Pilates egzersizlerinin fiziksel uygunluk üzerine etkisi
The effects of pilates exercises on physical fitness
  1. Tez No: 193620
  2. Yazar: DOĞA ALTINTAÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. AYSEL PEHLİVAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Pilates, fiziksel uygunluk, yer hareketleri, reformer, esneklik, denge, kuvvet, dayanıklılık.2, Pilates, physical fitness, mat work, reformer, flexibility, balance, strength, endurance.2
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
PİLATES EGZERSİZLERİNİN FİZİKSEL UYGUNLUK ÜZERİNEETKİSİAdı ve Soyadı : Doğa AltıntaçDanışmanın Adı : Doç. Dr. Aysel PehlivanKabul Tarihi : 14.Temmuz.2006Programı : Yüksek LisansAnabilim Dalı : Beden Eğitimi ve SporÖZETBu çalışmada aletli (reformer) ve aletsiz (mat work) yapılan pilatesegzersizlerinin fiziksel uygunluk üzerine etkilerinin belirlenmesi amaçlanmaktadır. Buçalışmada, 8 hafta boyunca haftada 3 kere pilates reformer ve pilates yer çalışmasıprogramını uygulayan 30 yaş üstü bayanların fiziksel uygunluk testleri yapılmıştır. 10kişiye pilates yer çalışması, diğer 10 kişiye pilates reformer yaptırılmış ve 10 kişi dekontrol grubu olarak belirlenmiştir. Çalışmaya katılan kişilerin programa başlamadanönce ve 8 hafta sonra, fiziksel uygunluk ölçümleri yapılmıştır. Belirlenen fizikseluygunluk unsurlarının ölçülebilmesinde aşağıda belirtilen test bataryaları kullanılmıştır:1.Biyoelektrik impedans metoduyla vücut kompozisyonu ölçümü2.Mezurayla bel-kalça ölçümü3.Flamingo testiyle denge ölçümü4.Değiştirilmiş bel korumalı otur-eriş testiyle esneklik ölçümü5.Dolaylı 1-RM (maksimum tekrar) leg press ve bench press testleriyle bacak vegöğüs kaslarının maksimal kuvvet ölçümü6.Bacak kasının maksimal kuvvetinin % 70'i alınarak dayanıklılık ölçümü7.YMCA bench press testiyle göğüs kasının dayanıklılık ölçümü8.Değiştirilmiş curl up testiyle karın kasının dayanıklılık ölçümü9.12 dakika Cooper jog-koşu testiyle aerobik kapasite ölçümü1Uygulanan 9 adet testin sonuçlarının, SPSS bilgisayar programı kullanılarakortalamaları, standart sapmaları hesaplanmış ve antrenman öncesi ve sonrasıistatistikleri yapılmıştır. Bulunan sonuçlar, literatür taraması yapılarak normlarlakarşılaştırılmıştır.Bu çalışmada, yer hareketleri ve reformer çalışmasına katılan kişilerin ortalamavücut ağırlıklarında, beden kitle indekslerinde, % vücut yağ değerlerinde, vücut yağkütlesinde, yağsız kütle değerlerinde, bel ve kalça çevre ölçümlerinde, bel/kalçaoranlarında azalma; esnekliklerinde (sağ ve sol bacak için), denge değerlerinde, bacakve göğüs kası maksimal kuvvetlerinde, bacak, göğüs ve karın kası dayanıklılıklarında,indirekt aerobik kapasite ölçümü için kullanılan kat edilen mesafede ve dolayısı ilemaksimum VO2'de (oksijen kapasitesi) artma görülmüştür.
Özet (Çeviri)
THE EFFECTS OF PILATES EXERCISES ON PHYSICALFITNESSAdı ve Soyadı : Doğa AltıntaçDanışmanın Adı : Doç. Dr. Aysel PehlivanKabul Tarihi : 14.Temmuz.2006Programı : Yüksek LisansAnabilim Dalı : Beden Eğitimi ve SporSUMMARYThe purpose of the study is to measure the fitness level of the people applyingpilates reformer and mat work, based on their fitness status before the study. In thisstudy, fitness tests are applied to women who are older than 30 and who continue?pilates reformer? and ?pilates mat work? program for eight weeks, three times a week.10 people are included in the mat work, 10 people are included in the pilates reformer,while 10 of them are determined as the control group. Fitness measuraments are appliedto individuals before the study and eight weeks after the study started. The followingtools and methods are used for measuring physical fitness elements:1.Bioelectric impedance (Body composition)2.Tape measure (Waist-hip ratio)3.Flamingo test (Balance)4.Modified back-saver sit-and-reach test (Flexibility)5.Indirect 1-RM (repetition maximum) leg press and bench press (Maximalstrength of legs and chest)6.70% of the maximal strength of the legs (Endurance of the legs)7.YMCA bench press (Endurance of the chest)8.Modified curl-up test (Endurance of the abdomen)9.Cooper jog-run test for 12 minutes (Aerobic capacity)1Results of these nine tests are evaluated statistically by average and standarddeviation parameters using SPSS program. Pre-study and after-study statistics arecompared with norms reached by literature review.The conclusion of the study shows that average weight, body-mass index, % fat,fat mass, free fat mass, waist-to-hip circumferences, waist/hip ratio values of thesepeople have decreased; while flexibility for both legs, balance, maximal strength of legand chest muscles, endurance of leg, chest and abdomen muscles, distance for indirectaerobic capacity measurement and maximum VO2 (oxygen capasity) values haveincreased.