Nöroşirurji yoğun bakım ünitesindeki hastaların uykusunu etkileyen faktörler
The factors affecting patients sleep in the neurosurgery intensive care
- Tez No: 193710
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. DENİZ ÖZTEKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nöroşirürji, Nursing, Neurosurgery
- Anahtar Kelimeler: Uyku, uyku sorunu, yoğun bakım ünitesi, hemşirelik, nöroşirurji, Sleep, sleep disturbance, intensive care unit, nursing, neurosurgery
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu araştırma nöroşirurji yoğun bakım ünitesinde yatan hastaların uykusunu etkileyenfaktörleri belirlemek ve sonuçların geleceğe yönelik planlanabilecek hemşirelikaraştırmalarına ışık tutmasını sağlamak amacı ile tanımlayıcı olarak planlanmıştır.Araştırmanın örneklemini, Aralık 2005 - Nisan 2006 tarihleri arasında İstanbul Üniversitesiİstanbul Tıp Fakültesi Hastanesi Nöroşirurji Anabilim Dalı Yoğun Bakım Ünitesi'nde yatanve araştırma kriterlerine uyan, katılım konusunda istekli olan 84 hasta oluşturmuştur.Nöroşirurji Yoğun Bakım Ünitesi'nden, Nöroşirurji servislerine transfer edilen hastalara,transfer edildikleri gün içerisinde anket formları verilerek, yanıtlamaları rica edilmiştir.Çalışmadan elde edilen verilerin değerlendirilmesi amacıyla tanımlayıcı istatistikselyöntemler (frekans, ortalama ve standart sapma) kullanılmıştır.Araştırma sonucunda nöroşirurji yoğun bakım ünitesinde yatan hastaların %78,6'sının uykusorunu yaşadığı belirlenmiştir. Uyku sorunu yaşayan hastaların %63,6'sının hareketedememekten, %57,6'sının gürültüyü içeren çevresel faktörden etkilendiği ve alarm seslerininoluşturduğu gürültünün %66,7 oranında uyku sorununa neden olduğu saptanmıştır.Uygulanan hemşirelik girişimlerinin diğer faktörler kadar uykuyu olumsuz yöndeetkilemediği saptanmıştır.Araştırmamızdan elde ettiğimiz sonuçlar doğrultusunda, nöroşirurji yoğun bakım ünitesindeyatan hastaların uyku sorunu yaşamasında etkin faktörlerin başında gelen özellikle yataktahareketsiz kalma zorunluluğu hissinin giderilmesine, yoğun bakım ortamının gürültüsünün vebu ortamdaki donanımın alarm seslerinin en aza indirilmesine yönelik önerilerdebulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This research was conducted to determine the factors affecting the patients? sleep in theneurosurgery intensive care unit and to lead to the light on future research attempts in nursingarea in a descriptive way.The sample of the research consisted of 84 willing patients who satisfied the predeterminedresearch criteria and were taken care between the dates of December 2005 and April 2006 inthe Neurosurgery Department Intensive Care Unit of Istanbul University, Istanbul MedicalFaculty. The patients were asked to fill out the surveys given at the same day when they weretransferred from the Neurosurgery Intensive Care Unit to Neurosurgery Unit. In order toevaluate the data obtained from the patients descriptive statistical techniques; such asfrequency, mean and standard deviation were used.The results pointed out that most of the sample patients, namely 78.6%, experienced sleepdisturbances in the neurosurgery intensive care. Of the patients, 63.6% were suffered frombeing immobile as fundamental issue affecting sleep. 57.6% were affected by environmentalfactors containing noise and it was shown that the noise of the alarm signals of theequipments caused sleep disturbances by 66.7%. Additionally, it was determined that theapplied nursing interventions had not influenced the patients? sleep in a negative way as muchas other factors.In the light of the results, it was recommended that the main factors affecting the patients?sleep in the neurosurgery intensive care, such as patients? feeling of immobility, theenvironmental noise or alarm signals of the equipments in the unit, should be lowered to asmuch minimum level as possible.