Tip II diabetik hastalarda paraoksonaz (PON1 55 ve PON1 192) gen polimorfizmlerinin serum paraoksonaz aktivitesi ile etkileşimlerinin ağız dokusu harabiyetiyle olan ilişkisinin araştırılması
Search of gene polymorphisms of paraoksanase (PON1 55 and PON1 192) and interaction with serum paraoksanase activity and their relation with distruction of oral tissues in type 2 diabetes mellitus patients
  1. Tez No: 193704
  2. Yazar: ERDİNÇ DEMİREZ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MERAL ÜNÜR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Tıbbi Biyoloji, Dentistry, Endocrinology and Metabolic Diseases, Medical Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Diabetes mellitus, paraoxonase, polymorphism, activity
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş, Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
ÖZETDemirez E. Tip II diabetik hastalarda paraoksonaz (PON1 55 ve PON1 192) genpolimorfizmlerinin serum paraoksonaz aktivitesi ile etkileşimlerinin ağız dokusu harabiyetiyleolan ilişkisinin araştırılması. İstanbul Üniversitesi Sağlık bilimleri Enstitüsü, Ağız, Diş, ÇeneHastalıkları ve Cerrahisi ABD. Doktora Tezi. İstanbul. 2006.Diabetes Mellitus (DM), insülin hormon sekresyonunun ve/veya insülin etkisininmutlak veya göreceli azlığı sonucu karbonhidrat, protein ve yağ metabolizmasındabozukluklara yol açan kronik hiperglisemik bir grup metabolizma hastalığıdır ve insülinebağımlı (IDDM- Tip 1) ve insüline bağımlılı olmayan (NIDDM- Tip 2) olarak ikiye ayrılır.Tip 2 Diabetes Mellitus toplumda daha sık görülen ve genellikle 45 yaş ve üstünde ortayaçıkan bir hastalıktır.Diabetes mellitus oksidatif stresle ilişkili hastalıklardan birisidir ve oksidatif stresindiabetin başlamasında ve komplikasyonların gelişmesinde önemli rolleri vardır.Bu çalışmamızda 51 tip 2 diabet hastasında ve 53 kişilik kontrol grubunda birantioksidan enzim olan paraoksonazın PON1 55 ve PON1 192 gen polimorfizmleri, serumaktivitesi ve bunların hasta grubunda görülen yaygın ağız içi doku hasarıyla olan ilişkisiincelenmiştir. Çalışmamızda PON1 192'de AA, BB AB genotiplerinin frekanslarını hastagrubunda sırasıyla 0,61, 0,12, 0,27 ve kontrol grubunda 0,47, 011, 0,41 olarak bulduk. PON155'de ise LL, MM ve LM genotiplerinin frekanslarını hasta grubunda sırasıyla 0,84, 0,06,0,10 ve kontrol grubunda 0,53, 0,1, 0,38 olarak bulduk. Hasta grubunda PON aktivitesininPON1 192 genotiplerinde AA < AB < BB ve PON1 55 genotiplerinde MM < LL < LMsırası ile arttığını her iki polimorfizmde de kontrol grubunda daha yüksek olduğunugözlemledikPON1 192 B alleli ve PON1 55 L alleli taşıyanlarda periodontitis ve ağızda meydanagelen lezyon varlığının azaldığını gözlemledik.Sonuçta diabetli kişilerde ağızda meydana gelen hasarlarla PON1 192 genotipleri vePON aktivitesi arasında anlamlı bir ilişki bulunmamıştır. PON1 55 genotiplerinin ve PONaktivitesinin ise bu hasarlarla ilişkili olabileceği düşünülmüştür.Anahtar Kelimeler : Diabetes mellitus, paraoksonaz, polimorfizm, aktivite, ağız.Bu çalışma İstanbul Üniversitesi Bilimsel Araştirma Projeleri Birimi tarafından T-145/06032003 no'lu proje olarak desteklemiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTDemirez E. Search of gene polymorphisms of paraoksanase (PON1 55 and PON1 192) andinteraction with serum paraoksanase activity and their relation with distruction of oral tissuesin type 2 diabetes mellitus patients. İstanbul Üniversitesi Sağlık bilimleri Enstitüsü, Ağız, Diş,Çene Hastalıkları ve Cerrahisi ABD. Doktora Tezi. İstanbul. 2006.Diabetes Mellitus (DM) is a group of chronic hyperglisemic metabolic disorder whichdamages carbohydrate, protein and lipid metabolism due to reduced or ceased insulinhormone secretion or its hormone activity and can be evaluated under two gruops; insulindependent diabetes (IDDM-Type 1) and noninsuline dependent diabetes (NIDDM- Type- 2).Type 2 diabetes is more prevalent in the population and usually affects people over 45.Diabetes mellitus is one of the disorders related with oxydative stres and this stres hasa very important role in initiation and progression of the disease.In this study we analyzed gene polymorphisms PON1 55 and PON1 192 ofparaoksanase, an antioxidan enzyme, and serum activity in 51 patients with diabetes type IIand 53 healty volunteers. Also we examined their relation with widespread tissue damage inpatient group. In our study genotype frequencies of PON1 192 for AA, AB, BB genotypeswere 0,61, 0,12, 0,27 in patient group and 0,47, 011, 0,41 in control group respectively. InPON1 55 frequencies of genotypes for LL, MM and LM were 0,84, 0,06, 0,10 in patientgroup and 0,53, 0,1, 0,38 in control group respectively. In patient group PON activity werefound to be increased in PON1 192 genotypes AA < AB < BB and in PON1 55 genotypesMM < LL < LM in descending order and all values were found to be higher in both of thepolymorphisms with respect to control group.We observed that PON1 192 B allele and PON1 55 L allele carriers had lowerincidence of periodontitis and oral lesions.In conclusion there were found no relation with genotypes of PON1 192 and PONactivity and oral tissue damage in patients with diabetes. On the other hand PON1 55genotypes and PON activity were thought to be related with this tissue damage.