Afyonkarahisar ve yöresinde sığır ayak hastalıklarının prevalansı
Prevalance of cattle foot diseases in Afyonkarahisar and its surroundings
- Tez No: 193492
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KAMURAN PAMUK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Sığır, ayak, hastalık, prevalans, Afyonkarahisar, Cattle, foot, disease, prevalance, Afyonkarahisar
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Cerrahi (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
ÖZETAfyonkarahisar ve Yöresinde Sığır Ayak Hastalıklarının PrevalansıBu çalışmada Afyonkarahisar ve yöresinde 1800 sığırda ayak hastalıkları, tırnakdeformasyonları yönünden tarama yapıldı.Muayene sonuçlarına göre ayak hastalığı yönünden sığırların sayısı, oranı,ırkı ve hastalıkların dağılımı belirlenerek sonuçlar tablo halinde sunulmuştur.Çalışmada incelenen 1800 sığırdan 78 ayakta sadece tırnak deformitesi,20 ayakta deformitesiz ayak hastalığı görülürke 97 ayakta tırnak deformitesi ilebrlikte ayak hastalığı saptanmıştır.Deforme tırnak ve tırnak yapısı ile birlikte ayak hastalığı şekillenen tırnaksayısı toplam 195' dir. (Bunların 25' i ön, 170' i arka ayakta olmak üzere 117' silateral, 43 medial, 35' i de bilateral olarak belirlenmiştir.)Çalışmada tırnaklardaki deformasyon ve ayak hastalıkları dağılımı şuşekilde saptanmıştır. 82 olguda Sivri tırnak, 26 olguda Tirbüşon tırnak, 23 olgudaYayvan tırnak, 21 olguda Makas tırnak, 13 olguda Araları Açık Tırnak, 11 olgudaKüt tırnak tespit edilmiştir.16 (%9.14) olguda nterdigital flegmon (panarisyum)' a, 15 (%8.57)olguda Pododermatitis circumscripta (taban eziği)' ya, 13 (%7.43) olguda Ökçeboynuz erezyonu(erosio ungulae)' na, 13 (%7.43) olguda Pododermatitis diffusaaseptica acuta laminitis' e, 7 (%4) olguda Ökçe çürüğü' ne, 6 (%3.43) olgudanterdigital dermatitis' e, 6 (%3.43) olguda Beyaz çizgi hastalığı' na, 6 (%3.43)olguda nterdigital hiperplazi` ye, 4 (%2.29) olguda Tırnak çatlağı' na, 3 (%1.71)olguda Pododermatitis diffusa aseptica chronica laminitis' e, 2 (%1.14) olgudaKronik nekrotik pododermatitis' e, 2 (%1.14) olguda Ökçe apsesi' ne, 2 (%1.14)olguda Digital dermatitis' e, 2 (%1.14) olguda Tırnak yaraları tespit edilmiştir.Çalışmada, deforme tırnak yapılarının ayak hastalıklarının oluşmasındakietkisi açık olarak gözlenmiştir.Sonuç olarak 2006 Ekim, Kasım, Aralık aylarında Afyonkarahisar il veilçelerinde sığırlarda karşılaşılan ayak hastalıkları prevalansı % 10.83 olaraksaptanmıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARYPrevalance of Cattle Foot Diseases in Afyonkarahisar and ts SurroundingsIn this study, foot diseases and hoof deformations in 1800 cattles inAfyonkarahisar region were investigated.According to these examination the number, ration, age and distribution ofcattle with foot diseases were presented as tables and diagrams.Only digital deformations in the 78 claws, only foot diseases withoutdeformation in 20 claws and both deformation and disease in 97 foot wereobserved.The number of deformed claws and diseases were 195 being 25 located infront feet and 170 in hind feet, 117 in lateral, 43 in medial and 35 bilaterally).Classification of the deformities and diseases were as follows; owergrownclaw in 82, blunt claw in 11, splay claw in 13, scissor claw in 21, splay claw in23, corkscrew claw in 26 cases.Interdigital phlegmon (panaritium) in 16 (%9.14), Pododermatitiscircumscripta in 15 (%8.57), erosio ungulae in 13 (%7.43), Pododermatitis diffusaaseptica acuta laminitis in 13 (%7.43), bruised sole in 7 (%4), Interdigitaldermatitis in 6 (%3.43), white line disease in 6 (%3.43), Interdigital hyperplasia in6 (%3.43), fissura ungulae in 4 (%2.29), Pododermatitis diffusa aseptica chronica(laminitis) in 3 (%1.71), Pododermatitis Chronica Necroticans in 2 (%1.14), heelabcess in 2 (%1.14), dermatitis digitalis in 2 (%1.14) and wound of claw in 2(%1.14) cases were observedAs a result, this study has shown that there was an important role of thedigital deformities and hoof care in the etiology of digital diseases.In conclusion; in October, November and December in 2006 thepercentage of foot disease in Afyonkarahisar region was % 10.83