Yoğun bakım ünitelerinde çalışan hemşirelerin ruhsal durumlarının değerlendirilmesi
Interpretation of psychogically conditions of the nurses working in intensive care unit
  1. Tez No: 193621
  2. Yazar: EMEL ÇAVUŞ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ÖZLEM IŞIL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Psikiyatri, Nursing, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Yoğun bakım, hemşire, ruh sağlığı, stres, çalışma koşulları2, Intensive care, nurse, mental of health, stress, working condition.4
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
1. ÖZETBu çalışma, yoğun bakım ünitelerinde çalışan hemşirelerin ruhsal durumlarınındeğerlendirilmesi amacıyla tanımlayıcı olarak planlanmıştır.Çalışma, stanbul ilinde bir üniversitenin iki eğitim ve araştırma hastanesi yoğunbakım ünitelerinde, gerekli izinler alındıktan sonra Kasım 2005-Ocak 2006 tarihleriarasında gerçekleştirilmiştir. Evreni oluşturan 166 hemşireden, çalışmamıza katılmayıkabul eden 158 hemşire örneklem olarak alınmıştır.Çalışmada veri toplama aracı olarak; araştırmacı tarafından, literatür bilgisinedayalı olarak geliştirilen, demografik özellikleri ve çalışma ortamının özellikleriniiçeren ?Anket Formu? (Ek:1) ve David Goldberg tarafından geliştirilen, Cengiz Kılıçtarafından geçerli ve güvenilir testler olduğu gösterilen `Genel Sağlık Anketi-28'(GSA-28) (Ek:2) kullanılmıştır.Verilerin değerlendirilmesi, bilgisayar ortamında; yüzdelik hesaplama, student ttesti, ki kare testi, varyans analizi (Anova), kruskal-wallis varyans analizi kullanılarakgerçekleştirilmiştir.Hemşirelerin çalıştıkları yoğun bakım üniteleri, ünitede çalışma nedenleri, üniteyikendine uygun bulma durumları, sosyal yaşantılarının etkilenmesi durumu, ünitedenmemnuniyet durumları ve çalıştıkları bölümde karşılaştıkları güçlükler karşısındatakındıkları tutum ile GSA-28 puan ortalamaları arasında istatistiksel olarak anlamlı birfarklılık saptanmıştır.Hemşirelerin çalışma şekli ile sosyal yaşamın etkilenme durumu ve psikolojiksorun yaşama durumu arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmıştır.Vardiyalı çalışan hemşirelerin sosyal yaşamlarının etkilendiği ve psikolojik sorunyaşadığını belirten hemşirelerin büyük oranda gündüz çalıştıkları bulunmuştur.1Hemşirelerin ünitede çalışma nedeni ile ünitenin uygunluk durumu ve ünitedenmemnuniyet durumu arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmuştur.Tayin/atama nedeni ile ünitede çalışan hemşire grubunun, üniteden memnun olmadığıve ünitenin kendilerine uygun bir çalışma ortamı olmadığını ifade ettikleri saptanmıştır.Elde edilen sonuçlar ışığında; yoğun bakım ünitelerinde çalışan hemşireler içingüçlük ve gereksinimlerinin giderilmesinde yardımcı olabilecek öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
2. SUMMARYINTERPRETATION OF PSYCHOGICALLY CONDITIONS OF THE NURSESWORKING IN INTENSIVE CARE UNITThis study has planned by definitional for interpretation of psychoticallyconditions of the nurses, working in intensive care unit.Study was made in intensive care units of two research and training universityhospital in Istanbul province, between November 2005- January 2006, after takingpermissions. Universe of the study is 166 nurses and 158 nurses had accepted to joinour study and taken as samples of study.?Questionnaire form? (addition: 1) which has developed by literature knowledgeand includes demographic features and features of working atmosphere and ?GeneralHealth Questionnaire-28? (GSA-28 ) (addition:2) which has developed by DavidGoldberg and approved by Cengiz Kılıç for validity and trustworthy, were used by theresearcher for gathering data in this study.Interpretation of data has made with computer by using percent calculation,student t test, ki square test, variants analysis (anova) and kruskal-wallis variantsanalysis.A meaningful statistical difference has founded between GSA-28 point averageswith intensive care units, reasons of working in unit, favorableness of unit, effect nessof social life of the nurses, satisfaction of the nurses with the unit, manners that nursesdo in problems that they face with in their divisions.A meaningful statistical difference has founded between working type andeffection of social life and to come across with psychological problems. Social lives ofnurses, who are working in relays, are facing with bad effections and the nurses whichare determining psychological problems, are in huge ratio working in day time.3A meaningful statistical difference has founded between reasons of working inunit and favourableness of unit and satisfaction of unit. Nurses, who are working in unitfor the fact of appointment / designation, are not satisfying from the unit and due totheir explanation; unit is not a suitable working place.According to the results that in hand; for the nurses who work in intensive careunits, suggestions offered to satisfy them and may help for difficulty and needs of them.