Kararlı göğüs ağrılı olgularda, efor ile değişen plazma beyin natriüretik peptid düzeyleri ile anjiografik koroner arter hastalığı arasındaki ilişki.
Association between resting, postexercise, delta plasma brain natriuretic peptide levels and angiographic coronary heart disease severity and diffuseness in patients with stable angina pectoris.
- Tez No: 193482
- Danışmanlar: DOÇ. ÖZER BADAK, PROF. ÖZHAN GÖLDELİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kardiyoloji, Cardiology
- Anahtar Kelimeler: kararlı göğüs ağrısı, beyin natriüretik protein, efor testi, PTP (pretestprobabilite), stable coronary heart disease (CHD), brain natriüretik protein (BNP), exercisetest, PTP (pretest probabilite)
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
ÖZETKARARLI GÖĞÜS AĞRILI OLGULARDA PLAZMA İSTİRAHAT, EFOR SONRASIVE DELTA BEYİN NATRİÜRETİK PEPTİD DÜZEYLERİ İLEANJİYOGRAFİK KAH VARLIĞI, CİDDİYETİ VE YAYGINLIĞIARASINDAKİ İLİŞKİUyar, Samet MD.Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Kardiyoloji A.DYazışma Adresi: DEUTF Kardiyoloji A.D Balçova/İZMİRElektronik posta: [email protected]ç ve Gerekçe: Kararlı göğüs ağrısılı hastalarda KAH tanısında, takibinde veprognozunda çok önemli olan efor testinin çeşitli kısıtlılıkları vardır. Yakın zamanda yapılanbazı çalışmalarda sintigrafik yöntemlerle iskemi yaratan ciddi KAH varlığında efor ile BNP'nin arttığı gösterilmiştir. Çalışmamızda PTP' si orta, kararlı göğüs ağrısı olan hastalarda,anjiyografik KAH varlığı, ciddiyeti ve yaygınlığı ile yatak başında hemen bakılabilen bazal,eforla uyarılmış ve delta BNP düzeylerinin ilişkisini incelemeyi amaçladık.Metod: Ejeksiyon fraksiyonu normal, ciddi yapısal kalp hastalığı olmayan, kararlı göğüsağrılı, bilinen KAH veya başkaca müzmin hastalığı olmayan, 45 hasta Hastaların efor testiöncesi istirahatte ve testen hemen sonra en üst iş yükünden hemen sonra plazma BNPdüzeyleri taze kanda yatak başı triagemeter cihazı ile hemen ölçülüp pg/mL şeklinde kayıtedildi. Hastalara efor testi sonrası koroner anjiyografi uygulandı.Bulgular: Daha önceki yayınlarla uyumlu şekilde bazal BNP yaş ile orantılı olarak yükseksaptandı (p=0,003). Delta BNP için sınır değer 22 pg/mL alındığında, efor testinin özgüllüğüanlamlı şekilde %17,5'dan %92'5 a yükselmiştir (p=0,01). Efor sonrası ve delta BNP kritikKAH olanlarda, hastalığın yaygınlığının artması ile birlikte anlamlı olarak yükselmiştir(p=0,004).Sonuç: Delta BNP sınır değeri 22 pg/mL alındığında efor testinin ciddi KAH tanısındakiözgüllüğü belirgin olarak yükseldi. Delta BNP ciddi KAH olanlarda hastalığın yaygınlığı ileorantılı olarak anlamlı şekilde yüksek saptandı.
Özet (Çeviri)
SUMMARY:ASSOCIATION BETWEEN RESTING, POSTEXERCISE, DELTAPLASMA BRAİN NATRIURETIC PEPTIDE LEVELS ANDANGIOGRAPHIC CORONARY HEART DİSEASE SEVERITY AND DIFFUSENESSIN PATIENTS WITH STABLE ANGINA PECTORISUyar, Samet MD.Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Kardiyoloji A.DAdress: DEUTF Kardiyoloji A.D Balçova/İZMİRe-mail: [email protected] and aim: The treadmill exercise test which is very important tool in diagnosis,follow up and determining prognosis in patients with stable angina pectoris has somelimitations. In some recent studies, BNP rise by exercise was shown in serious ischemic CHDthat is defined by scintigraphic methods. We aimed to test the value of exercise induced andresting plasma BNP levels in diagnosing severity and diffuseness of angiographic seriousCHD in stable angina pectoris.Method: 45 patient without known CHD, any other chronic illness, or serious structural heartdisease, who have stable angina pectoris and normal left ventriclar ejection fraction (LVEF>%50) were included to study. At resting, before test and immediate after highest workload inexercise testing, the BNP levels were analysed bedside triagemeter machine and recorded inpg/mL. Quantitative coronary angiography was performed in all patients after exercise testing.Results: Similar to other publications, basal BNP levels were elevated by aging (p=0,003).When 22 pg/mL was taken as a cutoff point, the specificity of treadmill exercise testing waselevated from 17,5 to 92,5 % (p=0,01). In patients with serious CHD, postexercise and deltaBNP levels were elevated by the diffüseness of disease from one to multiple vessel disease.Coclusions: When delta BNP cutoff is taken as 22 pg/mL, the specificity of treadmill exercisetesting significantly elevated..Delta BNP was elevated significantly with diffuseness ofserious CHD