Enterococcus faecalis suşlarında protein profilinin antijenik glikoproteinler yönünden değerlendirilmesi
Evaluation of protein profiles of enterococcus faecalis strains in relation to antigenic glycoproteins
- Tez No: 193788
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAMDİ UYSAL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Aile Hekimliği, Biyokimya, Family Medicine, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: glikoprotein, antijenikEnterococcus faecalis, karakterizasyon, Enterococcus faecalis, glycoprotein, antigenic characterization
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
ÖZETEnterococcus faecalis Suşlarında Protein Profilinin AntijenikGlikoproteinler Yönünden DeğerlendirilmesiGÜLAY ÇİFTCİBu araştırmada Agregasyon Maddesi (AS), jelatinaz ve sitolizin varlığıyönünden çeşitlilik gösteren Enterococcus faecalis suşlarının antijenikyapısının belirlenmesi, karşılaştırmalı olarak analiz edilmesi ve bu suşlardaglikoprotein varlığının araştırılması amaçlandı.Enterococcus faecalis suşlarının protein profillerinin belirlenmesi içinyapılan Sodyum Dodesil Poliakrilamid Jel Elektroforez'i sonucundaçalışmada kullanılan her üç suşta da 165-29 kDa arasında protein bantlarısaptandı. E.faecalis OG1RF ve Enterococcus faecalis OG1X (pAM9058)suşlarında 44 ve 83 kDa ağırlığındaki protein bantlarının belirgin bant olduğu,Enterococcus faecalis OG1X (pAM944)'te ise 43 kDa ağırlığındaki bantınbelirgin bant olduğu gözlendi.Enterokok suşlarının antijenik olarak karakterizasyonu amacıylasuşlara immunblot analizi uygulandı. Her üç suşta da 165, 35 ve 32 kDa'lukbantların ortak olduğu saptandı. Enterococcus faecalis OG1X (pAM944)suşuna karşı 85, 65, 55, 39 ve 29 kDa'luk bantlar, Enterococcus faecalisOG1RF suşuna karşı 83, 75 ve 45 kDa'luk bantlar ve Enterococcus faecalisOG1X (pAM9058) suşuna karşı ise 111, 98, 83, 75, 55, 45 ve 29 kDa'lukbantların antijenik karakterde olduğu görüldü.Çalışmamızda, glikoprotein varlığının araştırılması amacıyla GlikanTayin Kiti ve PAS boyama yöntemleri kullanıldı. PAS boyama ile her üçetkende de glikoprotein belirlenemedi. Glikan tayin kiti ile Enterococcusfaecalis OG1X (pAM944)'te 111, 106 ve 39 kDa Enterococcus faecalisOG1RF ve Enterococcus faecalis OG1X (pAM9058)'te ise 111 ve 39 kDa'lukağırlığındaki bantların glikoprotein olduğu görüldü.Sonuç olarak bu çalışma ile sitolizin, AS ve jelatinaz yönünden farklılıkgösteren Enterococcus faecalis suşlarının tüm hücre protein profilleriarasında farklılık olmadığı, fakat bantların antijenitesinin değişiklik gösterdiğibelirlendi. Ayrıca Enterococcus faecalis suşlarında glikoprotein varlığı ilk defabu çalışma ile ortaya kondu.
Özet (Çeviri)
SUMMARYEvaluation of Protein Profiles of Enterococcus faecalis Strains inRelation to Antigenic GlycoproteinsGÜLAY ÇİFTCİThe aim of this research is the determination of the specific antigenicglycoproteins and comperative analysis of antigenic protein profiles ofEnterococcus faecalis strains distinguished with aggregation substance(AS),gelatinase and cytolysine.For the determination of the whole cell protein profiles of Enterococcusfaecalis, the Sodium Dodecyl Polyacrylamide Gel Analysis(SDS-PAGE) wasmade. The protein bands of 44 and 83 kDa were determined as major bandin E.faecalis OG1RF and E.faecalis OG1X(pAM9058). On the other hand;E.faecalis OG1X(pAM944) showed a 43 kDa major band.For the antigenic characterization, the immunblot analysis wasperformed. All of the three strains of E.faecalis showed common antigenicprotein bands which were 165, 35 ve 32 kDa. The other antigenic proteinbands of E.faecalis OG1X(pAM944), E.faecalis OG1RF and E.faecalisOG1X(pAM9058) were determined as 85, 65, 55, 39, 29 kDa; 83, 75, 45kDa; 111, 98, 83, 75, 55, 45, 29 kDa; respectively.In this research, the Glycan Detection Kit and PAS staining were usedfor investigation of glycoproteins. In PAS staining, no glycoprotein band wasshown. In the Glycan Detection Kit, E.faecalis OG1RF and E.faecalis OG1X(pAM9058) showed a glycoproteins which were 111 and 39 kDa. E.faecalisOG1X(pAM944) showed glycoproteins which were 111, 106 and 39 kDa.In conclusion; no difference was determined for the protein profilesamong the tested strains of Enterococcus faecalis. The antigenic profiles ofthe glycoproteins and the other proteins of E.faecalis was found as variedamong these strains. It was the first study that suggested E.faecalis strainsinclude the glycoproteins.