Trabzon ilinde halkın otopsiye bakışı; Trabzon halkından bir kesit
Public perception of autopsy in Trabzon city; a representative sample of Trabzon residents
- Tez No: 193522
- Danışmanlar: DOÇ.DR. MURAT TOPBAŞ, PROF.DR. ENGİN YENİLMEZ, Y.DOÇ.DR. İSMAİL BİRİNCİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
- Anahtar Kelimeler: Ölüm, Otopsi, Halkın Otopsi Anlayışı, Death, Autopsy, Public Perception of Autopsy
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Adli Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
7. ÖZETTRABZON L NDE HALKIN OTOPS YE BAKIŞI;TRABZON HALKINDAN B R KES T?Ölüm? her canlı varlığın yaşamının sonunda karşılaşacağı bir olaydır. Doğalolarak karşılanması gereken ölüm olayı, gerek yaşamı son bulan birey, gerekse ailesi veyakınları için acı veren, istenmeyen bir durumdur. Şüpheli ölüm olgularında yapılacak olanotopsi işlemini de halk tarafından çok farklı yorumlanmakta ve istenmeyen ikinci durumuoluşturmaktadır. Oysa ki otopsi ile ölümü meydana getiren unsurlara, kimliğe ve varsasanıklar hakkında önemli detay bilgilere ulaşılabilmekte ve dolayısıyla adaletin doğru birşekilde ve zamanında yerine getirilmesi sağlanabilmektedir.Ankete katılanların demografik verilerine bakıldığında; toplam 600 kişinin 468kişisi (%78,0) erkek, 132 kişisi (%22,0) kadındır, 329 kişisi (%54,8) bekar, 265 kişisi(%44,2) evli ve 6 kişisi (%1,0) duldur. Yaş gruplarına bakıldığında; 20-29 yaş grubuyarısını oluşturmaktadır. Sonra %25,0 ile 30-39 yaş grubu gelmektedir. Meslek gruplarıaçısından değerlendirildiğinde; büyük çoğunluğunu vasıfsız işçiler (%20,8) ve esnaflar(%20,5) oluşturmaktadır.Kişilerin `otopsi' kelimesinden ne anladıkları sorusuna verilen cevapların %94,5'si?Şüpheli ölümlerde ölüm nedeninin tespiti için yapılan inceleme? cevabını vermiştir.Otopsi işlemine kimin karar verdiği şeklindeki soruya ankete katılanların %70,0'isavcının karar verdiğini söylemiştir ?Otopsi işleminde kimler görev almaktadır?? sorusunaverilen toplam cevaplar içinde %75,3 ?Doktor? cevabı birinci sırada yer almıştır.?Otopsi işlemi ile ölenin manevi olarak eziyet çektiğini düşünüyor musunuz??sorusuna ankete katılanların %58,7'si ?hayır? cevabını vermiştir. Dini inanç ve inanışlaraçısından ankete katılanların otopsi olayına bakışları irdelendiğinde; yaklaşık olarak1/3'ünün (223 kişi-%37,2) otopsi olayının günah olduğunu zannetmedikleri beyan ettiklerigörülmüştür.Otopsi konusunda halkın yeterli düzeyde bilgilenmesini sağlamak, önyargı veyanlış bilgilenmenin ortadan kaldırılması için eğitimler yapılması gerekliliğibulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
8. SUMMARYPUBLIC PERCEPTION OF AUTOPSY IN TRABZON CITY;A REPRESENTATIVE SAMPLE OF TRABZON RESIDENTS?Death? is a concept that will befall every living thing at the end of their life. Thisconcept, which should be percieved as a natural event, is an undesirable and grievous thingfor both dying person and his/her relatives. Autopsy process, that is inevitable forsuspected death cases, is also considered in public perception as an unacceptable thing.However only by autopsy it is possible to reach facts and identity and, if there are, accusedpeople behind the death event whereat justice fulfilled thoroughly and on time.As an analysis of demographical data of questionnaire attendants; among 600attendants 468(78,0%) were men and 132 (22,0%) were women; 329 (54,8%) werebachelor, 265 (44,2%) were married and 6 (1,0%) were widow. With respect to ages; halfof attendants were in 20-29 age group mostly and as follows (25,0%) were in 30-39 agegroup. According to profession groups; great majority of them were unqualified workers(20,8%) and tradesmen (20,5%).?What do you understand from ?Autopsy? in manner?? question is replied as?postmortem examination for the cause of death in supicious death cases? with 94,5percentage.The question about who will decide the necessity of autopsy is answered as ?publicprosecutor? by 70,0% of survey attendants. The mostly taken response for ?Which peopletake part in autopsy?? question were ?physician? with 75,3%.58,7% of attendants gave ?no? reply to the ?Do you think that dead people sufferfrom autopsy?? question. In terms of religious beliefs and convictions of questionnaireattendents; about 1/3 of them (223 people-37,2%) intimated that they don?t think autopsyas a sin.In conclusion, public should be educated and informed about the facts of autopsy.Common misconceptions, prejudice and misinformation on this issue should be correctedin such instances.