Tibia üst uç eklemi ilgilendiren kırıkların cerrahi tedavi sonuçları
Surgical treatment results of proximal tibial intraarticular fractures
- Tez No: 193559
- Danışmanlar: PROF.DR. İSMET TAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Rasmussen kriterleri, Schatzker sınıflandırması, Tibia plato kırıklarıvi, Rasmussen?s criteria, Schatzker?s classification, Tibial plateau fracturevii
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
ÖZETTibia Üst Uç Eklemi İlgilendiren KırıklarınCerrahi Tedavi SonuçlarıCerrahi teknik ve tespit materyallerindeki gelişime rağmen, farklı derecelerde eklemçökmesi, ayrışma ve yumuşak doku hasarıyla birlikte, geniş yaralanma spektrumuna sahiptibia plato kırıkları güçlük yaratan bir klinik problem olmaya devam etmektedir.Bu calışmanın amacı Ç.Ü. Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim DalındaNisan 1985-Ağustos 2005 tarihleri arasında tibia plato kırığı tanısıyla cerrahi olarak tedaviedilen olguların uzun dönem fonksiyonel sonuçlarının değerlendirilmesi ve kıyaslanması,olgularımızdakı başarı oranını ve ortaya çıkmış olan komplikasyonları belirlemek,gruplandırılmış olguları kaşılaştırılarak kırık tipinin, yaşın fonksiyonel sonuç ve başarı oranıüzerindeki etkisini ortaya koymaktır.Çalışmaya alınan 52 (1 olguda bilateral) olgunun 44'ü erkek, 8'i kadındı. Yaralanmaanında yaş ortalaması 38,3 (17-69) idi. Trafik kazaları (% 64) etyolojik sebepler arasında ilksırada görüldü. 33 olguda açık redüksiyon internal tespit, 11 olguda kapalı redüksiyoninternal tespit ve 9 olguda eksternal fiksasyon tedavileri uygulandı.Postoperatif 1 olguda derin enfeksiyon, 2 olguda kaynamama gibi majorkomplikasyonlar, 5 olguda ise minor komplikasyonlar gelişti. Ortalama 7,9 yıllık takipsonunda Rasmussen kriterlerine göre % 64,2'lik klinik, % 58,5'lik radyolojik iyi vemükemmel sonuçlar alındı. Kırık tipinin fonksiyonel sonucu ve başarı oranını etkileyenönemli bir faktör olduğu, yaşın ise fonksiyonel sonucu ve başarı oranını etkileyen bir faktörolabileceği tespit edilmiştir.Tibia plato kırıkları eklemi ilgilendiren kırıklar olduğundan kemik ve yumuşak dokuhasarları dikkate alınarak uygun cerrahi yöntem seçilmelidir. Ağrısız, fonksiyonel hareketaralığına sahip, uygun hizalanmış stabil eklem kazandırmak için eklem yüzeyininredüksiyonu anatomik veya kabul edilebilir sınırlar içerisinde olmalı ve erken hareketikolaylaştırmak için stabilitesi yüksek olan tespit uygulanmalıdır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTSurgical Treatment Results of Proximal Tibial Itraarticular FracturesTibial plateau fracture with different articular compression, displacement, and softtissue injury still seems to be a difficult problem in spite of improved surgical techniquesand implants.The aim of this study assess the long term functional results, the effect of fracturetype and age on success and complication rates by comparing the results were surgicallytreated patients because of tibial plateau fractures in Cukurova University Faculty ofMedicine, Orthopaedics and Traumatology Department between April 1985 and August2005.In our study, 44 male, 8 female, 52 patients were evaluated. Mean age was 38.3 (17-69) years during injury. The most common cause was traffic accidents (64%). Openreduction and internal fixation, closed reduction and internal fixation and external fixationwere performed in 33, 11 and 9 patients respectively.Major complications like deep infection in one, and nonunion in two patients, andminor complications in five patients were encountered. After a mean 7.9 years of followup, 64.2% clinical, 58.5% radiologic good and excellent results were obtained usingRasmussen?s clinical and radiologic assessment scores. Our results suggest that fracturetype is an important factor and age possibly is a factor in functional result and success rate.Using appropriate surgical techniques is mandatory because of articular component,bone and soft tissue injury of the tibial plateau fractures. In order to obtain a painless andstable knee with appropriate alignment, articular reduction must be anatomic oracceptable,and implants with high stability must be used for early motion.