Travmalı hastalarda ağrı şiddeti ve ağrı geçirme uygulamalarından memnuniyetin belirlenmesi
The determination by satisfaction of patients from the pain degree and pain relief applicaton
- Tez No: 193550
- Danışmanlar: PROF. FATMA ETİ ASLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Ağrı, Memnuniyet, Travma, Ağrı Şiddeti, Akut Ağrı1, Pain, Satisfaction, Trauma, Pain Degres, Acute Pain.1
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
1. ÖZETÇalışma, travmalı hastaların ağrı şiddetlerini ve ağrı geçirme uygulamalarındanmemnuniyetlerini belirlemek amacıyla tanımlayıcı olarak yapıldı.Araştırmanın evrenini; stanbul'da travma nedeniyle iki eğitim hastanesinin acilünitesine başvuran hastalar oluşturdu. Örnekleme 18-65 yaş aralığında olan 418travmalı hasta alındı. Araştırmada veriler bireysel özellikler formu, KısaltılmışYaralanma Değerlendirme ile Görsel Kıyaslama Ölçeği ve McGill-Melzack Ağrı soruformunun dördüncü bölümü kullanılarak toplandı. Bulguların değerlendirilmesinde sayı,yüzdelik, ortalama, standart sapma, One-way Anova Testi, Student t Testi, PearsonKorelasyon Analizi ve Ki-Kare Testi kullanıldı.Araştırma sonucunda hastaların %25.4 (n=106)'ünün 28-37 yaş aralığında, %69.9 (n=292)'unun erkek, %70.8 (n=296)'inin ilköğretim mezunu, %44.5 (n=186)'inin serbestmeslek sahibi, %94.5 (n=395)'inin künt travma ve %75.4 (n=315)'ünün ekstremitebölgesinden yaralandığı saptandı. Araştırma kapsamına alınan hastaların %100(n=418)'üne Nonsteroid Antiinflamatuar laçların %95.5 (n=416) oranıylantramüsküler yolla verildiği, %62.9 (n=293)'unun ağrısının geçmediği belirlendi.Travmadan sonra görüşme anına kadar hastaların %51.7 (n=216)'sininalgıladıkları ağrıyı ?çok şiddetli?, görüşme anında ise, %69.2 (n=282) oranıyla ?rahatsızedici? olarak tanımladıkları belirlendi. Hastaların %63.4 (n=265)'ünün ağrı geçirmeuygulamalarından memnun olmadığı, acil ünitedeki bakımdan memnuniyetin ise ortadüzeyde (4.35±2.78; 5.18±2.07) olduğu belirlendi. Sonuç olarak ağrı şiddetinin travmaşiddetine paralel olarak arttığı, buna karşın ağrı şiddeti yüksek olan hastaların ağrıgeçirme yaklaşımlarından ve acil bakımdan memnuniyet düzeyinin düşük olduğugörüldü.Bu sonuçlara dayanarak acil travma ünitelerinde ağrının halen ciddi bir sorunolarak ele alınmadığını, travma hastalarının çoğunluğunun ağrı geçirmeyaklaşımlarından ve acil bakımdan memnun olmadığını söyleyebiliriz.
Özet (Çeviri)
2. SUMMARYTHE DETERMINATION BY SATISFACTION OF PATIENTS FROMTHE PA N DEGREE AND PAIN RELIEF APLICATIONThis study was made descriptive for determine trauma patient?s pain degres andsatisfaction of pain relief exercises.This study?s subjects; Patients who recoursed emergency units of two hospitalfor trauma in stanbul consisted of . A total of 418 patients with an age range of 18-65were included. In the research, the data were obtained from an 13 question viaindividual properties form, shortened wound assestment with visual analog scale andforth section of McGill-Melzack pain question form. The findings are evaluated bypercentage, median, standart deviation, chi-square test, One-way Anova Test, Student tTest, Pearson Corelation Analysis.Of the patients, %25.4 (n=106) were in the 28-37 years age range, %69.9 (n=292) male, %70.8 (n=296) graduate of elementary school, %44.5 (n=186) nonidentifiedworkers, %94.5 (n=395) blunt trauma and %75.4 (n=315) exteremity patients. Of thepatients enrolled in the study, %100 (n=418) were given Nonsteroid Antienflamatuardrugs in the ratio of %95.5 (n=416) with Intramuscular way and in the ratio of %62.9(n=293) maintain their pain were found.Until interview time, %51.7 (n=216) ratio of the patients defined the pain?much severe?,at time of interview, %69.2 (n=282) ratio of the patients defined the pain?awfull? which was felt by the patients after trauma was found. %63.4 (n=265) of thepatients did not satisfied from the pain relief exercises, the care satisfaction in theemergency unit was medium degre (4.35±2.78; 5.18±2.07) was found. As a result painseverity increased parallelly with trauma severity, but satisfaction degre from the painrelief exercises and emergency care for patients who had high pain severity was lowwere found.Via this results, we can say that the pain up to that time in the emergency traumaunits hasn?t been handled like a serious problem and most of the trauma patientshaven?t been satisfied both from pain relief exercises and emergency care.