Kozmetiklerde kullanılan organik nemlendiricilerin etkilerinin ın vivo değerlendirilmesi
In vivo evaluation of the moisturizing effects of organic humectants used in cosmetics
- Tez No: 193749
- Danışmanlar: PROF. DR. NİLÜFER TARIMCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dermatoloji, Eczacılık ve Farmakoloji, Dermatology, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Kozmetikler, deri kuruluğu, organik hümektan, propilen glikol, gliserin, jel, y/s emülsiyon, invazif olmayan yöntem, Cosmetics, skin dryness, organic humectan, propylene glycol, glycerin, gel, o/wemulsion, non-invasive method.50
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmasötik Teknoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
ÖZETKozmetiklerde Kullanılan Organik Nemlendiricilerin Etkilerinin In VivoDeğerlendirilmesiNilay ŞERMETBu çalışmanın amacı organik hümektanların deriyi nemlendirme kapasitelerininincelenmesidir. Bu amaçla kozmetik formülasyonlarda sıklıkla yer alan gliserin ve propilenglikol organik hümektanlara örnek olarak seçildi.Jel ve y/s tipi emülsiyon formunda 37 adet formülasyon hazırlandı. Hazırlananformülasyonlar üzerinde organoleptik incelemeler, viskozite ölçümleri ve jellerde pH tayiniyapıldı. Ön çalışmalar sonucunda jel formundaki G kodlu formül ile emülsiyon formundaki Ekodlu formül amaca uygun olarak seçildi. Seçilen formüllere %10 oranında gliserin vepropilen glikol ilave edildi . Böylece hümektan madde içermeyen, gliserin içeren ve propilenglikol içeren 3 tane jel ve 3 tane de emülsiyon formülasyonu hazırlandı ve deriyinemlendirme etkinlikleri gönüllüler üzerinde non-invazif yöntemle tayin edildi. Bu amaçlaSebumeter SM 810 / Corneometer CM 825 / Skin pH-meter pH 900 kullanıldı. Sonuçlaristatistiksel olarak değerlendirildi.Sonuç olarak gliserinin deriyi nemlendirme kapasitesinin propilen glikole göre dahaiyi olduğu gözlendi. EG kodlu %10 gliserin içeren y/s tipi emülsiyon formülasyonu amaca enuygun olarak bulundu.
Özet (Çeviri)
SUMMARYIn Vivo Evaluation of the Moisturizing Effects of Organic Humectants Used inCosmeticsNilay ŞERMETThe aim of the study is to investigate the skin moisturizing capacity of the organichumectants. For this purpose, glycerin and propylene glycol were chosen as sample fororganic humectants , which are use in cosmetic formulations frequently.37 formulations were prepared in gel and o/w emulsion types. Organolepticinvestigations, viscosity measurements and pH determinations were carried on theformulations. After the pre studies, the G coded sample in gel form and the E coded samplein o/w type emulsion form were chosen as the most suitable formulations. So that3 gel and 3 emulsion formulations with non humectants, glycerin and propylene glycolrespectively were prepared and applied to volunteers to determine the skin moisturizingeffectiveness using by the non invasive method. For this purpose Sebumeter SM 810 /Corneometer CM 825 / Skin pH- meter pH 900 combine unit was used. The results wereevaluated statistically.As a result it was observed that the skin moisturizing capacity of glycerin wasbetter than propylene glycol. Also the EG coded formulations which has 10% of glycerinin the o/w emulsion form was chosen as the best formulation.