Candida türlerinde subinhibitör konsantrasyonda antifungal ilaç uygulamalarının slime faktör oluşumuna etkileri
Affects of subinhibitory concentration of antifungal drug applications on slime factor forming at candida species
  1. Tez No: 193570
  2. Yazar: ALPARSLAN ARSLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. ZAFER ÇETİNKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Antifungal Duyarlılık, Flukonazol, Vorikonazol, Itrakonazol, Amfoterisin B, Antifungal Sensitivity, Slime factory, Candida, Voriconazole, Itroconazole, Fluconazole, Amphotericine B
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
ÖZETCandida Türlerinde Subinhibitör Konsantrasyonda Antifungal İlaçUygulamalarının Slime Faktör Oluºumuna EtkileriCandida'lar insanların normal florasının bir üyesi olup, doðada yaygın olarakbulunurlar. Konaðın hücresel immünitesinin bozulması, floralı bölgelerdekifizyolojik koºulların veya floradaki mikroorganizma içeriðinin deðiºmesi ile fırsatçımantar enfeksiyonlarına yol açabilirler.Candida'larla oluºan enfeksiyon sıklıðı giderek artmaktadır. Kullanılanantifungal ajanlara direnç görülmesi de önemli bir problem oluºturmaktadır.Bu çalıºmada, klinik örneklerden izole ettiðimiz maya türü mantarlardanCandida'ların tür düzeyinde tanımlanması, slime oluºturanların tesbit edilmesi,antifungal duyarlılık paternlerinin belirlenmesi ve slime oluºumuna subinhibitörkonsantrasyonlarda antifungallerin etkisini amaçladık.Çalıºmada, hastanemiz Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji Laboratuvarına01.01.2005 ile 01.09.2006 tarihleri arasında gönderilen çeºitli örneklerden izoleedilmiº toplam 250 Candida suºunun tanımlaması yapılmıºtır. Slime oluºturan 64(%25,6) Candida türü saptanmıºtır. Slime oluºturan türler modifiye tüp adherensmetodu ile belirlenmiºtir. Bunların 41'i C.albicans (%64,1), 13'ü C.glabrata(%20,3), 3'ü C.tropicalis (%4,6), 5'i C.kefyri (%7,8), 1'i C.krusei (%1,6), 1'i C.sake(%1,6) olarak tanımlanmıºtır.Slime oluºturan türlerin Amfoterisin B (Amp-B), Vorikonazol, Itrakonazol veFlukonazole karºı duyarlılıkları mikrobuyyon dilusyon yöntemi ile araºtırılarakincelenmiºtir. Antifungallere duyarlılıkları; Amp-B'ye %98.4, Vorikonazol'e%68.7, Itrakonazol'e % 51.6, Flukonazol'e %53 saptanmıºtır.Ayrıca çalıºmamızda slime oluºturan suºlar için MİK deðerleri ile birlikte ikialt dilüsyonlar da hazırlanmıº ve bu subinhibitör konsantrasyonların slimeoluºumuna etkileri araºtırılmıºtır.Sonuçta; çalıºmamızda antifungallerin subinhibitör konsantrasyonlarında 64Candida türünden Amp-B ile 41 (%64,1)'inin, vorikonazol ile 41 (%64,1)'inin,itrakonazol ile 47 (%73,4)'sinin, flukonazol ile ise 35 (%54,7)'inin inhibe edildiðisaptanmıºtır. Çalıºmamıza göre antifungaller subinhibitör konsantrasyonlarda slimeoluºumunu % 64,1 oranında inhibe etmiºtir.Candida,Slime faktör,
Özet (Çeviri)
SUMMARYAffects Of Subinhibitory Concentration Of Antifungal Drug ApplicationsOn Slime Factor Forming At Candida SpeciesCandida is the member of normal human flora. They are found in naturewidely. Host cellular immunity deficiency can cause oppurtunistic fungal enfectionswith flora, changing of physiological conditions of region or microorganism contentof flora.The frequency of Candida infections has increased. The development ofresistance to the antifungal agents is also seen an important problem.In this study, we aimed to identify the Candida species isolated from clinicalspecimens, to detect slime forming species, to determine the antifungal susceptibilitypaterns and affects of sub inhibitory concentration of antifungals on slime forming.In this study, 250 Candida strains isolated from various specimens that hasbeen sent to the Microbiology and Clinical Microbiology Laboratory of our hospitalfor 01.01.2005 bis 01.09.2006 has been described. 64 (25,6%) Candida speciesdetected that is slime forming. Slime forming strains has been determined. Of thesestrains, 41 (64,1 %) were identified as C.albicans, 13 (20,3 %) as C.glabrata, 3 (4,6%) as C.tropicalis, 5 (7,8 %) as C.kefyr, 1 (1,6 %) as C.krusei, 1 (1,6 %) as C.sake.Susceptibility of these slime forming strains to Amp-B, Voriconazole,Itroconazole and Fluconazole were detected by using microbroth susceptibilitytesting method.Antifungal susceptibility were detected 98,4% for Amp-B, %68,7 forVoriconozole, 51,6% for Itroconazole, 53% for Fluconazole.Furthermore, in our study in addition to MIC values, 2 sub dilutions wereprepared for slime forming strains and investigated slime forming at subinhibitoryconcentrations.As result, in our study we detect that at antifungals subinhibitor concentrationof 64 Candida species. 41 Candida species (64,1 %) slime forming is inhibited byAmp-B, 41 (64,1 %) is inhibited by Voriconazole, 47 (73,4 %) is inhibited byItraconazole, 35(54,7 %) is inhibited by Fluconazole.In our study; preventing of slime forming at subinhibitory concentration ofantifungals were detected 64,1%.