Yüksek dansiteli lipoprotein ve alt gruplarıyla koroner arter hastalığı arasındaki ilişki
HDL subclasses and HDL-cholesterol in coronary artery disease
  1. Tez No: 193716
  2. Yazar: SACİDE ATALAY
  3. Danışmanlar: PROF.DR. FİKRİYE URAS
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Koroner arter hastalığı, ateroskleroz, lipoproteinler, HDL altgrupları, PAGE, HbAıc, Atherosclerosis, Coronary Artery Diseases, lipoproteins, HDL subclasses, PAGE, HbAıc
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
Tezin Başlığı: Yüksek Dansiteli Lipoprotein ve Alt Gruplarıyla Koroner ArterHastalığı Arasındaki lişkiTezin Yazarı: Sacide Atalay CürgülTezin Danışmanı: Fikriye UrasKabul Tarihi: 12/10/2006Anabilimdalı: Biyokimya1. ÖZETKoroner arter hastalığı (KAH) genellikle, organ tutulumunun gerçekleştiği ve tam biriyileşmenin sağlanamayacağı bir aşamada teşhis edilebilmektedir. Günümüzde çoğunlukla,LDL-C'yi düşürmeyi hedefleyen tedavi uygulanmaktadır. Oysa AMI geçiren hastaların en az1/3'ünde serum LDL-C < 130 mg/dl'dir. O halde sadece bu hedef yeterli değildir, yeni hedeflerbelirlenmelidir. Tanı gücü yüksek belirteçler ve spesifik risk faktörleri bulunabilse, primertedaviyle tam bir iyileşme şansı doğabilir.Bu tezde, anjiyografik yöntemle KAH (+) ve (-) olarak belirlenmiş ve en az üç haftadırantihiperlipidemi tedavisi almayan toplam 291 olgu incelendi. KAH(+) olanlar hastalığınciddiyet ve yaygınlığına göre, Gensini Skoruna göre hafif ve şiddetli olarak ayrıldı. Buolgularda, poliakrilamid jel elektroforeziyle büyük, orta ve küçük ana grupları olmak üzereHDL alt grupları ayrıldı. Bunun yanında bir çok biyokimyasal parametre ölçüldü. KAH(-), hafifKAH(+) ve şiddetli KAH(+) olan kadın ve erkekler arasında yapılan karşılaştırmada, hem HDL-C hem de HDL alt gruplarının dağılımı anlamlı fark göstermedi. KAH(-) erkekler ve kadınlarda,mg/dl olarak ortalama değerler sırasıyla şöyleydi; HDL L: 13,7 ± 5,8 ve 17,4 ± 5,7, HDL M:22,6 ± 4,8 ve 25,8 ± 5,3, HDL S: 5,8 ± 2,2 ve 6,4 ± 2,4. KAH(-) ve KAH(+) olgulardacinsiyete göre ayırım yapılmadığında, serum büyük HDL (HDL L) alt fraksiyonunda, KAH(-)olanlara göre anlamlı bir azalma saptandı (p = 0,038). Serum HDL-C ortalama değerleri KAH(-)olan erkek ve kadında sırayla, 42 ± 8,1 ve 50 ± 10,3 mg/dl'dı. Bu düzeyler, TEKHARF veTKÇ'ında bildirilenlere göre daha yüksekti.KAH(-) ve KAH(+) olguların ayrımında, lipid parametresi olarak en iyi belirteçapolipoprotein A-I/B oranıydı; rutin risk faktörleri arasında yer almayan HbAıc, BUN, vücutyüzey alanına göre oranlanmış kreatinin düzeyleri, iki grubu ayırmada çok daha iyi bir ayırımbelirteci gibi görülmektedir. Daha fazla sayıda vakayla ve destekleyici parametrelerle yapılacakyeni araştırmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Tezin Başlığı: HDL Subclasses and HDL-Cholesterol in Coronary Artery DiseaseTezin Yazarı: Sacide Atalay CürgülTezin Danışmanı: Fikriye UrasKabul Tarihi: 12/10/2006Anabilimdalı: Biyokimya2. SUMMARYCoronary Artery Disease (CAD) is generally diagnosed at a stage when the organ isaffected and a total recovery can not be achieved. Currently, usually a treatment targeted toreduce the LDL-C is being carried out. Whereas, at least one third of the patients who sufferedfrom AMI have LDL-C levels less than 130 mg/dl. So this target level is not sufficient by itselfand new targets should be defined. If some markers with high diagnostic power and specific riskfactors are found then a total recovery could be achieved with primary treatment. In this thesistotal of 291 cases, each were defined as CAD(-) and (+) by angiographic methods and none hadany antihiperlipidemic treatment at least for the last 3 weeks, were investigated. CAD(+) caseswere divided as mild and severe according to their severity and extent using Gensini Score. TheHDL subclasses in these cases were also separated as large, intermediate and small usingpolyacrylamide gel electrophoresis (PAGE). Additionally many biochemical parameters weremeasured. The comparison between the female and male with CAD(-), mild CAD(+) and severeCAD(+) showed no significant differences at the distribution of HDL-C and HDL subclasses.Mean levels in mg/dl at CAD(-) male and female patients were determined, respectively; HDLL: 13,7 ± 5,8 and 17,4 ± 5,7, HDL M: 22,6 ± 4,8 and 25,8 ± 5,3, HDL S: 5,8 ± 2,2 and 6,4 ± 2,4.Significant reduction at large HDL (HDL L) subclasses compared to CAD(-) cases wasobserved only when no sex distinction were made for CAD (-) and CAD(+) cases (p = 0,038).Mean HDL-C levels at CAD(-) male and female patients were 42 ± 8,1 ve 50 ± 10,3 mg/dl,respectively. These findings were higher compared to TEKHARF and TKÇ results.Apolipoprotein A-I/B ratio was the best diagonistic marker between the lipid parametersto differentiate between the CAD(-) and CAD(+) cases; HbAıc, BUN and body surface areaadjusted creatinine which are not in the routine risk factors seemed also to be a better diagnosticmarker to separate the two groups. The subject needs to be investigated further with new studieswith more cases and other supporting parameters.