric oxide, total oxidant status(TOS) on total antioxidant status(TAS)were determined for CL patients and 20 heath subjects before and during five dosetreatment. TOS/TAK ratio as oxidative stress index (OS ) was calculated to assesoxidative status. In this study, plasma TOS levels were significantly higher inpatients with CL, but this levels were decrease during therapy plasma TAK levelswere significantly lover before therapy. However it?s levels remains love aftertherapy. The changes of total nitric oxide levels were not statistically significant.Plasma Arginase activity were significantly higher in patients with CL thanthe control subject. It?s levels were decrease during therapy. Taken together theseresults indicate that oxidative stress increase in patients with CL, but it?s levels weredecrease during antimonial therapy. Therefore these patients must be treated urgentlyto counteract the oxidative damage