Erken bebeklik döneminde D vitamini yetersizliğinin özellikleri
The characteristics of vitamin D deficiency in early infancy
  1. Tez No: 193469
  2. Yazar: MEHMET FATİH ORHAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. BEHZAT ÖZKAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: D vitamini eksikliği, Erken bebeklik dönemi, Rikets, Maternal Dvitamini yetersizliği, Sekonder hiperparatiroidizm, Vitamin D deficiency, Early infancy, Rickets, Maternal vitamin D deficiency, Secondary hyperparathyroidism
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
vÖZETORHAN Mehmet Fatih. Erken Bebeklik Döneminde D Vitamini YetersizliğininÖzellikleri. Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları.Uzmanlık Tezi. Erzurum 2006.Erken bebeklik dönemi riketsli vakalarla, klasik nutrisyonel vakalar arasında gerek klinikve gerek biyokimyasal parametreler bakımından farklılık olduğu vaka raporlarındabildirilmektedir. Bununla birlikte erken dönem riketsli vakaların klinik, biyokimyasal veradyolojik özelliklerini yansıtan geniş ölçekli bir çalışma mevcut değildir. Bu çalışmadaamaç, yaşları 0-6 ay arasında değişen ve rikets tanısı alan bebeklerin ve annelerininklinik özellikleri, laboratuar bulguları ve sosyoekonomik durumları gözden geçirilerekerken dönem rikets profilinin çıkarılmasıdır. Çeşitli nedenlerle getirilen 0-6 aylık yaşgrubuna dâhil 25(OH)D düzeyi ≤11 ng/mL olan 140 vaka ve 25(OH)D düzeyi >11ng/mL 200 sağlıklı bebek incelendi. D vitamini eksikliğine ait risk faktörleri, başvurudakiklinik, biyokimyasal ve radyolojik özellikleri değerlendirildi. Vakaların yaş ortalaması3,5±1,7 ay idi. Vakaların 59'u (%42) solunum sistemi şikâyetleri, 55'i (%39) isekonvulziyon yakınması ile getirildi. Vakaların en fazla doğdukları ay %18,6 ile Ocak idi.En sık rikets tanısı konulan ay ise Nisan ayı idi. Vakaların %41,4'ü ilkbahar mevsimindebaşvurdu. Vakaların %94,3'ünün vitamin D replasmanı almadığı ifade edildi. Annelerin%80,7'si ev dışında başı kapalı, yüz ve eller açık giyiniyor, %98,6'sı çalışmıyor vevaktinin büyük bir kısmını evde geçiriyordu. Annelerin %93,6'sının gebelikte D vitaminikullanma öyküsü yok idi. Vakaların biyokimyasal parametreleri incelendiğinde ortalamaCa: 7,1±1,7 (4,0-11) mg/dL, P: 4,9±2,2 (0,7-16,4) mg/dL, ALP: 1062±707 (101-4267)U/L, 25(OH)D: 4,5±3,2 (0-11,0) ng/mL ve PTH 261±273 (12-1940) pg/mL idi.Annelerin %59,1'inin 25(OH)D düzeyi düşük (Ort: 14,8 ng/mL) idi. Rikets tanısındakullanılan bir radyolojik yöntem olan Thacher skoru açısından bakılan 38 vakanınortalama skoru 3,1±2,1 (0-8) puan idi. Vakalarımızın %66,4'ünde hipokalsemi vardı.Sonuç olarak erken bebeklik dönemindeki riketsin büyük ölçüde maternal D vitaminiyetersizliğine bağlı olduğu anlaşılmaktadır. Bu dönemdeki vakalarda tipik biyokimyasalve radyolojik bulgular olmadığından dolayı tanıda güçlük yaşanmaktadır. Bu nedenleülkemizde maternal D vitamini yetersizliği sık görüldüğünden erken bebeklikdöneminde hipokalsemi ile başvuran olgularda ilk sırada D vitamini yetersizliğidüşünülmelidir.
Özet (Çeviri)
viABSTRACTORHAN Mehmet Fatih. The Characteristics of Vitamin D Deficiency in Earlyİnfancy. Ataturk University Faculty of Medicine. Thesis in Department ofPediatrics. Erzurum 2006.Clinical and biochemical parameter of rickets varies between early infancy and laterchildhood. However, there is not study describing clinical, biochemical and radiologicalfindings of rickets in early infancy. In this study, we aimed to investigate the clinical,laboratory and socio-economic characteristics of 0-6 months old infants with ricketsand their mothers. Study group included 140 infants (0-6 months old) having 25(OH) Dlevels less than 11 ng/mL. Control group consisted of age and sex matched 200healthy infants. Clinical, biochemical and radiologic characteristics and risk factors forvitamin D deficiency were evaluated. Mean age of the infants was 3.5±1,7 months.Fifty-nine cases (42%) presented with respiratory symptoms and fifty-five (39%) caseswith convulsion. Most of the infants (18.6%) had been born in January. Most of theinfants (41.4%) were presented in spring season. Ninety-three point six persent of themother denied vitamine D suplementation during pregnancy. Ninety-four point threepercent of the babies had never been administered vitamin D. Eighty point sevenpercent of all mothers covered their heads outside the home and wear their hands andfaces uncovered. Almost all of them (98.6%) spent most of their time indoors.Means±SD (min-max) of the biochemical parameters were as follow; Ca: 7.1±1.7 (4.0-11.0) mg/dL, P: 4.9±2.2 (0.7-16.4) mg/dL, ALP: 1062±707 (101-4267) U/L, 25(OH)D:4.5±3.2 (0-11,0) ng/mL and PTH 261±273 (12-1940) pg/mL. Serum 25(OH)D levelswere low (Mean:14.8 ng/mL) in 85,7% all the mothers. Thacher?s radiologic score wasevaluated in 38 infants (Mean±SD: 3.1±2.1). Sixty-six point four percent of the infantspresented with hypocalcemia. In conclusion, rickets in early infancy is mostly due tomaternal vitamin D deficiency. İnfants in this period do not present with typicalbiochemical and radiologic features, hence, it is difficult to diagnose. Thereforedeficiency of vitamin D must be kept in mind in infants presented with hypocalcemia.