Hamstring greftli ÖÇB rekonstrüksiyonlu sporcularda postoperatif spora dönüş dönemi takip parametrelerinin belirlenmesi
Determining The Parameters of Return to Sports in Athletes with ACL Reconstruction with Hamstring Graft
  1. Tez No: 193508
  2. Yazar: İLBİLGE CEBECİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İLHAN ODABAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Ortopedi ve Travmatoloji, Spor, Physical Medicine and Rehabilitation, Orthopedics and Traumatology, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: ÖÇB Rekonstrüksiyonu, Rehabilitasyon, Spora Dönüş, ACL Reconstruction, Rehabilitation, Return to Sports1
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Spor Sağlık Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 147
Özet
1- ÖZETHamstring greftli ÖÇB rekonstrüksiyonlu sporcularda postoperatif sporadönüş dönemi takip parametrelerinin belirlenmesi, lbilge CebeciÖÇB rekonstrüksiyonundan sonra tartışılan konulardan biri spora dönüşaşamasındaki egzersizlerdir.Bu çalışmanın amacı klinik rehabilitasyon sonrası sporcunun antrenmanabaşlayabilmesi öncesinde ihtiyaç duyulan egzersiz reçetesini oluşturmak, etkileriniincelemektir.Bu çalışmada birinci lig düzeyinde basketbol, futbol, voleybol, hentbol sporunuyapan, ÖÇB kopması sonucu tek katlı hamstring greftli rekonstrüksiyon ameliyatıgeçiren yaşları 20,75 ± 3,39 yıl, boyları 181,79 ±11,90 cm, vücut ağırlıkları 72,13 ±15,13 kg olan 20 adet erkek (10) ve bayan (10) A ve genç takım sporcusu postoperatif3- 5. aydan itibaren 8 haftalık bir egzersiz programının önce ve sonrasında, uyluk-kalfçevre ölçümleri, vücut ağırlıkları, izokinetik diz ekstansiyon / fleksiyon maksimum tepekuvvet kayıpları, denge tahtası-stabilometre üzerinde denge- propriyosepsiyon, dikeysıçrama, tek bacak yatay sıçrama, tek bacak üçlü yatay sıçrama, tek bacak üçlü çaprazsıçrama testleriyle patlayıcı kuvvet, sekiz şekli koşu testiyle çeviklik-çabukluk,reaksiyon süreleri ölçüldü. Bulgularımızda egzersiz programının sonrası, öncesindekitestlere göre, vücut ağırlığının, kalf-uyluk çevre ölçümlerinin, denge tahtasında çift ayakgözü açık-kapalı durabilme, stabilometre testlerinin, fonksiyonel motor testlerintümünde (p< 0,001) istatiksel olarak çok ileri derecede anlamlı farka rastlanmıştır.Ancak; denge tahtasında tek ayak gözü açık-kapalı durabilme sürelerinde ve izokinetiktestlerdeki tepe kuvvetler arası farklar açısından 60°/saniyedeki, 180°/saniyedekiekstansiyon ile 180°/saniye, 240°/saniyedeki fleksiyon değerlerinde istatiksel olarakanlamlı artış gözlenememiştir (p> 0,05). Ancak; 240°/saniyedeki ekstansiyonfarklarında istatistiksel olarak çok ileri derecede anlamlı (p< 0,001), 60°/saniyedekifleksiyonda ise anlamlı farka rastlanmıştır (p< 0,05). Sonuç olarak uygulanan sporadönüş egzersiz programının kuvvet, çabukluk, çeviklik, denge, propriyosepsiyon gibibiyomotorik özelliklerde genel olarak artışa neden olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
2. SUMMARYDetermining The Parameters of Return to Sports in Athletes with ACLReconstruction with Hamstring Graft, lbilge CebeciAfter ACL reconstruction, the exercises should be done before returning tosports is being discussed.The purpose of this study is to determine the exercise regimen needed to bedone before the athlete participates in the practice and to investigate the effects.20 athletes: 10 males and 10 females, (Mean ± Standart Deviation (SD) 20,75± 3.39 years, 181,79 ±11,90 cm height, 72,13 ± 15,13 kg weight) playing basketball,football, volleyball, handball in the A and junior teams in the premier league whohad gone under ACL reconstrusction 3-5 months before participating in our 8 weeksprogram has been tested with circumference measurements of quadriceps-gastrosoleus, isokinetic leg extension / flexion deficits between maximum peaktorques, balance-proprioception on balance board, stabylometer, vertical jump, oneleg hop, one leg three times hop, one leg three times cross hop, eight figure runningtest.Results: After our exercise program, the athletes' body weights, gastrosoleus-quadriceps circumferences, double feet standing on the balance board with eyesopen-shut, the stabylometer tests and in all of the functional motor tests there hasbeen a statistically very highly significant difference between the first and the secondtests (p< 0.001). But between the first and the second one leg standing on the balanceboard with eyes open-shut tests there wasn't a statistically significant difference (p>0.05). In the isokinetic tests between the first and second peak torque deficits in240°/sec extension statistically very highly significant (p< 0.001) and 60°/sec flexionthere is statistically significant difference (p< 0.05). In 60°/sec and 180°/secextension, 180°/sec and 240°/sec flexion peak torque deficits there wasn'tstatistically significant difference (p> 0.05). Conclusion: After our 8 weeks programof running, neuromuscular training, flexibility, quickness and agility; there has beenan improvement of these functional abilities.