Batı karadeniz bölgesinde mevsimlere göre farklı doz D vitamini kullanımının serum 25 OH kolekalsiferol seviyeleri üzerine etkisi
The impacts of giving vitamin D suplemantation at variable dose rates according to season on serum 25(0H)D3 levels in West Black Sea Region.
- Tez No: 193571
- Danışmanlar: DOÇ.DR. BAHRİ ERMİŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Rikets, 25(OH)D3, mevsimsel ilişki, farklı doz D3 vitamini, Batı Karadeniz, Zonguldak, Rickets, 25(OH) D3, seasonal relation, vitamin D3 at different dose, West Black Sea, Zonguldak
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
ivÖZETCavuldak Ş.,Batı Karadeniz Bölgesinde mevsimlere göre farklı doz D3vitamini kullanımının serum 25(OH)D3 seviyeleri üzerine etkisi. ZonguldakKaraelmas Üniversitesi Tıp Fakültesi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları AnabilimDalı Tezi. Zonguldak. 2006. Rikets büyümekte olan organizmada kemik dokununyetersiz mineralizasyonuna bağlı gelişen metabolik bir kemik hastalığıdır. Riketsinönde gelen nedenleri; yetersiz güneş ışınlarına maruz kalma ve diyet ile yeterli Dvitamini alınmamasıdır. Batı Karadeniz Bölgesi, kışın daha belirgin olmak üzere, yıliçinde yetersiz güneş ışınlarına maruz kalan bölgelerimizdendir. Bu çalışmada,Zonguldak ilinde farklı dozlarda D3 vitamini uygulanmasının mevsimlerle olanilişkisini araştırdık. Çalışmaya Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Tıp FakültesiÇocuk Sağlığı ve Hastalıkları Polikliniklerine takip ve kontrol amacıyla müracaateden 79 bebek alındı. Yaz mevsimi başlangıcında doğan 28 sağlıklı bebeğe postnatal15. günden itibaren 400 IU D3 vitamini desteği başlandı (I.Grup). Kış mevsimindedoğan bebekler ardışık olarak iki gruba ayrıldı. 30 bebeğe 400 IU D3 vitaminiverilirken (II. Grup), 21 bebekten oluşan diğer gruba 800 IU D3 vitamini verildi (III.Grup). Tüm bebekler 3 aylık olduklarında serum Ca, P, ALP ve 25(OH)D3 değerleriile birlikte boy ve tartılarına bakıldı. Çoklu karşılaştırma yöntemi ile üç grup arasındaserum Ca (p=0.96), ALP (p=0.21), P (p=0.15) ve 25(OH)D3 (p=0.11) değerleriarasında istatistiksel anlamlı fark bulunmadı. Ancak, ikişerli karşılaştırmalarda III.Gruptaki serum 25(OH)D3 değerleri II. Gruptan istatistiksel olarak daha yüksek idi(p=0.04). I. Grup ile II. Grup ve I. Grup ile III. Grup serum 25(OH)D3 seviyeleriarasında ise anlamlı fark bulunmadı. Aynı zamanda II. Gruptaki bebeklerin üçtanesinde (%10) serum 25(OH)D3 değerleri normal sınırların altında idi. Kışmevsiminde verilen 400 IU D3 vitamini bölgemiz için yetersiz görülmektedir. Yazınkullanılan düşük doz D3 vitamini ile kışın kullanılan yüksek doz D3 vitaminisonuçları ise benzerlik göstermektedir. Bölgemizde, yaz mevsiminde günde 400 IU,kışın ise günde 800 IU D3 vitamini desteğinin daha uygun olacağı kanısındayız.
Özet (Çeviri)
vABSTRACTCavuldak, Ş. The Impacts of Giving Vitamin D3 Supplementation at VariableDose Rates according to Season on Serum 25(OH)D3 Levels in West Black SeaRegion. Dissertation submitted to Department of Pediatrics, Faculty ofMedicine of Zonguldak Karaelmas University. Rickets is a metabolic bone diseasewhich occurs as a result of low degree of mineralization of bone tissue in a growingorganism. Low dietary intake of vitamin D and inadequate amount of sunlightexposure are the most prominent causes of rickets. West Black Sea region, is amongthe regions which have limited sunlight exposure during the year, distinctively inwinter. In this study, we researched the correlation between practicing vitamin D3supplementation delivered at different dose rates and seasons in Zonguldak district.79 infants appealed for observation and control to Children Health and Diseasespoliclinics of Faculty of Medicine of Zonguldak Karaelmas University are studied inthis study. 28 infants born in early summer were given 400 IU/d vitamin D3supplementation starting at postnatal 15th day (I. Group). Infants born in winter wereseparated into two groups sequentially. While 30 infants were given 400 IU/dvitamin D3 supplementation (II. Group), other 21 infants were given 800 IU/dvitamin D3 supplementation (III. Group). All infant?s Ca, P, ALP and 25(OH)D3levels were measured as well as their height and weight when they all reached 3months of age. No statistically remarkable difference between serum Ca (p=0.96),ALP (p=0.21), P (p=0.15) and 25(OH)D3 (p=0.11) levels of 3 groups has found byusing multiple comparison method. However, it is found that serum 25(OH)D3 levelsof III. Group were statistically higher than those of II. Group (p=0.04) during dualcomparison. Moreover, the gap between serum 25(OH)D3 levels of I. Group andthose of II. Group and III. Group was not remarkable. At the same time, 3 infants inII. Group had serum 25(OH)D3 levels lower than normal limits. It is clearly visiblethat vitamin D3 supplementation given 400 IU/d during winter is deficient for ourregion. Delivering low dose of vitamin D3 during summer and high dose of vitaminD3 during winter show similar results. We suggest that a dose of 400 IU/d of vitaminD3 during summer and a dose of 800 IU/d during winter are more appropriate for ourregion.