Malnutrisyonlu 3-36 aylık çocuklarda nutrisyonel rikets tedavisinin değerlendirilmesi
Vitamin D treatment of rickets in children with malnourished between the ages of 3-36 months
  1. Tez No: 193470
  2. Yazar: OSMAN FİDANOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF.DR. HANDAN ALP
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: D vitamini tedavisi, Malnutrisyon, Rikets ve Radyolojik iyileşme, Malnutrition, Rickets, Radiological resolution and Vitamin D therapy
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
vÖZETFidanoğlu Osman. Malnutrisyonlu 3-36 Aylık Çocuklarda Nutrisyonel RiketsTedavisinin Değerlendirilmesi. Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi. ÇocukSağlığı ve Hastalıkları AD. Erzurum 2006.D vitamini yetersizliği ve rikets, gelişmekte olan ülkelerde önemli bir sağlık sorunuolmayı sürdürmektedir. 0-3 yaş grubundaki çocuklarda hala %6 oranında riketsgörülen bölgeler olduğu bilinmektedir. Malnutrisyon ve riketsin birlikte olduğu çocuklarıntedavisinde D vitamini dozu ve tedavi süresi tam olarak aydınlatılmamıştır. Biz buçalışmamızda malnutrisyonu olan ve rikets tanısı alan çocuklarda riketsin tedavisi içingerekli D vitamini dozunu ve tedavi süresini belirlemeyi amaçladık. D vitaminitedavisine klinik, biyokimyasal ve radyolojik cevabı değerlendirdik. Hastalarımızın73'ünde malnutrisyon ve rikets, 26'sında sadece rikets bulunmaktaydı. Tüm hastalara300.000 IU D vitamini ve 75mg/kg/gün Ca tedavisi verildi. Hastalar 4 hafta aralıklarla elbilek ve diz grafisi ile takip edildi. Hastaların hastaneye başvuru nedenleri arasında ensık ilk iki sırayı solunum sıkıntısı ve havale geçirme şikayetinin aldığı görüldü.Hastalarda en sık görülen fizik muayene bulguları raşitik rozary, el bileğinde genişlemeve kraniotabes (%42,3) idi. Çalışmaya alınan bütün hastalardan tedavi öncesi ve 30.günde kalsiyum, iyonize kalsiyum, fosfor, ALP, B-ALP, albumin, D vitamini, PTH,idrarda Ca/Cr oranı ve DPD düzeyleri çalışıldı. Malnutrisyonu olan riketsli olguların ALPdüzeyinin malnutrisyonu olmayan riketsli olgulara göre daha az yükselmiş olduğusaptandı. Yüksek ALP düzeyi ile radyolojik skor ve DPD arasında pozitif korelasyonolduğu görüldü. Sonuç olarak, çalışmaya alınan riketsli hastaların malnutrisyonu olsunya da olmasın radyolojik iyileşme süresi ve radyolojik bulgu açısından aralarında birfarkın olmadığı tespit edildi. Radyolojik olarak geç iyileşme izlenen olguların hepsininradyolojik evresi ileri olan hastalar olduğu saptandı. Hastaların başvuru sırasındaki 5,3olan radyolojik skoru, 4. haftada 2,6'ya, 8. haftada 2,1'e ve 12. haftada 1,0'a gerilediğigörüldü. Malnutrisyonu olan riketsli olgularında 300.000 IU D vitamini ile iyileştiği tespitedildi.
Özet (Çeviri)
viABSTRACTFidanoglu Osman. Vitamin D treatment of Rickets in Children with MalnourishedBetween the Ages of 3-36 Months. Ataturk University Faculty of Medicine. Thesisin Department of Pediatrics. Erzurum 2006.Nutritional rickets seems to be a common problem especially among malnourishedinfants in Turkey and many other developing countries. We aimed to compare theresponse to vitamin D treatment by using the clinical, biochemical and radiologicalparameters between malnourished and well-nourished children with rickets. The studypopulation consisted of 99 children with rickets (73 malnorished and 26 well-nourished)aged 3-30 months. The patients were treated with single dose of 300.000 IU of vitaminD intramuscularly and oral calcium, in addition to nutritional rehabilitation inmalnourished children. Radiographic criteria were assessed by using x-ray of wrist andknee. This criteria included widening metaphysis and physis, cupping and fraying of thephysis. We used the 10 points of radiografic score to assess the response to treatment.The radiological evaluation were repeated every 4 weeks after treatment. Clinicalevaluation revealed 100% of the rachitic children had palpable rosary beads, 74,7%had widening of the wrist, 54,5% had craniotabes. Serum levels of calcium,phosphorus, ALP, B-ALP, 25(OH)D, PTH, urinary DPD and urinary calcium/kreatinineratio were measured in all patients. Malnorished children with rickets had significantlylower ALP concentrations compaired to the well nourished children with rickets. UrinaryDPD levels were elevated in all children and significantly correlated with ALP. Theinitial radiographic scores of rickets correlated with serum ALP concentrations. Themean radiological score at presentation improved from 5,3 to 2,6 after four weeks oftreatment and to 1,0 after 12 weeks. Consequently, the incidence of these radiologicalfindings and healing duration did not differ between the well-nourished and themalnourished children with rickets. We observed that radiological healing delayed inrachitic children with severe radiological finding of rickets. We found that 300.000 IUvitamin D of therapy was effective for treatment of rickets also in malnourishedchildren.