Bilişim suçlarında elde edilen delillerin olay yerinden toplanması ve laboratuvarda incelenmesi
Evidence collection and examination in it crimes
  1. Tez No: 193784
  2. Yazar: KUBİLAY SAY
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. MEHMET ÖZCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Adli Tıp, Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Hukuk, Forensic Medicine, Computer Engineering and Computer Science and Control, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Adli bilişim, bilişim suçu, dijital delil, olay yeri, hukuk, Computer forensics, computer crime, digital evidence, crimescene, law
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Adli Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Bu araştırmanın genel amacı; bilişim suçlarının vuku bulduğu olay yerlerindenelde edilen delillerin toplanması, elde edilen delillerin data incelemelabouratuvarına sevki ve laboratuvarda incelenmesi konusunda bir yaklaşımyolu göstermek ve saha personeli tarafından sık yapılan yanlış davranışlarıdüzeltmektir.Bilişim suçları, suç türleri arasına yeni katılmış olan bir kavramdır.İşlenmesinde yüksek teknoloji ürünleri olan bilişim sistemlerinin kullanılıyorolması, bu tür suçların önlenmesini ve faillerinin bulunmasınızorlaştırmaktadır. Ancak teknolojik aletlerin hayatımıza her gün bir adım dahagirmesi, bu konu hakkında yapılması gereken çalışmaların gerekliliğiniispatlamaktadır.Araştırmada, öncelikle suç kavramı genel olarak ilk bölümde tanımlanmış,konunun uzmanı olan yerli ve yabancı kriminolog ve sosyologlarıntanımlarına yer verilmiştir. Birinci bölümde ayrıca, bilişim suçlarının tanımıve tanımlamayı yaparken dikkat edilmesi gereken hususlar anlatılmıştır.Bilişim suçunun vuku bulduğu yer olan olay yerinde, olay yeri incelemeuzmanın delillere müdahale etme konusunda dikkat etmesi gereken noktalarikinci bölümde anlatılmaya çalışılmıştır.Elektronik delillerden, dijital deliller elde edilmesi ve dijital delillerin nihaiolarak incelendiği yer olan data inceleme laboratuvarında, delillerinbütünlüğünün bozulmaması ve karartılmaması için alınması gereken önlemlerve inceleme yürütülmesi teknikleri üçüncü bölümde anlatılmaya çalışılmıştır.Ayrıca bu bölümde, yürütülen incelemenin sonuçlarının gerekli mercilereiletilmesi amacıyla Adli Bilişim ekspertiz raporu yazma konusu açıklanmıştır.
Özet (Çeviri)
The main aim of this thesis is, to show an approach in collecting the evidencefrom the crime scenes where IT crimes occur, transferring these evidence tothe data examination laboratory and examining in data laboratory andcorrecting the faults that are done by field personnel.IT crimes is a new phenomenon that is added to crime literature. Usage ofhigh technology product IT systems in performing these crimes, makes itdifficult to prevent these crimes and to find the criminal. However much moreappearance of technological devices to our life day by day; prove the necessityof investigations that have to be done in this disciplinary.In this thesis, firstly crime concept is defined generally in first part, somedefinitions of native and foreign criminologists and sociologists whose areexperts is this disciplinary are also included. Beside this, in first part also thedefinition of IT crimes and the details which you should pay attention whilemaking this definition is also explained.The points which a crime scene investigator should pay attention whilehandling the evidence in the crime scene where an IT crime occurred, are alsoexplained in second part.Precautions for preventing the loss of integrity of the evidence andexamination techniques that are performed in data laboratory where electronicevidence convert to digital evidence and this digital evidence finally examine,are explained in third part. Also in this part, the concept of writing a computerforensics expertise report for sending the results of a performed examinationto a related court is explained.