Karpal tünel sendromunda terapötik ultrason uygulanmasının medyan sinir elektrofizyolojik iletim parametrelerine etkisi
Effect of therapeutic ultrasound to median nerve electrophysiological parameters in carpal tunnel syndrome
- Tez No: 193548
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜLSEREN AKYÜZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Nöroloji, Physical Medicine and Rehabilitation, Neurology
- Anahtar Kelimeler: terapötik ultrason, karpal tünel sendromu, elektrofizyoloji3, electrophysiology4
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Elektrodiagnostik Nöroloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 46
Özet
ÖZETKARPAL TÜNEL SENDROMUNDA TERAPÖTİK ULTRASONUYGULANMASININ MEDYAN SİNİR ELEKTROFİZYOLOJİK İLETİMPARAMETRELERİNE ETKİSİÇalışmamızda klinik ve elektrofizyolojik olarak karpal tünel sendromusaptananlarda, terapötik ultrason uygulamasından önce ve hemen sonra yapılacakeletrofizyolojik inceleme ile ultrasonun nöropatik medyan siniri iletim parametrelerineakut etkilerini araştırmayı planladık.Çalışmaya yaşları 26-54 arasında değişen (Ort.±SS: 43.65± 8.12), 2 erkek 18kadın olmak üzere toplam 20 hastada 30 el alındı. Her grupta 10 el olmak üzere rastgele3 gruba ayrılan hastalardan 1. gruptakilere ultrason uygulaması 1w/cm2, 2 gruba 0.5w/cm2, 3 gruba ise plasebo ultrason uygulandı. Terapötik ultrason uygulaması öncesi vesonrası karşılaştırıldığında 1.ve 3. gruplarda hiçbir parametrede istatiksel olarak anlamlıdeğişiklik saptanmazken, 2. grupta bilek ve dirsek motor distal latansta azalma, 2.grupmedyan ve ulnar 4. parmak duysal iletim latansında anlamlı azalma, 2. grup 3. parmakmedyan duysal sinir amplitüdünde artma, 2.grup medyan ve ulnar 4. parmak duysaliletim hızında anlamlı artış saptanmıştır. Gruplar arasında US uygulama önce ve sonrasıfarklar karşılaştırıldığında grup 2'de diğer iki gruba göre ulnar sinir 4. parmak duysallatansında azalma ve ulnar 4. parmak duysal sinir iletim hızında artış saptandı.Bu sonuçlar düşük doz ultrason uygulamasının hem sağlıklı hem de nöropatiksinir üzerinde olumlu etkiler gösterdiğini ve düşük doz terapötik ultrasonun karpal tünelsendromu tedavisinde güvenle kullanılabileceğini göstermektedir. İleride olg u v eelektrofizyolojik tetkik sayısının daha fazla olduğu, ultrason uygulamasının değişik dozve frekanslarının da denendiği, nöropatik sinirde ultrasonun ve termal aktiviteninetkileri konusunda ek bilgiler sağlayabilecek daha ayrıntılı çalışmalara gereksinimvardır.
Özet (Çeviri)
EFFECT OF THERAPEUTIC ULTRASOUNDTO MEDIAN NERVE ELECTROPHYSIOLOGICAL PARAMETERSIN CARPAL TUNNEL SYNDROMESUMMARYWe planned this study in order to investigate acute effect of ultrasound therapyon a neuropathic nerve by means of electrophysiological tests. Patients who arediagnosed as carpal tunnel syndrome both clinically and electrophysiologicaly,randomly divided into 3 groups. Continuous ultrasound therapy is performed withintensities of 1.5 W/cm2 , 0.5 W/cm2 and 0.0 W/cm2 (without energy emission) in groups1, 2, and 3, respectively.Eighteen women and 2 men ranging in age from 26-54 (mean±SD: 43.65± 8.12)with clinical and electrophysiological evidence of carpal tunnel syndrome are involvedin this study. When electrophysiological parameters of groups 1 and 3 are evaluatedaccording to before and after therapeutic ultrasound application, none of them revealedstatistically different results. However statistically significant differences were found ingroup 2, regarding median motor distal latency, median and ulnar 4.th finger sensorylatency and nerve conduction velocity, 3.th finger median sensory potential amplitude.These results are supporting the use of low doses of therapeutic ultrasound incarpal tunnel syndrome. Further investigation involving extensive electrophysiologicalmethods before and after ultrasound application are needed in order to observe theeffects of therapeutic ultrasound and thermal activity on neuropathic nerve.Therapeutic ultrasound, carpal tunnel syndrome, temperature,