Özel eğitim kurumları ile devlet eğitim kurumları yöneticilerinin beden eğitimi dersi ve öğretmenlerine bakış açıları ve karşılaştırılması
Perspektive and combarison of management teams of state scholls and private scholls towards physical training course and physical training teachers
  1. Tez No: 193547
  2. Yazar: OSMAN GÖZEN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEMİH YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Beden eğitimi, Özel kurum, Devlet okulları, Beden EğitimiÖğretmeni, Yöneticiler, Okul Spor Salonu
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
1.ÖZETBu araştırmada, okul yöneticilerinin beden eğitimi ve öğretmenine bakış acılarınıortaya koyarak, ihtiyaçların belirlenmesine çalışılmıştır.Devlet okullarında görev yapan idareciler ile özel ve vakıf okulları idarecilerinin,beden eğitimi ve öğretmenine gereken önemi gösterdikleri arasındaki fark tespit edilmiş veçözüm önerileri sunulmuştur.Çalışmanın amacını gerçekleştirmek için, bir anket formu oluşturulmuştur. Hazırlananbu anket, stanbul'un 4 ilçesinde, toplam 600 okul yöneticisine uygulanmıştır. Araştırmagrubunun oluşturulmasında, kasıtlı tesadüfû olmayan yöntemle seçilmiştir. Belirtilen 4 ilçeye,ilçe milli eğitim müdürlüklerinin resmi yazışma ağı ile ulaşılmış, dağıtılan 600 anketten 586'sı geriye dönmüş ve geri dönen anketlerin tamamı değerlendirmeye alınmıştır.Elde edilen bilgi ve veriler, SPSS bilgisayar istatistik programı kullanılarakdeğerlendirilmiştir. Araştırma verilerinin değerlendirilmesinde frekans dağılımları, çapraztablo ve ki-kare analizleri uygulanmıştır.Bulgular, dersin işleniş ve uygulamasında belirlenen olumsuzluklara ve eksikliklererağmen, gerek özel gerekse devlete bağlı eğitim kurumlarında görev yapan idarecilerin,dersin uygulamasıyla hedeflenen zihinsel, sosyal ve fiziksel gelişime kısmen ulaşabildiklerisonucuna vardıklarını belirtmişlerdir. Ancak, hedeflenen bu gelişim özelliklerine ulaşmadurumu, özel okullarda öğrenim gören öğrencilerde biraz daha fazladır. Bu da özelokulların sportif imkân ve kaynaklarının fazlalığından kaynaklanıyor olabilir.
Özet (Çeviri)
2. SUMMARYperspectıve and comparıson of management teams of state schools and prıvate schoolstowards physıcal traınıng course and physıcal traınıng teachersIn this research, necessities have been tried to be specified by the point of view ofschool management towards Physical Training Course and teachers of this course.There has been a difference between the importance given to Phsical Training Courseand teachers by management staff at state schools, private schools and foundation schools andsome solutions have been proposed.A questionnaire has been developed to reach the aim of the study. This survey hasbeen applied among 600 school managers, from 4 different districts of stanbul. The searchgroup has been chosen at random order.Mentioned 4 District National Educationmanagements have been informed about the survey by formal communication net. 586 out of600 survey forms have been returned answered. All the filled in forms have been evaluated.Data got by the survey has been evaluated using SPSS computer statistics programme.While data has been being evaluated, frequency distibution, cross table and ki-kare analysishave been applied.It has been clear that in spite of negativeness and deficiencies in application andpractice of the lesson, managers at both state and private schools have partially reached targetmental, social and physical improvement of students. However, case of realised targetimprovement is a bit better at students of private schools than students of state schools. Thismay be the result of better sportive facilities and sources provided at private schools.Key words : Physical Education, Private School, State Schools, Physical TrainingTeacher, School Management Team, Gymnastics hall at schools