Dört segmentte üçüncü molar diş çekiminin ses kalitesi üzerine etkilerinin akustik ve algısal analizlerle değerlendirilmesi
The evaluation of the effects of third molars extraction in four segments on voice quality wiht acoustic and perceptual analysis
  1. Tez No: 193748
  2. Yazar: TOLGA CEHİZ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ÜMİT KIYMET AKAL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Kulak Burun ve Boğaz, Dentistry, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Üçüncü molar diş, ses kalitesi, ses rezonansı, akustikanaliz, algısal analiz, Third molar, voice quality, voice resonance, acoustic analysis, perceptual analysis
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş, Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
ÖZETDört Segmentte Üçüncü Molar Diş Çekiminin Ses Kalitesi ÜzerineEtkilerinin Akustik Ve Algısal Analizlerle DeğerlendirilmesiÇalışmanın amacı herhangi bir nedenle çekim endikasyonu konan dörtsegmentte tamamiyle sürmüş veya parsiyel mukoza retansiyonlu üçüncümolar dişlerin çekimi sonrasında hastalarda ses kalitesinde herhangi birdeğişiklik olup olmadığının saptanmasıdır.Diş eksikliği bulunmayan ve dört segmentte tamamiyle sürmüş veya parsiyelmukoza retansiyonlu üçüncü molar dişlerinin çekilmesi planlanan hastalarçalışmaya dahil edilmiştir. Çekim öncesi ve iyileşme sonrasında KayElemetrics Corp. tarafından geliştirilen MDVP Model 5105 Version 2.5 veMulti Speech Signal Analysis Workstation Model 3700 Version 2.4 ses analizprogramları ile akustik analizler ve en sık kullanılan subjektif değerlendirmeskalası olan GRBAS skalası kullanılarak algısal analizler yapılmıştır. Çekilendişlerin oral kavitede kapladıkları ortalama hacimler hesaplanmış, hacimselartış ölçümlerine göre hastalar, 1,5 cc (hacim 1) ve 2 cc (hacim 2) olmaküzere iki gurupta derlendirilmiştir. Algısal analizler sonucunda hastalarınpreoperatif ve postoperatif ses kaliteleri arasında herhangi bir farksaptanmamıştır. Akustik analizler sonucunda ise jitter, F2 ve F3 parametreleriarasında istatistiksel olarak anlamlı farklar ortaya çıkmıştır. Fakat ölçümdeğerleri incelendiğinde, bu parametrelerde hem birbiriyle hem de temelbilgilerle çelişen durumlar olduğu gözlenmiştir.Sonuç olarak; oral kavitede hacimsel olarak artışa neden olabilecekoperasyonların, eğer sese bir etkisi olsa bile, algısal analizlerden elde edilenveriler ışığında hastalar tarafından fark edilemeyecek düzeyde olduğu, buetkinin objektif olarak değerlendirilmesinde ise kullanılan yöntemingüvenilirliği konusunda kuşkular olduğu kanısındayız. Diş çekimi veya diğerendikasyonlarla oral kavitenin hacminde değişikliğe yol açan operasyonlarınses üzerine etkisi konusu bilimsel olarak araştırmaya açık bir alandır. Dahakesin yargılara varabilmek için bu konuda değişik yöntemlerle yapılacak yeniçalışmalara gereksinim vardır.
Özet (Çeviri)
SUMMARYThe Evaluation Of The Effects Of Third Molars Extraction In FourSegments On Voice Quality With Acoustic And Perceptual AnalysisThe aim of the study is to evaluate whether there is or change on the voicequality or not following fully erupted or partially mucosal retained third molarextraction in four segments.This study included the patients who had no tooth loss and had fully eruptedor partially mucosal retained third molars that extraction were planned on foursegments. Before the extraction and following the healing, the acousticanalysis were made by using MDVP Model 5105 Version 2.5 and MultiSpeech Signal Analysis Workstation Model 3700 Version 2.4 acousticanalysis programs developed by Kay Elemetrics Corp. The perceptualanalysis were made by using the most popular subjective evaluation scaleGRBAS. Mean volume of extracted teeth in oral cavity were calculated andthe patients were divided into two groups, 1,5 cc (volume 1) and 2 cc (volume2), based upon the increase amount of oral cavity volume. According to theperceptual analysis, no differences were found between preoperative andpostoperative voice qualities of patients. According to the acoustic analysis,statistically significant differences were found between jitter, F2 and F3parameters. But when the measures were evaluated it was observed thatthese parameters were contraversial each other and also to the basicknowledge.As a result; that deduced from the perceptual analysis, we came to thesolution that the operations which may cause on increase in the oral cavity interms of volume are at a phase which can not be recognized by the patientsthough they may effect the voice. We about that the method using for theobjective evaluation of this effect is not reliable enough. Subjed on the effectof the voice tooth extraction or operations with other indications whichcaused change on the volume of oral cavity needs more scientificinvestigations. Further investigations are necessary using with differentmethods to obtain definite judgments on this subject.