Hastanelerde çalışan yönetici hemşirelerin yetki devretme düzeyleri
- Tez No: 193651
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. YASEMİN AKBAL ERGÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Yetki, yönetici hemşire, yetki devri, Authority, nurse manager, authority of delegatoin
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelikte Yönetim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 234
Özet
HASTANELERDE ÇALIŞAN YÖNET C HEMŞ RELER N YETKDEVRETME DÜZEYLERAdı ve Soyadı : Derya TopçuDanışmanın Adı : Yard. Doç. Dr. Yasemin Akbal ErgünKabul Tarihi : 04.07.2006Programı : HemşirelikAnabilim Dalı : Hemşirelikte YönetimÖZETYönetici hemşireler yetki devri aracılığı ile etkin yönetimi sağlayarak,yöneticilik faaliyetlerine gereken zamanı ayırabilir ve karar alma mekanizmalarınıhızlandırabilirler. Bununla birlikte yönetici hemşireler yetki devrederek, çalışanlarınıngelişimine yardımcı olur, motivasyonlarının artmasını sağlayarak karşılıklı güvenortamının oluşmasına katkıda bulunurlar. Yönetici ve çalışanların performansınıartıracak böylesine olumlu bir ortam, örgütsel amaçlara ulaşmayı kolaylaştırır.Araştırma yönetici hemşirelerin yetki devretme düzeylerinin belirlenmesi amacıile tanımlayıcı ve karşılaştırmalı olarak planlanmış; dört farklı statüye sahip altıhastanede gerekli izinler alındıktan sonra, Ocak-Mart 2005 tarihleri arasında 156yönetici hemşirenin katılımı ile gerçekleştirilmiştir.Veri toplama aracı olarak, yönetici hemşirelerin tanıtıcı özelliklerini içeren bilgiformu ile yetki devri ölçeği kullanılmıştır. Veriler yüzdelik, ortalama, standart sapma, ttesti, varyans analizi (ANOVA), Mann Whitney U testi, Tukey HDS testi, ki-kare testiile değerlendirilmiştir.Araştırmaya katılan yönetici hemşirelerin %56.2'si 33-39 yaş grubundadır.Yönetici hemşirelerin %45.5'i lisans mezunu olup, %39.7'si üniversite hastanelerindeve %30.1'i cerrahi birimlerinde çalışmaktadır. Yönetici hemşirelerin %41.1'inin 6-10yıl arası yöneticilik deneyimine sahip olduğu, %77.6'sının servis sorumlu hemşiresiolarak çalıştığı belirlenmiştir.Yönetici hemşirelerin yetki devri ölçeğinden aldıkları puan ortalamalarının ortadüzeyde olduğu (2.84) saptanmıştır.Yönetici hemşirelerin yetki devretme düzeyleri ile çalıştıkları kurumlar, deneyimyılları, yönetsel deneyim yılları, yetki devri konusunda eğitim alma, çalışılan pozisyon,bağlı bulunan ast sayısı ve eğitim düzeylerine göre istatistiksel olarak anlamlı farkbulunmuştur.Elde edilen bulgular ışığında; yönetici hemşirelerin yetkilerini etkin bir şekildedevretmelerine yardımcı olabilecek , örgütsel ve yönetsel düzenlemelerle ilgili önerilergeliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
AUTHORITY DELEGATION LEVELS OF NURSE MANAGERS WHO WORKAT HOSPITALAdı ve Soyadı : Derya TopçuDanışmanın Adı : Yard. Doç. Dr. Yasemin Akbal ErgünKabul Tarihi : 04.07.2006Programı : HemşirelikAnabilim Dalı : Hemşirelikte YönetimSUMMARYNurse managers may spend their time on management activities and speed up theirdecision making mechanisms by ensuring the efficient management through delegating.In addition, nurse managers contribute to the development of their staff, increasemotivation and contribute to the formation of a confidence environment by delegatingthe responsibilities. Such a positive environment that shall increase the performance ofthe managers and the staff shall contribute to the realization of the organization?stargets.The research was planned as a descriptive and comparative study in order todefine the authority delegation levels of the nurse managers and carried out at sixhospitals in four different statuses after receiving the necessary permissions, in January-March 2005, by the participation of 156 nurse managers.Information form consisting the descriptive qualifications of the nurse managersand authority delegation level scale were used as data collection tool. Data wereevaluated through percentage, mean, standard deviation, t-test, variance analysis(ANOVA), Mann Whitney U test, Turkey HDS test and chi-square test.56.2% of the participant nurses are among 33-39 age group. 45.5% of the nursemanagers have graduate degree, 39.7% of nurse managers are working in universityhospitals and 30.1% of them are working in surgical units. 41.1% of the nurse managershave a management experience of 6-10 years and 77.6%of them are working as a unitnurse manager.It is found that the average scores of the nurse managers received from authoritydelegation level scale remained in an average level (2.84).There were statistically significant differences between the authority delegationlevels of the nurse managers and the authorities they work in, their experiences, theirmanagerial experiences, training they receive regarding authority delegation, positionthey occupy, number of the subordinates they are responsible to and their educationlevels.According to the obtained findings, some recommendations are providedregarding the organizational and managerial regulations which may assist to nursemanagers in efficiently delegating their responsibilities.