Mechanical properties of carburized Ç1020 and Ç8620 steels
- Tez No: 4071
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SÜLEYMAN SARITAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: yüzey işlem, sementasyon, sertleşme derinliği mikro-sertlik, yorulma mukavemeti, aşınma direnci. vı
- Yıl: 1988
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
ÖZET 3EMENTAS YON YAPILAN Ç1020 VE Ç8620 ÇELİKLERİNİN MEKANİK ÖZELLİKLERİ AKPOLAT, Abdullah Yüksek Lisans Tezi, Makina Mühendisliği Bölümü Tez YÖneticisi Doç. Dr. Süleyman SARITAŞ Eylül 1988, 80 Sayfa Bu çalışmada, vasıfsız Ç1020 çeliği ile endüstride semen- tasyon çeliği olarak kullanılan az alaşımlı Ç8620 çeliğinin semente edilmiş yüzey özellikleri incelenmiştir. Her iki çeliğin mekanik deney numuneleri, 925°C de paket leme usulüyle, katı ortamda semente edilmiştir. Katı karışım ağırlıkça, 7. 80 odun kömürü tozu, 7. 12 baryum karbonat ve % 8 kalsiyum karbonat karıştırılarak elde edilmiştir. En uygun sementasyon zamanını tesbit etmek için 2, 4, 8 ve 16 saat semente edilen numuneler paketlenmiş halde fırında soğutulmuş, daha sonra pik talaşına gömülerek 850°C'ye tekrar İsıtılıp, oda sıcaklığındaki suda soğutularak sertleştirilmişlerdir. Her sementasyon işlemi için çekme, yorulma ve aşınma deneyleri yapılmış, mikro-sertlik profilleri belirlenmiştir.2 saat semen tasyon neticesinde mikrosertlikte dikkate değer bir değişiklik olmamıştır. Ç102O nin yorulma ömrü 32 kg/mnr ve Ç8620'nin ise 33 kg/mm* olarak ölçülmüştür. Aşınmadaki iyileşme ise 2 km kayma mesafesinde sırasıyla % 29 ve X 43 olarak tesbit edilmiştir. 4 saat sementasyonla her iki çeliğin yorulma ömürlerinde en yüksek iyileşme elde edilmiştir, Ç1Ö20 için 35 kg/mm*-, Ç8620 için ise 38 kg/mm*. Her iki çelik için de aşınmada yaklaşık "A 38 azalma görülmüştür. 8 ve 16 saat sementasyon işlemleri her iki çeliğin de yorulma ömürlerini azaltmıştır. Çünkü kullanılan numune geometrilerinde, bu sementasyon müddetleri yüzey sertleştirme değil de, bütün kesitte sertleşme işlemi gibi etki yapmışlardır. Bu numune geometrilerinde, iki çelik, yüzey sertleşme derinliği, yorulma mukavemeti ve aşınma özellikleri yönünden karşılaştırılırsa en uygun sementasyon müddeti 4 saattir. Sementasyon işlemleri neticesinde her iki çeliğin mekanik özellikleri hemen hemen aynidir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MECHANICAL PROPERTIES OF CARBURIZED Ç1020 AND Ç8620 STEELS AKPOLAT, Abdullah M.S. in Mechanical Engineering Supervisors Assoc. Prof. Dr. Süleyman SARITAŞ September 1988, SO pages In this study, the surface properties of pack carburized plain carbon steel Ç102Ö and low- alloy steel Ç8620, which is widely used as carburizing steel in industry, are examined. The mechanical testing specimens of both steels are pack carburized at 925 *C in a muffle furnace. 80 7. hard- wood charcoal, 12 7. barium carbonate and 8 7. calcium carbonate in weight percent are used as carburizing media. To determine obtimum carburizing time 2, 4, 8 and 16 hours of carburizing treatments are performed. The carburized specimens are cooled in the furnace as packed, and later they are reheated to 850 *C as buried in cast iron chips, and quenched to water at room temperature. For every carburizing treatment tensile, fatigue and wear mtests are performed and micro- hardness profiles are measured. After 2 hours carburizing, there is no considerable change in micro- hardnesses, endurance limits are 32 kg/mm for Çİ020 and 33 kg/mm for Ç8620, and improvement in wear is 29 7. for Ç1020 and 43 %. for Ç8620 after 2 km sliding distance. 4 hours carburizing gives the highest improvements in endurance limits 2 2. of both steels, 35 kg/mm for Ç1020 and 38 kg/mm for Ç8620. It produced about 38 % improvement in wear for both steels. 8 and 16 hours carburizing treatments reduced the endurance limits of both steels, because, in the geometry of these specimens the processes induced through-hardening, not case hardening. If depth of case hardening, fatigue strength and wear behaviour of both steels are compared, 4 hours carburizing process is the optimum treatment in this specimen geometry. All mechanical properties of both steels is almost the same after carburizing treatments. Key wordss surface treatment, carburizing, case depth, micro-hardness, fatigue strength, wear resistance. IV