İneklerde ovsynch ve Co-synch yöntemleri ile ovulasyonun senkronizasyonu
Synchronization of the ovulation in cows using ovsynch and Co-synch
- Tez No: 193792
- Danışmanlar: PROF.DR. MUSTAFA KAYMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Co-synch, inek, ovsynch, östrus, suni tohumlama, Administrial insemination, estrous, co-synch, cow, ovsynch
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Doğum ve Jinekoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
ÖZETİneklerde Ovsynch ve Co-synch Yöntemleri ile Ovulasyonun SenkronizasyonuBu çalışmada, yeterli östrus takibi yapılamayan sütçü inek sürülerinde, uzayan doğum-tekrargebe kalma aralığının, ovulasyonu senkronize edilen ineklerde minimize edilmesiamaçlanmaktadır.Bu çalışmada yaşları 2-6 arasında olan en az postpartum 45. günde bulunan toplam 40baş inek kullanıldı. Çalışmaya alınan 40 baş hayvan 2 gruba ayrıldı; I. Gruba (n=20) ovsynchprotokolü, II. Gruba (n=20) ise co-synch protokolü uygulandı. I. gruba ilk uygulama olarakbir GnRH analoğu olan Buserelin acetate (Receptal®, 0,004 mg Buserelin/ml, İntervet) 2.5ml. kas içi yolla uygulandı. Bu uygulamanın yapıldığı gün 1. gün olarak kabul edildiğindebunu takip eden 8. günde PGF2α analoğu olan dinoprost tromethamine (Lutalyse®, 5 mgDinoprost/ml, Pharmacia) 5 ml. kas içi yolla uygulandı. Bunu takiben 10. günde ise tekrar 2.5ml. Receptal uygulandı. Receptal'den 18 saat sonra tüm hayvanlara suni tohumlama yapıldı.II. Gruba ise I. Gruba yapılan hormon uygulamalarının tamamı aynı şekilde yapıldı ancak tekfark olarak suni tohumlamalar 2. Receptal uygulaması ile aynı anda yapıldı.Grup Î'de ikinci GnRH enjeksiyonundan sonra gözlenen östrus yoğunluğu %60,buzağılama gebe kalma aralığı 129.8 gün. Birinci, ikinci, üçüncü tohumlamalarda gebe kalmaoranı; sırasıyla %45, %40, %15 olarak belirlendi. Tohumlama indeksi 1.7 olarak saptandı.Grup ÎÎ'de ikinci GnRH enjeksiyonundan sonra gözlenen östrus yoğunluğu %40, buzağılamagebe kalma aralığı 159.9 gün olarak gözlendi. Birinci, ikinci, üçüncü tohumlamalarda gebekalma oranı sırasıyla %40, %50, %10 olarak saptandı. Tohumlama indeksi 1.7 olarakbulundu. İstatiksel olarak gruplar arasında yapılan değerlendirmelerde her parametre için birfark olmadığı (p>0.05) tespit edildi.Bunun sonucu olarak ovsynch ve co-synch protokollerinin ovulasyonsenkronizasyonunda başarıyla kullanılabileceği önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
SUMMARYSynchronization of the Ovulation in Cows Using Ovsynch and Co-synch protocolThe aim of this study was to minimize the number of days open in dairy herds with lowestrous detection rates by synchronization of ovulation.Forty non-pregnant cows at >45 days postpartum were used. The ages of the animalranged between 2 and 6. The animals were randomly assigned into two groups. Group 1(n=20) received ovsynch while Group 2 (n=20) received co-synch protocol. Ovsynch protocolincluded administration of GnRH (2.5 ml. im., Receptal®, 0.004 mg Buserelin/ml, İntervet)on day1, administration of PGF2α analogse dinoprost tromethamine (5ml im, Lutalyse®, 5mgDinoprost/ml, Pharmacia) on day 8 and second GnRH administration on day 10. Animals inGroup Î were artificially inseminated 18h following 2nd GnRH administration. The onlydiffrence in co-synch protocol (Group Î) was the timing of artifial insemination which wasartificial insemination at the same time of 2nd GnRH injection.Estrous detection rate was % 60 and the avarage number of days open was 129.8 inGroup Î. %45,%40 and %15 of all pregnancies in Group Î was obtained by 1st, 2nd and 3rdinseminations, respectively. The number of insemination per pregnancy was 1.7. in Group ÎÎ,estrous detection rate was %40 and the avarage number of days open was 159.9. %40, %50and %10 of pregnancies in Group ÎÎ were obtained after 1st, 2nd and 3rd insemination,respectivelly. The number of inseminations per pregnancy in Group ÎÎ was 1.7. the was nostatistically important difference in any of the parameters between two groups (p>0.05).In conclusion, both ovsynch and co-synch protocols can be used effectively insynchronization of ovulation in dairy cows.