Kırklareli ilindeki eczacıların birinci basamak sağlık hizmetlerindeki rolü
The role of pharmacists in kirklareli as primary health care providers
- Tez No: 193594
- Danışmanlar: DOÇ.DR. GÜLDEN ZEHRA OMURTAG, PROF.DR. MELDA KARAVUŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: Eczacı, birinci basamak sağlık hizmeti, reçeteli ilaçlar, reçetesiz ilaçlar, pharmacist, primary health care, prescribed medicines, non-prescribedmedicines
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmasötik Toksikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
KIRKLARELİ İLİNDEKİ ECZACILARIN BİRİNCİ BASAMAKSAĞLIK HİZMETLERİNDEKİ ROLÜYazar Adı: Yılmaz GöksuÖZETBu araştırma, 23.08.2005 ile 12.09.2005 tarihleri arasında Kırklareli ilinde, KırklareliEczacılar Odası aracılığıyla, eczacılara ?Anket Formu? verilerek yapılmıştır. Çalışmamızınamacı eczanelerin, eczanelere başvuran kişilerce hangi amaçlar için kullanıldığını saptayıp,birinci basamak sağlık hizmetleri' ndeki yerini belirlemektir. Araştırmaya katılan 55eczacıdan 35' inin 150 m yakınında bir sağlık kuruluşu bulunmamaktadır. 150 m yakınındabir sağlık kuruluşu bulunan %36.4'ünün yakınındaki sağlık kuruluşlarının %55'lik kısmınıSağlık Ocakları oluşturmaktadır. Sağlık Ocakları' nı %35 ile Devlet Hastaneleri ve %10 ileözel hastaneler takip etmektedir. %51.9'u kadın, %48.1'i erkek olan eczacıların, %52.8'i bir,%37.7'si ise iki teknisyen çalıştırmaktadır. Teknisyen çalıştırmayı tercih etmeyen eczacılarınoranı %1.9 iken 3 teknisyen çalıştırma ihtiyacı duyan eczacıların oranı %7.5' dir.Teknisyenlerin, %60.3'ü 20-29 yaş aralığında olup, %47.5'i lise eğitimi almış, günde 10 saat(%27.4) ya da 11 saat (%43.6) çalışabilen teknisyenlerdir. Eczanelerde son bir haftada satılanilaçlardan reçetesiz satılanların oranı %23.3' tür. Eczacılarımızın %84' ü ilacın adversve/veya yan etkisi olduğunda eczaneye bildirmesi gerektiğini hastaya hatırlatmaktadır. İlacınadvers ve/veya yan etkileri olduğunda da hasta öncelikle %57.7 oranla eczacıya gitmektedir.Eczacıların %100' ü bu nedenle yapılan başvuruları TÜFAM (Türkiye FarmakovijilansMerkezi)' ne bildirmektedir. Eczacılar %5.7 oranla karşılaştıkları ilaç zehirlenmelerine %100oranda müdahale etmektedir. Son bir haftada eczacılardan HIV testi konusunda yardımisteyenlerin oranı %0 olarak dikkat çekmektedir. Eczacılar %94.1 oranla OTC (over-the-counter, tezgah üstünde satılan ilaçlar) ilaçların eczane dışında satılmasını onaylamamaktadır.
Özet (Çeviri)
THE ROLE OF PHARMACISTS IN KIRKLARELI AS PRIMARY HEALTH CAREPROVIDERSAuthor?s Name: Yılmaz GöksuSUMMARYThis study was carried out in Kırklareli in 2005. The aim of this study was toinvestigate the role of pharmacists as primary health care providers. Near 150 meter of 63.5%among the total number of 55 pharmacies that take part in the research, there is no health careservice. The other pharmacies which constitutes 36.4% have health care services near 150meter were village clinics, state hospitals, private hospitals with 55%, 35%, 10%,respectively. 51.9% of the pharmacists are female and 48.1% of the pharmacists are male.Generally, they prefer to employ 1 or 2 assistants. The ones who do not employ an assistant is1.9%. The assistants are at the age between 20-29 and most of them are high school graduate.They work 10 (27.4%) or 11 (43.5%) hours in a day. 23.3% of the medicines that sold outfrom pharmacies in the last week was unprescribed. 84% of the pharmacist reminds the clientthat if there is an adverse and/or side effects, the client should inform the pharmacist. In thecase of adverse and/or side effect, 57.7% of the clients firstly inform the pharmacist. 100% ofthe pharmacists direct the client to TÜFAM (The National Pharmacovigilance Centre-inTurkey). The pharmacist encounter with the drug poisoning very infrequently (5.7%) andrespond it 100%. In the last week, no one apply for HIV test. 94.1% of the pharmacist do notapprove the sell of over-the-counter drugs.As a result of this study we detected that the primary health care services given atpharmacies were not present in the existing legislation; but they appeared as a request fromthe community.