Yabancı cisim aspirasyonu şüphesi olan pediatrik olgularda düşük doz çok kesitli bilgisayarlı tomografinin değeri
The value of low-dose multidetector CT findings in pediatric patients with suspected foreign body aspiration
- Tez No: 193687
- Danışmanlar: DOÇ.DR. ABDULHAKİM COŞKUN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Çok kesitli BT, sanal bronkoskopi, BT bronkografi, yabancı cisim aspirasyonu, Multidetector CT, virtual bronchoscopy, CT bronchography, foreign body aspiration
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
ÖZETAmaç: Yabancı cisim aspirasyon şüphesi olan pediatrik olgularındeğerlendirilmesinde düşük doz çok kesitli bilgisayarlı tomografi (BT), sanalbronkoskopi ve BT bronkografinin kullanılabilirliğini belirlemek.Olgular ve yöntem: Yabancı cisim aspirasyonu şüphesi olan ve ortalamayaşları 33,5 ay (6ay- 10 yıl) olan 20 hastada (5 kız, 15 erkek) göğüs radyografisi vedüşük doz (mA: 50-100) çok kesitli BT görüntüleri elde olundu. BT çalışmaistasyonunda sanal bronkoskopi ve BT bronkografi görüntüleri oluşturuldu. Çokkesitli BT bulguları iki radyolog tarafından prospektif olarak değerlendirildi.Bulgular rijid bronkoskopi sonuçları ile karşılaştırıldı.Bulgular: Onüç olguda BT ve bronkoskopi ile trakeobronşiyal sistemdeyabancı cisim tespit edildi. Yabancı cisimler, 7 olguda (%54) sağ sistembronşlarında, 5 olguda sol sistem bronşlarında, 1 olguda distal trakea-karinadüzeyinde idi. Yabancı cisim aspirasyonu tespit edilen 13 olgunun 2'sinde göğüsradyografisi normal idi (%15). Yabancı cisim tespit edilen olgularda en sıkradyografik bulgu havalılık artışı idi (10/13). Yabancı cisim aspirasyonu tanısındagöğüs radyografisinin sensitivitesi %84, spesifisitesi %86 bulundu. Yabancı cisimtespit edilen olgulardan 12'sinde kesitsel BT, sanal bronkoskopi ve BT bronkografiile yabancı cisim gösterildi. Bronkoskopik olarak yabancı cisim tespit edilen 1olguda BT ile yabancı cisim gösterilemedi. BT ile yabancı cisim varlığı tespit edilen1 olgu yabancı cismi öksürerek spontan çıkardı. Bu olguya bronkoskopikdeğerlendirme yapılmadı. Düşük doz çok kesitli BT' nin yabancı cisim aspirasyonutanısında sensitivitesi %92, spesifisitesi %100 bulundu.Sonuç: Düşük doz çok kesitli BT, yabancı cisim aspirasyonu tanısındakullanılabilecek oldukça güvenilir bir radyolojik yöntemdir.
Özet (Çeviri)
THE VALUE OF LOW-DOSE MULTIDETECTOR CT FINDINGS INPEDIATRIC PATIENTS WITH SUSPECTED FOREIGN BODYASPIRATIONABSTRACTPurpose: To investigate the potential use of low-dose multidetector CT(MDCT), virtual bronchoscopy and CT bronchography for the evaluation of childrenwith suspected foreign body aspiration.Patients and Method: Chest radiography and low-dose MDCT (mA: 50-100) was performed in 20 patients (5 girls, 15 boys) with a mean age of 33,5 months(6 months-10 years) with suspicion of foreign body aspiration. After scanning virtualbronchoscopy and CT bronchography images were obtained in CT workstation.MDCT findings were prospectively evaluated by two radiologists. Findings werecompared with the results of rigid bronchoscopy.Results: In thirteen patients, foreign bodies were revealed in tracheobronchialsystem with CT and bronchoscopic evaluations. The foreign body was in the rightbronchial system in 7 patients (%54), left bronchial system in 5 patients and in thedistal trachea in 1 patient. Chest X-ray was normal in 2 of 13 patients with foreignbody aspiration (%15). The most common radiographic findings in patients withforeign boy aspiration was air trapping (10/13). The sensitivity and specificity ofchest X-ray for the diagnosis of foreign body aspiration were 84% and 86%,respectively. In 12 patients with foreign body aspiration, foreign bodies weredemonsrated with cross section CT images, virtual bronchoscopy and CTbronchography. In one patient, foreign body was not revealed with MDCT. Onepatient spontaneously extracted foreign body and rigid bronchoscopy was notperformed. The sensitivity and specificity of MDCT were %92 and %100,respectively.Conclusion: Low-dose multidetector CT are quite reliable radiologic methodfor diagnosis of foreign body aspiration.