Geleneksel ağırlık programın ve aşırı yavaş antrenman şeklinin (ayaş) kardiovasküler sistem ve kas hipertrofisine etkilerinin karşılaştırılması
Comparison of the traditional weight training and super slow training (SST) effects to the cardiovascular sistem and muscle hypertrophy
  1. Tez No: 193509
  2. Yazar: TANSU MEHMET
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. İLHAN ODABAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: AYAŞ, Geleneksel ağırlık antrenmanı, kas tükenmesi, hipertrofi, relatif kuvvet, SST, traditional weight training, muscle failure, hypertrophy, relativestrength
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
1. ÖZETBu araştırmada vücut ağırlık kontrolünde en önemli parametre olan kashipertrofisini artırmada kullanılan iki direnç antrenman yöntemi karşılaştırılmıştır.Araştırmamızda geleneksel direnç antrenman yöntemine göre nispeten yeni bir yöntemolan Aşırı Yavaş Antrenman Şekli (AYAŞ)'nin kuvvet, vücut kompozisyonu veantrenman esnasında nabız şiddetlerine olan etkileri incelenmiştir.Araştırmaya, AYAŞ grubuna ait, yaşları 31,4 (±7,04), boyları 170,2 (±8,73),vücut ağırlıkları 69,2 (±15,3) olan 10 (5 erkek, 5 bayan) kişi ve geleneksel antrenmangrubuna ait, yaşları 28,3 (±7,66), boyları 172,0 (±9,6), vücut ağırlıkları 66,5 (±13,1)olan 10 (5 erkek,5 bayan) kişi olmak üzere toplam 20 kişi katılmıştır. Her iki gruba aynıegzersizlerden (7 egzersiz) oluşan 8 haftalık bir ağırlık antrenman programıuygulanmıştır.Denek grubuna (AYAŞ), her egzersizi birer set, haftada bir kere uygulamalarıistenmiş ve egzersiz aralarında dinlenme süresi verilmemiştir. Geleneksel grup ise, heregzersizi üçer set, haftada üç kere uygulamış ve egzersizler arası dinlenme süresi olarak1-1,5 dakika kullanmıştır. Her iki grubun setleri 8-12 tekrardan oluşmuştur. Gelenekselgruptakiler konsantrik ve eksantrik safhayı normal hızlarda yaparken, AYAŞgrubundakiler konsantrik ve eksantrik safhayı 10'ar saniye yapmaları istenmiştir.Ağırlıklar, geleneksel grupta 12 tekrarı rahat yapabildikleri zaman artırılmış,AYAŞ grubu için ise hareket dört dakikayı geçtiğinde artırılmıştır.Deneklere dinamik (bench press ve barbell curl -1 RM testi), statik (handgrip)testi ve izokinetik testler (CYBEX II - humac norm 6000) uygulandı ve çalışmaesnasında nabızları kaydedildi.Sonuç olarak, her iki grupta kuvvet ve vücut kompozisyonu parametrelerindeönemli artışlar kaydedildi. Geleneksel ve AYAŞ grubu arasında relatif kuvvet gelişimiarasında anlamlı farklılıklara rastlanmıştır. AYAŞ grubunda antrenman sayısı azolmasına rağmen relatif kuvvetin geleneksel gruba göre daha fazla arttığı görülmüştür.AYAŞ grubuna ait deneklerde, özellikle eksantrik safhayı temsil eden izokinetik kuvvetdeğerlerinde geleneksel gruba göre anlamlı farklar tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
2. SUMMARYCOMPARİSON OF THE TRADİTİONAL WEİGHT TRAİNİNG AND SUPERSLOW TRAINING (SST) EFFECTS TO THE CARDIOVASCULAR SİSTEMAND MUSCLE HYPERTROPHYIn this research, two resistance training method has been compared in increasingmuscle hypertrophy which is one of the most important parameters in weight control.Strength, body composition and effects of resistance training to heart rate intensityduring the training has been studied in traditional and super slow training (SST) whichis comparatively a new method.In this research in total 20 participants were evaluated. 10 participants (5 man, 5women) in the group of SST 31,4 (±7,04) year old, 170,2 (±8,73) cm high and 69,2(±15,3) kg and on the other hand 10 participants (5 man, 5 women) in a group oftraditional group 28,3 (±7,66) year old, 172,0 (±9,6) cm high and 66,5 (±13,1) kg havebeen evaluated. To the both groups, weight-training program containing same exercises(7 exercises) has been applied during the period of 8 weeks.The group of SST has been requested to implement each exercise one set, once aweek without any rest between exercises. Whereas for traditional group, each exercisecontained three sets, three times a week with a rest of 1-1,5 minutes between exercises.Both groups? sets contained 8-12 repetition. Traditional group concentric and eccentricactions were given in normal speed, whereas for SST group each action (concentric andeccentric) was applied 10 seconds.Weights in traditional group were increased when 12-repetition goal wasachieved. In SST group weights were increased when 4 minutes was exceeded.To all participants the dynamic (bench press 1 RM and barbell curl 1 RM), static(handgrip) and isokinetic (Cybex II humac norm 6000) tests have been implementedand their heart rates were measured during the all-training sessions.As a result, in both groups considerable increases have been recorded inparameters of strength and body composition. In SST group, in spite of low number oftraining sessions, the relative strength has been increased more than in traditional group.In SST group participants, especially isokinetic strength values of eccentric actions,have showed meaningful differences.