Pika ve demir eksikliği anemisinin oksidatif stres antioksidan kapasite ve eser elementler üzerine etkilerinin araştırılması
The effect of the pica and iron deficiency anemia on oxidative stres antioxidant capacity and trace elements levels
- Tez No: 193730
- Danışmanlar: PROF.DR. AHMET FAİK ÖNER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Pika, Anemi, selenyum, çinko, antioksidan kapasite, Pica, Anemia, selenium, zinc, antioksidant capacity
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
ÖZETPika Ve Demir Eksikliği Anemisinin Oksidatif Stres Antioksidan Kapasite Ve EserElementler Üzerine Etkilerinin AraştırılmasıUz Dr. Ali BayPika; en az 1 ay süreyle yiyecek olmayan maddeleri gelişimsel düzeye uymayanbiçimde yemek olarak tanımlanır. Pika'nın klinik özellikleri çok değişkendir. Hastaların veailesinin bu alışkanlığı gizlemeye çalışması veya bir hastalık olarak kabul etmemesi tanıdagecikmelere neden olur.Pikalı hastalarda serum eser element düzeyleri ile ilgili az sayıda çalışma vardır.Demir eksikliği anemili (DEA) olgularda oksidatif stres ve antioksidan düzeyleri ile ilgililiteratürde çelişkili bilgiler bulunmaktadır. Pikanın oksidatif stres ve antioksidan kapasiteüzerine olan etkisi ise daha önce araştırılmamıştır.Bu çalışmada demir eksikliği anemisi ile beraber pikası olan 47, sadece DEA'si olan22 ve anemik olmayan kontrol grubundaki 21 çocuk üzerinde pika'nın ve DEA'nin oksidatifstres ve antioksidan kapasite ile serum çinko ve selenyum gibi eser elementler üzerine yaptığıetkiyi değerlendirdik.Çalışmamızın sonucunda Serum selenyum ve çinko düzeyleri Pika ve DEAgruplarında kontrol grubuna göre anlamlı derecede düşük saptandı. Pika grubu DEA grubu ilekarşılaştırıldığında serum çinko ve selenyum düzeyi pika grubunda daha düşük olsa daaradaki fark anlamlı değildi. Total oksidant seviyenin en yüksek pika grubunda olduğu, bunaparalel olarak en düşük total antioksidan kapasitenin yine pika grubunda olduğu görüldü. Pikagrubu DEA grubu ile kıyaslandığında ise pika grubunda total antioksidan kapasitenin anlamlıderecede düşük, oksidatif stres indeksinin anlamlı derecede yüksek olduğu görüldü.Sonuç olarak çalışmamız göstermiştir ki pika organizmadaki zararlı etkilerini oksidatifstres ve antioksidan kapasite üzerine olumsuz etki göstererek yapmaktadır. Pikalı hastalardeğerlendirilirken bu etkiler de göz önünde tutulmalıdır.
Özet (Çeviri)
SUMMARYThe Effect of the Pica and Iron Deficiency Anemia on Oxidative Stres AntioxidantCapacity and Trace Elements LevelsUz. Dr. Ali BayPica is described as compulsive ingestion of nonnutritive substances for at least onemonth of duration. Clinical features of pica is very variable. The non acceptance of thissituation as a disorder by the family and the efforts of hiding this condition results in delay ofthe diagnosis.There are limited number of studies regarding serum trace element levels in picapatients. There are contrary datas concerning oxidative stres and serum antioxidant leves iniron deficiency anemia (IDA) patients. We could not find any literature regarding the effectsof pica on oxid stres and antioxidant capacity in English literature.In this study we evaluated the effect of pica and IDA on oxidative stres, antioxidantcapacity (TAC) and levels of trace elements such as zinc and selenium in 47 cases with IDAand pica, in 22 IDA patients and 21 controls.Serum selenium and zinc levels were significntly lower in pica and IDA groupscompared to controls. These trace element levels were tended to be lower in pica groupcompared to IDA (p> 0.05). The highest total oxidant level (TOS) was found for pica groupand in paralel to this the lowest TAC was also found for this group. TAC was significantlylower and oxidative stress index was significantly higher for pica group compared to IDAIn conclusion our study showed that pica causes harmful effects in human via negativeeffects on oxidative stress and antioxidant capacity. These effects should be considered whenevaluating these patients.