Çukurova Üniversitesi Tıp fakültesi Balcalı Hastanesi Erişkin Onkoloji, Hematoloji Kliniklerinde kemoterapi uygulanan hastaların yaşam kalitesi ve bunu etkileyen faktörlerin incelenmesi
A study on life quality and related factors of patients who take chemotherapy in the units of adult oncology and hematology of Cukurova University, Faculty of Medicine, Balcalı Hospital
  1. Tez No: 193523
  2. Yazar: DERYA KANARIĞ GÜREL
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. GÜRSEL ÖZTUNÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Hasta, Kanser, Kemoterapi, Ölçek, Yaşam Kalitesi.xi, Patient, Cancer, Chemotherapy, Scale, Life Qualityxii
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
ÖZETÇukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Erişkin Onkoloji,Hematoloji Kliniklerinde Kemoterapi Uygulanan Hastaların Yaşam Kalitesi veBunu Etkileyen Faktörlerin İncelenmesiKişinin kendi durumunu, kültürü ve değerler sistemi içinde algılayış biçimiolarak tanımlanan yaşam kalitesi; kişinin tüm ihtiyaçlarını karşılaması, yaşamdandoyum alması, benlik saygısını, sosyal ilişkilerinde ve kişilerarası ilişkilerinde iyiolmasını kapsamaktadır. Çalışmamız kemoterapi uygulanan hastaların yaşamkalitesi ve bunu etkileyen faktörlerin incelenmesi amacı ile gerçekleştirilmiştir.Tanımlayıcı olarak planlanan araştırmamızın evrenini ÇÜTF BalcalıHastanesi erişkin onkoloji, hematoloji kliniklerinde kemoterapi uygulananhastalar oluşturmuştur. Hastaların sosyodemografik özelliklerini içeren bilgiformu ve EORTC QLO-C30 Yaşam Kalitesi Ölçeğine yönelik sorulardan oluşananket formunu doldurmayı kabul eden 150 hastaya, hastane yönetiminden izinalındıktan sonra Kasım 2005-Şubat 2006 tarihleri arasında uygulanmıştır.Araştırmaya katılan hastaların yaş ortalaması 39.60±14.51 olup, %36.0'ınınilkokul mezunu olduğu, %76.7'sinin evli olduğu, %46.0'ının 1-3 çocuklu olduğu,%53.3'ünün ilçede yaşadığı, %43.3'ünün sosyal güvencesinin SSK olduğu,%85.3'ünün ekonomik durumlarını orta olarak tanımladığı, %40.0'ının ev hanımıolduğu, %59.3'ünün de evde eşi ve çocukları ile yaşadığı ve %82.7'sininkemoterapi almanın evdeki sorumluluklarını yerine getirmelerini engellediğisaptanmıştır. Hastaların yaşam kalitesi puanlarının cinsiyetleri, medenidurumları, sosyal güvenceleri ve çalışma durumları ile ilişkisi incelendiğindeanlamlı bir ilişki olmadığı, eğitim durumu ile ilişkisi incelendiğinde eğitim seviyesiarttıkça yaşam kalitesinin de arttığı, yaş ile genel iyilik hali (p=0.02) ve ekonomikgüçlük (p=0.01) arasında anlamlı korelasyon ilişkisi bulunduğu, tedavi durumlarıile ilişkisi incelendiğinde istatistiksel olarak anlamlı olduğu (p=0.01) ve kemoterapiile ilgili eğitim almanın hastaların gelecek hakkındaki düşüncelerini (%59.3)olumlu etkilediği saptanmıştır.Bu çalışmanın sonunda, genel olarak kemoterapi uygulanan hastalarınyaşam kalitesinin bir şekilde etkilendiği görülmüştür. Sonuçlar hastalarınkemoterapi aldıkları dönemlerde karşılaştıkları sorunlara yönelik nasıl birhemşirelik bakımı almaları gerektiğine ilişkin eğitimde kullanılacaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTA Study on Life Quality and Related Factors of Patients Who Take Chemotherapyin the Units of Adult Oncology and Hematology of Cukurova University, Facultyof Medicine, Balcalı HospitalThe Life Quality, which is defined as perception of one?s own situation inhis culture and in the system his values, also comprises one?s meeting all needs,satisfaction of life, self-respect, good performance in social and inter personalrelations. This work aims to study life quality and related factors of patients whotake chemotherapy.The universe of our study, which is planned as descriptive, is the patientswho take chemotherapy in the units of adult oncology and hematology ofÇukurova University, Faculty of Medicine, Balcalı Hospital. A data formconsisting socio-demographic information of patients and a questionnaireconsisting questions according to EORTC QLO-C30 Life Quality Scale is alsoapplied to 150 patients who have accepted to participate with the permission ofhospital administration, during November 2005 and February 2006.Age average of patients who have participate in the study is 39.60±14.51and 36.0% of them graduated from elementary school, 76.7% of them aremarried, 46.0% of them have 1-3 children, 53.3% of them lives in towns, 43.3% ofthem has SSK as social security, 85.3% of them defined their economical status asmedium, 40.0% of them are housewife, 59.3% of them lives with their spouse andchildren at home and 82.7% of them state that chemotherapy handicaps theirresponsibilities at home. When the life quality points of patients are examined,there was no meaningful relation with gender, marital status, social security andworking situations, but when the relation with education status is examined, as thelevel of education is raised, the life quality also raises, age and general well-beingsituation (p=0.02) and economical situation (p=0.01) has meaningful correlation,when the relation with therapy situations is examined, it is statistically meaningful(p=0.01) and getting training about chemotherapy, positively effects patients?thoughts (59.3%) for the future.As a result of this study, it is observed that, the life quality of patients isaffected in general speaking. The results will be used in the training about whatkind of nursing care the patients should take during chemotherapy.