Bilateral katarkt ameliyat sonrası göz içine yerleştirilen lenslerin optik aberasyonlara etkisinin karşılaştırılması: prospektif klinik çalışma
Comparing intraocular lenses affect on optic aberrations after bilaterally operated eyes for cataract: a propespective clinic study
- Tez No: 193686
- Danışmanlar: PROF.DR. KUDDUSİ ERKILIÇ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: katarakt, göz içi lensler, aberometri, high order aberasyon, sferik aberasyon, coma aberasyon, astigmatizma, Cataract, intraocular lenses, aberrometers, high order aberration, spherical aberration, coma aberration, astigmatism
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
ÖZETAmaç: Kataraktlı olgularda göz içine yerleştirilen lenslerin oküler aberasyonlaraetkilerini değerlendirmektir.Gereç ve yöntem: Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilimdalında bilateral katarakt tanısı alan olgular çalışma kapsamına alındı. Çalışmaprospektif ve randomize olarak planlandı. Hastaların aberasyon ölçümleri 4 mm'likoptik zonda olmak üzere ameliyat öncesi, ameliyat sonrası 1. ay ve 2. ayda NidekOPD SCAN-ARK 10000 ile yapıldı. Fakoemülsifikasyon cerrahisi sonrası rastgelehastaların bir gözüne Sensar AR40e (AMO), diğer göze Acrysof SA60AT (Alcon)implante edildi. Çalışmaya 20 hastanın 40 gözü alındı. Yirmi göze AMO SensarAR40e implante edilerek grup 1, 20 göze farklı seansta Alcon Acrysof SA60ATimplante edilerek grup 2 oluşturuldu. Gruplar kendi arasında preoperatif değerler,postoperatif 1. ay ve 2. ay değerlerle karşılaştırıldı. Gruplar birbirleriyle preoperatifdeğerler postoperatif 1. ay ve 2. ay değerlerle karşılaştırıldı. Aberasyonlarındeğerlendirilmesinde SPSS for Windows 10.0 istatistik paket programı kullanıldı.Karşılaştırmalarda paired t test ve Wilcoxon rank testleri kullanıldı. p0.05). Grup 1 depostoperatif 2. ay high-order ve sferik aberasyonlar preoperatif değerlere göreanlamlı derecede düşük bulunurken (p0.05). Grup 2 postoperatif1. ay high-order, sferik, coma, astigmatizma değerlerinin ortalaması preoperatifdöneme göre anlamlı bir değişme yoktur (p>0.05). Grup 2 de postoperatif 2. ay comadeğerleri preoperatif değerlere göre anlamlı derecede düşük bulunurken (p0.05).Gruplar arasında preoperatif, postoperatif 1. ay ve 2. ay ölçümlerinde gerekhigh order gerekse coma, sferik aberasyon ve astigmatizma değerleri yönündenistatistiksel fark bulunamamıştır( p>0.05).Sonuç: Sensar AR40e ve Acrysof SA60AT lensleri arasında ameliyat öncesi veameliyat sonrası oküler aberasyonlar yönünden istatistiksel olarak bir fark olmadığıgörülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTPurpose: To compare the effects of the intraocular lenses on ocular aberrations aftercataract surgery,Methods: The patients with bilateral cataract underwent phacoemulsification surgerywith ıntraocular lenses in Erciyes University Medical Faculty, Department ofOphthalmology. A prospective randomized study was designed. Ocular aberrationswere taken under 4 mm optical zone preoperatively and postoperative 1. and 2.months by Nidek OPD SCAN-ARK 10000. After phacoemulsification surgery, twodifferent intraocular lenses (Sensar AR40e (AMO) and Acrysof SA60AT (Alcon)),were implanted randomly to the each eyes of patients.Group 1 consisted of 20 eyes of 20 patients who underwentphacoemulsification surgery with Sensar AR40e implantation, and the fellow eyes ofthe same patients underwent phacoemulsification surgery with Acrysof SA60AT IOLimplantation (group 2) in a different operation day. The ocular aberrations in thesegroups were compared with each other preoperatively and postoperatively in the firstand the second months. The aberrations were evaluated by SPSS 10.0 statisticalpocket programme for Windows. Paired t test and Wilcoxon rank tests were used forcomparison. p0.05).The difference on the mean high order and spherical consequences of the group1 between the second postoperative month and preoperative values was notstatistically significant (p>0.05). There was no statistically significant difference onthe mean high order, spherical, coma and astigmatism consequences of the group 2between the first postoperative month and the preoperative values (p>0.05). Even themean coma aberrations in the group 2 at the second postoperative month weresignificantly lower than the preoperative values, there were no statistically significantdifferences on mean high order, spherical and astigmatism consequence between thesecond postoperative month and preoperative values (p>0.05). There were nostatistically significant differences on high order, coma, spherical aberration andastigmatism consequences between the preoperative and the first and the secondpostoperative measurements (p>0.05).Conclusions: There were no statistically significant differences in preoperative andpostoperative ocular aberrations between Sensar AR40e and Acrysof SA60ATintraocular lenses.