Sıçanlarda deneysel olarak geliştirilen kronik renal yetmezliğin tedavisinde anjiyotensin dönüştürücü enzim inhibitörlerinin ve anjiyotensin reseptör antagonistlerinin antioksidan tedavi ile karşılaştırılması.
Comparison of antioxidant therapy with angiotensin converting enzyme inhibitors and angiotensin receptor antagonists in experimental chronic renal failure in rats.
  1. Tez No: 193650
  2. Yazar: AHMET ÖZER ŞEHİRLİ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. GÖKSEL ŞENER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Kronik böbrek yetmezliği, kaptopril, valsartan, N-asetil-L-sistein, Chronic renal failure, captopril, valsartan, N-acetyl-L-cysteine
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmakoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
SIÇANLARDA DENEYSEL OLARAK GELİŞTİRİLEN KRONİK RENALYETMEZLİĞİN TEDAVİSİNDE ANJİYOTENSİN DÖNÜŞTÜRÜCÜ ENZİMİNHİBİTÖRLERİNİN VE ANJİYOTENSİN RESEPTÖR ANTAGONİSTLERİNİNANTİOKSİDAN TEDAVİ İLE KARŞILAŞTIRILMASIYazar Adı: Ahmet Özer ŞehirliÖZETBu çalışmada kronik böbrek yetmezliğinin (KBY) yaptığı hemodinamik ve oksidatifdeğişiklikleri inceleyerek ADE İ kaptopril ile anjiyotensin reseptör antagonisti valsartanın budeğişiklikler üzerindeki etkilerinin güçlü bir antioksidan N-asetilsistein (NAC) ilekarşılaştırılması amaçlanmıştır.Bu amaçla Wistar albino sıçanlarda kronik böbrek yetmezliği oluşturuldu. Tedaviligruplarda hayvanlara 45 gün süresince günde bir kez kaptopril, valsartan ve N-asetil sisteinuygulanırken KBY grubuna da SF verildi. Deney boyunca birer haftalık aralıklarlahayvanların kan basıncı ve kalp hızları takip edildi. Deney sonunda 24 saatlik idrarlarıtoplanan sıçanlar dekapite edilerek kan ve doku örnekleri alındı. İdrar örneklerinde, elektrolitve kreatinin düzeyleri; kan örneklerinde sitokin (İL-1β, İL-6, İL-10, TNF-α), LDH, elektrolit,BUN ve kreatinin düzeyleri, lökosit apoptozisi, dokularda glutatyon, malondialdehit vekollajen düzeyleri ve myeloperoksidaz aktivitesi tayin edildi.Sonuçlar incelendiğinde KBY grubunda bulunan sıçanların kalp atım hızları ve kanbasınçları anlamlı olarak arttığı, tedavili gruplarda ise bu değerlerin KBY grubuna göreanlamlı olarak azaldığı görüldü. KBY grubunda idrar hacminin, idrar kreatinin ve elektrolitdüzeylerinin azaldığı, lökositler apoptozis oranının arttığı, serumda kreatinin, BUN, LDH,TNF-α, İL-1β, İL-6 ve elektrolit düzeylerinin yükseldiği, İL-10 düzeylerinin azaldığıgözlenirken tüm dokularda malondialdehit, ve kollajen düzeyleri ile myeloperoksidazaktivitesinin arttığı, glutatyon düzeylerinin ise azaldığı bulundu. Kronik böbrek yetmezliğininserum ve dokularda neden olduğu tüm değişiklikler kaptopril, valsartan ve NAC ileönlenirken NAC ile kombine uygulamada daha anlamlı bir düzelme olduğu saptandı.Bu sonuçlar, KBY'nin oksidan hasara neden olduğunu, bu hasarın da hipertansiyonazemin hazırladığını, buna karşılık kaptopril ve valsartanın N-asetilsistein ile kombineuygulamalarının KBY'de görülen değişiklileri önleyerek mortalite ve morbidite riskiniazaltabileceklerini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
COMPARISON OF ANTIOXIDANT THERAPY WITH ANGIOTENSINCONVERTING ENZYME INHIBITORS AND ANGIOTENSIN RECEPTORANTAGONISTS IN EXPERIMENTAL CHRONIC RENAL FAILURE IN RATS.Author?s Name: Ahmet Özer ŞehirliSUMMARYThe aim of this study is to compare the effects of angiotensin converting enzymeinhibitor, captopril, and angiotensin receptor antagonist, valsartan, on the chronic renalfailure (CRF) related hemodynamic and oxidative damage parameters with that of theantioxidant N-acetyl-L-cysteine (NAC).In Wistar albino rats, following the development of CRF, saline, Captopril (1 mg/kg),Valsartan (1 mg/kg) and NAC (150 mg/kg) were given once a day as single agents or incombinations. Blood pressure and heart rate of the rats were monitored at weekly intervalsthroughout the follow-up period. At the end of 45 days, 24-hour urine was collected tomeasure the electrolytes and creatinine and the rats were decapitated. Trunk blood wastaken for the determination of IL-1β, IL-6, IL-10, TNF-α, leukocyte apoptosis, LDH,electrolytes, BUN and creatinine, while the brain, heart, aorta and kidney samples wereobtained to measure glutathione, malondialdehyde (MDA) and collagen levels, andmyeloperoxidase activity (MPO).In saline-treated CRF group, heart rate and blood pressure were increased, while in theother treatment groups these increases were significantly reversed. In saline-treated CRFgroup, there were decreases in the urine volume, creatinine and electrolyte levels, whileleukocyte apoptosis, serum creatinine, BUN, LDH, IL-1β, IL-6, TNF-α and electrolytelevels were elevated with a concomitant decrease in IL-10 levels. Moreover, in all theexamined tissues, MDA and collagen levels, MPO activity were increased significantly,and the glutathione levels were depressed. On the other hand, these biochemical changeswere reversed in captopril, VAL or NAC-treated groups, while the combination ofcaptopril or valsartan with NAC was found to be more effective. The present resultsindicate that these agents can be considered as choices of treatment in reducing mortalityand morbidity in CRF.