Itı dental implant sisteminde hemen yüklemenin marjinal kemik kaybına ve implantın stabilitesine olan etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effect of immediate loading on marginal bone loss and implant stability for the iti dental implant system
  1. Tez No: 193634
  2. Yazar: CEM DERGİN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ATİLLA SERTGÖZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: implant, hemen yükleme, rezonans, sıklık analizi.2, implant, immediate loading, resonance, frequency analysis3
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
ITI DENTAL İMPLANT SİSTEMİNDE HEMEN YÜKLEMENİNMARJİNAL KEMİK KAYBINA VE İMPLANTINSTABİLİTESİNE OLAN ETKİSİNİN DEĞERLENDİRİLMESİAdı ve Soyadı:Cem DerginDanışmanın Adı:Prof. Dr. Atilla SertgözKabul Tarihi: 16/08/2006Programı: DoktoraAnabilim Dalı: Protetik diş tedavisiÖZET:Bu çalışmanın amacı ITI dental implant sisteminde erken yüklemeninmarjinal kemik kaybı ve primer implant stabilitesi üzerindeki etkisinin RFA veperiapikal radyografi yöntemi ile in vivo olarak değerlendirilmesidir.Bu çalışmaya parsiyel ve total dişsizliğe sahip toplam 21 hasta katıldı.Çalışma grubundaki hastalara 50 adet SLA yüzeye sahip ITI implantıyerleştirildikten sonra vidalı tipte bir geçici protezle hemen yükleme uygulandı;kontrol grubundaki hastalara ise 56 adet SLA yüzeyli ITI implantıyerleştirildikten 8 hafta sonra yükleme uygulandı.Tüm implantların başlangıç,2.ay ve 1.yılda periapikal radyografileri alınarak implantların 2.ay ve 1. yılınsonundaki marjinal kemik kayıpları belirlendi.Tüm implantların 8. haftaya kadar olan stabilite değişimlerideğerlendirildiğinde, yüklemenin stabilite üzerindeki etkisi istatistiksel olarakanlamlı bulundu (P0.05). Farklı primer stabiliteye sahipimplantların stabilitelerinin zamana bağlı değişiminde ki farklılık istatistikselolarak anlamlı bulundu (P0.05). Erken yüklenen implantların 1 yıllık takip sonucundakibaşarı oranı %100 olarak bulunurken bu değer hemen yüklenen implantlar için%98olarak tespit edildi.
Özet (Çeviri)
SUMMARY:Evaluation Of The Effect Of Immediate Loading On MarginalBone Loss And Implant Stability For The Iti Dental ImplantSystemThe object of this study is to evaluate the effect of immediate loading on marginalbone loss and primary implant stability in ITI dental implant system in vivousing RFA and periapical radiography methods.21 patients with complete and partial edentulism were incorporated inthis study. 50 SLA ITI implants were placed and immediately loaded with aprovisional screw-retained prostheses in the study group whereas 56 SLA ITIimplants were loaded 8 weeks after implantation in the control group. Themarginal bone loss around all implants at 2 months and in 1 year wasdetermined using the periapical radiographs taken at the beginning, after 2months and 1 year.When the stability changes during the first 8 weeks were assessed, theeffect of loading type on stability was found to be statistically significant(p 0.05). Thechange in the stability of implants with different primary stability with timewas found to be statistically significant (p 0.05). Success rates were found to be 100 % forthe early loaded implants and 98 % for the immediately loaded implants after 1year-follow-up.