Mide kanserinde genomik değişikliklerin telomeraz aktivitesi üzerine etkisi
Effects of genomic changes on telomerase activity in gastric cancer
- Tez No: 193787
- Danışmanlar: PROF.DR. AJLAN TÜKÜN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Onkoloji, Tıbbi Biyoloji, Oncology, Medical Biology
- Anahtar Kelimeler: Telomeraz aktivitesi, Telomeraz regülasyonu, Genomik değişiklikler, Mide kanseri, Telomerase activity, Telomerase regulation, Genomic imbalances, Gastriccancer
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
ÖZETMide Kanserinde Genomik Değişikliklerin Telomeraz Aktivitesi Üzerine Etkisi,Güvem Gümüş AKAYKromozomların ucuna telomerik tekrar dizilerini (TTAGGG) ekleyen telomerazenzimi özel bir hücresel revers transkriptazdır. İnsan kanserlerinin neredeyse tamımıtelomeraz aktivitesine sahiptir. İnsan hücrelerinin malign transformasyonu sürecinde roloynayan genetik değişimler ile birlikte telomeraz enziminin kontrolünün anlaşılması klinik vepratik uygulamalarda önem taşımaktadır. Bazı aday pozitif ve negatif regülatörlertanımlanmış olsa da telomerazın regülasyonu oldukça karmaşık bir işlemdir ve telomerazregülasyonunda rol oynayan mekanizmalar tam olarak ortaya konmuş değildir. Diğer olasıtelomeraz bileşenlerinin ve telomeraz holoenzimiyle ilişkiye geçen proteinlerintanımlanmasının, bu enzimin telomerlerin uzatılması, stabilitesinin sağlanması, onkogenez vehenüz tanımlanmamış biyolojik fonksiyonlarının aydınlatılmasına önemli ölçüde ışık tutacağıdüşünülmektedir.Bu çalışmada telomeraz aktivitesi ile ilişki genomik değişikliklerin belirlenmesihedeflenmiştir. Bu amaçla 50 mide tümörü örneğinde genomik değişiklikler ve telomerazaktivitesi sırasıyla CGH ve TRAP yöntemleri kullanılarak araştırılmıştır. 1q+, 8p+, 8q+,10q+, 17p- ve 20p+'nın yüksek telomeraz aktivitesi ile ilişkili olduğu bulunmuştur. Buçalışmadan elde edilen sonuçlar 1q24, 8p21-p11.2, 8q21.1-q23, 10q21-qter ve 20pter-p11.2bölgelerinde olası telomeraz aktivatör/aktivatörlerinin, 17p12 bölgesinde ise telomerazrepresörlerinin bulunabileceğini düşündürmektedir. Ancak söz konusu genomik bölgelerintelomeraz aktivitesinin regülasyonu üzerindeki rolünü aydınlatmak için daha detaylımoleküler çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
SUMMARYEffects of Genomic Changes on Telomerase Activity in Gastric CancerGüvem Gümüş AKAYTelomerase is a specialized cellular reverse transcriptase, which adds telomeric repeats(TTAGGG) at the ends of each chromosome. Nearly the complete spectrum of human cancershas been shown to be telomerase positive. The understanding of the telomerase regulation inconcert with the other genetic alterations in the process of malignant transformation of humancells has important clinical and practical implications. Regulation of telomerase activity ishighly complex, and both putative positive and negative regulators have been reported.However, the mechanisms involved in telomerase regulation are not fully established.Identification of additional telomerase components and associated proteins will certainlycontribute to further investigations of the effect of telomerase in telomere elongation,telomere length maintenance, oncogenesis, and functionally new, unidentified cellularfunctions.In this study our aim was to clarify the genomic imbalances related to the telomeraseactivity. For this purpose we have investigated the genomic changes and telomerase activityby CGH and TRAP methods respectively in 50 gastric tumor samples. We have found thatgenomic imbalances including 1q+, 8p+, 8q+, 10q+, 17p- and 20p+ are related to the highertelomerase activity. Our results suggest that 1q24, 8p21-p11.2, 8q21.1-q23, 10q21-qter and20pter-p11.2 may contain putative telomerase activator(s), whereas 17p12 region may harborcandidate telomerase suppressor(s). However further molecular studies are necessary toelucidate the possible roles of these genomic regions on telomerase regulation.