Konvansiyonel teknik ve bilgisayar ile yapılmış sefalometrik analizlerin güvenilirlik açısından karşılaştırılması
A comparison of the reliability of conventional and computerized cephalometric techniques
- Tez No: 193685
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Sefalometri, güvenilirlik, JOE, Vistadentiii, Cephalometrics, reliability, JOE, Vistadentiv
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Başkent Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
ÖZETÇelik, E., Konvansiyonel Teknik ve Bilgisayar ile Yapılmış SefalometrikAnalizlerin Güvenilirlik Açısından Karşılaştırılması, Başkent Üniversitesi SağlıkBilimleri Enstitüsü Ortodonti Programı Doktora Tezi, 2007. Bu çalışmadaki amaç,farklı araştırmacıların analiz metodlarından parametreler alarak oluşturduğumuzanaliz sisteminde, farklı bilgisayar programları (Jiffy Orthodontic Evaluation (JOE),Vistadent 2.1 AT) ile elde edilen ölçümleri, konvansiyonel çizim tekniği ilekarşılaştırmaktır. Çalışma sonucunda hem teknikler arasında, hem de programlarınbirbirlerine karşı olan güvenilirliğini saptamak hedeflenmiştir. Çalışmamızda, BaşkentÜniversitesi Ortodonti Anabilim Dalı hasta arşivinden seçilmiş toplam yüz yirmi beşadet bireyin, tedavi başı lateral sefalometrik filmleri kullanılmıştır. Tüm sefalometrikkayıtlar aynı pantomogram ile (PM 2002 CC Proline Planmeca Oy SF-00810 HelsinkiFinland) alınmıştır. Tüm sefalometrik analizler aynı araştırmacı tarafından yapılmıştır.Tekniklerden biri konvansiyonel (elle çizim), diğer ikisi ise farklı bilgisayaryazılımlarından (JOE ve Vistadent 2.1 AT) oluşmaktadır. Çalışmada toplam yirmiyediadet açısal ve boyutsal parametre kullanılmıştır.Sonuçlara göre çalışmamızda yirmisekiz adet parametreden yirmibir adetparametrede istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmamıştır. Bu parametreler: BaNAaçısı, SNA açısı, Condylion-A mesafesi, Condylion-Gnathion mesafesi, SNB açısı,Maksillo-mandibular fark, WITT'S ölçümü, ANB açısı, GoGn. SN açısı, Ar.GoGnaçısı, Palatal düzlem-mandibular düzlem açısı, Üst keser-NA açısı, Alt keser-NBmesafesi, İnterinsizal açı, Overbite ölçümü, Overjet ölçümü, IMPA açısı, Oklüzaldüzlem eğimi, Alt dudak-E düzlemi, Üst dudak uzunluğu, A - Nasion perpendikülermesafesidir.Nasolabial açı, ANS-Menton mesafesi, Antero-posterior yüz oranı, Alt keser-NB açısı, Nasion perpendikülar - Pg mesafesi, Gonion - Menton mesafesi, Üst keser-NA mesafesi üç grupta da istatistiksel olarak anlamlı farklılık gösterenparametrelerdir.JOE yazılımı, Vistadent 2.1 AT yazılımına oranla, konvansiyonel tekniğe dahayakın sonuçlar vermiştir. JOE grubunda Nasolabial Açı ölçümünün tekrarlamakatsayısı, en düşük olan parametredir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTÇelik, E., A comparison of the reliability of conventional and computerizedcephalometric techniques, Baskent University Health Sciences Institute PhdThesis in Orthodontics, Ankara, 2007. The aim of the present study was tocompare the measurements of conventional and two different computerizedcephalometric techniques (Jiffy Orthodontic Evaluation (JOE), Vistadent 2.1 AT),from the parameters that were selected from various analyis types of differentauthors. İnvestigation of the reliability between analysis techniques and betweencomputerized methods was targeted. For this purpose one hundred and twenty fivepretreatment lateral cephalograms were selected from archive of the orthodonticdepartment at Baskent University Faculty of Dentistry. All lateral cephalograms weretaken with the same orthopantomogram (PM 2002 CC Proline Planmeca Oy SF-00810 Helsinki, Finland) with a standart procedure. All lateral cephalograms wereexamined by the same investigator. One of the investigated techniques wasconventional (manual) tracing and the other two were computerized. For comparisonof investigated techniques, twenty seven angular and linear parameters were used.According to the results twenty one of twenty eight parameters were not foundstatistically significant. They were: BaNA angle, SNA angle, Condylion-A distance,Condylion-Gnathion distance, SNB angle, Maxillo-mandibular difference, WITT?S,ANB angle, GoGn.SN angle, Ar.GoGn angle, Palatal plane-mandibular plane angle,Upper incisor-NA angle, Lower incisor-NB distance, Interincisal angle, Overbite,Overjet, IMPA, Occlusal plane angle, Lower lip-E plane distance, Upper lip lenght, A -Nasion perpendicular distance.Nasolabial angle, ANS-Menton distance, Antero-posterior face height ratio,Lower incisor -NB angle, Pg - Nasion perpendicular distance, Gonion - Mentondistance, Upper incisor - NA distance parameters showed statistically significantdifferences in three groups.JOE software was found more similar to the conventional measurements incomparison with Vistadent 2.1 AT software. Nasolabial angle in JOE group had thelowest level of reproducibility in all parameters.