Afyonkarahisar ilindeki anne sütü örneklerinde aflatoksin M1 düzeylerinin belirlenmesi
Determination of aflatoxin M1 levels in human breast milk in province Afyonkarahisar
  1. Tez No: 193491
  2. Yazar: NAZMİYE KUYUCUOĞLU
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MEHMET ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Halk Sağlığı, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Pharmacy and Pharmacology, Public Health, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Anne sütü, Aflatoksin M1, ELISA, Human breast milk, Aflatoxin M1, ELISA
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmakoloji ve Toksikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 36
Özet
ÖZETAfyonkarahisar lindeki Anne Sütü Örneklerinde Aflatoksin M1 DüzeylerininBelirlenmesiBebek beslenmesinde anne sütünün önemi bilinmektedir. Aflatoksin M1 (AFM1) içeren annesütleri bebek sağlığı açısından büyük bir risk faktörüdür.Bu çalışmada, Afyonkarahisar'da bulunan farklı hastahanelerde doğum yapmışannelerden, Eylül 2005-Nisan 2006 tarihleri arasında alınan 200 süt örneği kullanıldı veAFM1 miktarları ölçüldü.Anne sütlerindeki AFM1 ölçümleri için yarışmalı ELISA kullanıldı ve 200 anne sütütest edildi. ncelenen örneklerin 21 (%10.5)'i pozitif bulundu. Pozitif örneklerde ortalamaAFM1 oranı 8,45 pg/ml (5,66-12,53 pg/ml) olarak ölçüldü.Sonuç olarak, anne sütlerinde saptanan AFM1'in bebek sağlığı açısından önemli birrisk faktörü olabileceği ve ayrıca halkın gıda güvenliği konusunda bilgilendirilmesi ile annesütlerine gıda yolu ile geçen AFM1 oranının azaltılabileceği kanısına varıldı.
Özet (Çeviri)
SUMMARYDetermination of Aflatoxin M1 Levels in Human Breast Milk in ProvinceAfyonkarahisarImportant role of human breast milk in infant nutrition is well known. On the other hand,contamination of human breast milk with AFM1 is considered as a potential risk for childrenhealth.In this study, two hundred human breast milk samples from different hospital inAfyonkarahisar city were collected during 8 months (September 2005 to April 2006) and todetermine the levels of AFM1 in human breast milk from Afyonkarahisar of Turkey.The competitive ELISA was used to determine the presence and levels of AFM1 in200 human breast milk samples were analysed. AFM1 was detected in 21 (10.5%) of allsamples at median concentrations of 8.45 pg/ml (ranging from 5.66 to 12.53 pg/ml).As a result, contamination of human breast milk with AFM1 appears to be a seriousinfant health problem in the city of Afyonkarahisar. The public should be educated aboutstoring food and the hazards of aflatoxin ingestion to reduce the unacceptably frequent ofaflatoxin in breast-milk.