İndol-3-karbinol'ün in-vitro mikrozomal metabolik reaksiyonlarının incelenmesi
The investigation of in-vitro microsomal metabolic reactions of indole-3-carbinol
  1. Tez No: 193589
  2. Yazar: SEDA KAYMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. MERT ÜLGEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: ndol-3-karbinol, in-vitro mikrozomal metabolizma, oksidasyon1, Indole-3-carbinol, in-vitro microsomal metabolism, oxidation
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmasötik Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
ÖZETndol-3-karbinol, cruciferous sebzelerinde (lahana familyası) bulunan temelantikanserojen maddelerden biridir. Bu bileşik, adı geçen familyaya ait karnıbahar,brokoli, lahana gibi sebzelerin sıkılması veya pişirilmesi sonucunda açığa çıkar. ndol-3-karbinol vücuttaki doğal detoksifikasyon enzimlerinin antioksidanı ve potentuyarıcısıdır. Literatür araştırmalarımız sonucu indol-3-karbinol ile ilgili önemli ölçüdefarmakolojik aktivasyona ait çalışmalar ve in vivo biyolojik çalışmalar gözlenmiştir.Mevcut çalışma, bu bileşiğin oksidatif in vitro mikrozomal metabolizmasına aitherhangi bir bulguya rastlanmaması sonucu planlanmıştır.Bu nedenle ilk önce indol-3-karbinol ve potansiyel oksidatif metabolizmaürünleri olan indol-3-asetik asit ve indol-3-aldehit'in ayırımlarını sağlayan isokratik,oldukça basit, hızlı ve su miktarının asetonitrile göre önemli miktarda fazla tutulduğu(70:30,h/h) nispeten ucuz bir zıt faz yüksek basınçlı sıvı kromatografisi sistemigeliştirilmiş ve daha sonra indol-3-karbinol ve indol-3-aldehit deney hayvanlarınınkaraciğerlerinden hazırlanan mikrozomlarla, NADPH varlığında inkübasyona tabitutulmuştur. Diklorometan ekstraksiyonu sonucu indol-3-karbinolün karşılık gelenaldehit ve karboksilli asit türevlerine dönüştüğü, elde edilen kromatogramlardan vestandart ve metabolik ürünlere ait ultraviyole spektrumlarından anlaşılmaktadır. Ancakindol-3-aldehit metabolizması sonrası bu bileşik asit ve karbinol türevlerinedönüşmemiştir. Ayrıca indol-3-karbinol brokoli bitkisinden kloroform ile ekstrakteedilmiş ve bileşik geliştirilen HPLC sisteminde p-kloroasetanilid internal standardı iletayin edilmiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARYThe investigation of in vitro microsomal metabolic reactions of indole-3-carbinolIndole-3-carbinol is one of the main anticarcinogen substances in cruciferousvegetables (cabbage family). This compound is produced by squeezing or cooking thevegetables related to this family ie brocoli, cabbage. Indole-3-carbinol is an antioxidantand potent stimulant of natural detoxification enzymes in the body. Following ourliterature search a number of studies related to its pharmaceutical activation and in vivobiological work were observed. This present study was planned since surprisingly nostudy related to in vitro microsomal metabolism was found in the literature.In the present study, an isocratic, highly simple, fast and somehow cheap (with ahigher water percentage compared to acetonitrile ie.70:30,v/v) reverse phase highpressure liquid chromatography sistem was first established to separate the supstrate andindole-3-carbinol?s potential oxidative metabolites ie indole-3-carboxylic acid andindole-3-aldehyde. Then the substrates i.e. indol-3-carbinol and indole-3-aldehydeincubated with rat liver microsomes fortified with NADPH. Following dichloromethaneextraction, it was observed that indol-3-carbinol was metabolised into the correspondingacid and aldehyde which was detected by chromatograms and ultraviole spectra ofstandards and metabolites. However, following the in vitro metabolism of indole-3-aldehyde, this compound did not give any acid and carbinol derivative as metabolites. Inaddition, indole-3-carbinol was extracted from brokoli plant by chloroform. This extractwas evaluated by HPLC system developed by using an internal standard of p-chloroacetanilide and a trace amount of indole-3-carbinol was detected.