L-tiroksin sodyum içeren transdermal terapötik sistem hazırlanması ve değerlendirilmesi
Preparing and evaluating transdermal therapeutic systems containing L-thyroxine sodium
- Tez No: 193549
- Danışmanlar: PROF.DR. BETÜL DORTUNÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Levotiroksin sodyum, transdermal terapötik sistem, doğalpolimerler, yarı sentetik polimerler, sentetik polimerler.2, Levothyroxine sodium, transdermal therapeutic system, natural polymers, semi synthetic polymers, synthetic polymers.2
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmasötik Teknoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 145
Özet
Transdermal terapötik sistemler ile ilaç verilişi, konvansiyonel metotlara göre birçokavantaja sahiptir.Bu çalışmada etkin madde olarak, Levotiroksin sodyum ile bir transdermal terapötiksistem (TTS) hazırlanması amaçlanmıştır. Bunun için farklı polimerler kullanılmak suretiylematriks tipi kontrollü salım sistemleri hazırlanmıştır. Formülasyonlarda kullanılacakpolimerin seçiminde öncelikli olarak literatürde kayıtlı ve sıklıkla kullanılan polimerler tercihedilmiştir. Seçilen sentetik polimer: Eudragit RL 100, yarı sentetik polimer: HidroksipropilMetil Selüloz (HPMC) 4000 ve doğal polimerler: Pektin, Skleroglukan ve Sodyum Aljinat'tır.Yapılan ön formülasyon çalışmaları sonucunda HPMC 4000 ve Eudragit RL 100 içinplastifiyan ilavesi gerekli görülmüştür. Bu polimerler için kullanılması uygun plastifiyanlarsırasıyla HPMC 4000 için Gliserin ile Eudragit RL 100 için Polietilen glikol (PEG) 400şeklinde seçilmiştir. Böylelikle yeterli esneklikte, kırılgan olmayan, homojen ve görsel olarakuygun TTS ler elde edilmiştir.Bundan sonraki aşama, tablet formunda yardımcı maddeler ile geçimsizlik eğilimindeolan Levotiroksin sodyum'un, hazırlanan formülasyonlardaki polimer ve yardımcı maddelerile geçimliliğini saptamak olmuştur. Bu amaçla, bir dizi diferansiyel taramalı kalorimetri(DSC) analizi ve bunları destekleyici Fourier transform infrared spektroskopi (FTIR) ile hızlıve güvenilir bir tarama yapılmıştır. Sonuçta elde edilen veriler ve literatür ile karşılaştırılarakyapılan yorumlar doğrultusunda, başlangıçta önerilen polimerlerden hiçbiri Levotiroksinsodyum etkin maddesi ile geçimsizlik göstermemektedir. Aynı durum, seçilen plastifiyanlarlayapılan tarama sonuçları için de geçerlidir.Etkin maddenin polimer formülasyonlarından salım profilini incelemek ve kontrollüsalımını denetlemek amacıyla yukarıda bahsi geçen farklı polimerlerle in-vitro farmakopedenetimleri uygulanmıştır.Sonuç olarak kullanılan tüm polimerlerin levotiroksin sodyum için transdermalterapötik sistem hazırlanması için uygun olduğu görülmüştür.1
Özet (Çeviri)
Transdermal drug delivery has many advantages over the conventional drug deliveryroutes.The aim of this study was to prepare a transdermal therapeutic system containingLevothyroxine sodium. In order to achieve this aim, matrix type controlled release systemswere prepared using various kinds of polymers. While selecting the polymers to be used in theformulations, the most common polymers used in the literature were of first priority. Thesynthetic polymer chosen was: Eudragit RL 100, the semi synthetic polymer was HPMC 4000and the natural ones were: Pectin, Scleroglucane, Sodium alginate.During the preformulation study, it was found out that, there was a need of plasticizerfor the HPMC 4000 and Eudragit RL 100 formulations. The appropriate plasticizers to beused are stated in the literature and were selected respectively as Glycerin for HPMC 4000and PEG 400 for Eudragit RL 100. Thus, transdermal therapeutic systems flexible enough,non-fragile and visually appropriate were obtained.As a next step, the compatibility of Levothyroxine sodium with the polymers andexcipients used in the formulations was detected, since it has tendency to showincompatibility with the excipients in tablet form. Thus, a series of DSC analyzes andsupportive FTIR spectroscopy were used for fast and reliable scanning. The data obtained andthe comments made according to literature showed that all of the proposed polymers werecompatible with the drug substance. The same counts for the scanning results obtained for theplasticizers chosen.In order to examine the release profile of the drug substance from the polymerformulations and to ensure controlled release, in-vitro compendial methods were applied to allthe TTS prepared using the aforementioned polymers.As a result it can be stated that all of the polymers used in this study are suitable forpreparing a levothyroxine sodium transdermal therapeutic system.1