Kare dalga voltametrisi ve uygulamaları
Square wave voltammetry and its application
  1. Tez No: 193805
  2. Yazar: EMRE AYAZLI
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. BENGİ USLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Kimya, Pharmacy and Pharmacology, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Kare dalga voltametrisi, atorvastatin kalsiyum, miktartayini, Square wave voltammetry, atorvastatin calcium, determinations
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Analitik Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
ÖZETKare Dalga Voltametrisi ve UygulamalarıKare dalga voltametrisi ilaç endüstrisinde, klinik analizlerde ve çevre analizlerindekullanımı giderek artan oldukça hızlı ve duyarlı bir analitik tekniktir. Basit, hızlı,duyarlı, seçici olması, uzun ve zaman alıcı basamaklara ihtiyaç duymaması gibinedenlerle de diğer analitik yöntemlerle kıyaslandığında onların alternatifi veyatamamlayıcısı durumundadır.Çalışmanın deneysel bölümünde atorvastatin kalsiyum' un elektrokimyasalyükseltgenme davranışı camsı karbon elektrot üzerinde alkol-su karışımı olanortamda (metanol:su (10:90) (h/h)) pH 1,80-12,00 aralığında kare dalga voltametrisitekniği kullanılarak incelenmiştir. Deneyler destek elektroliti yapısının, pH' ın vetarama hızının reaksiyon üzerindeki etkilerini incelemek amacıyla Britton-Robinson,fosfat, asetat tamponları ve 0,1 M H2SO4 destek elektroliti içerisinde geniş taramahızı aralığında (5-1000 mVs-1) gerçekleştirilmiştir. Molekül, geri dönüşümsüz vedifüzyon kontrollü olarak yükseltgenmiştir. 0,1 M H2SO4 ve pH 3,00 BR tamponçözeltilerinde molekül oldukça pozitif potansiyellerde elde edilmiş olanyükseltgenme pikleri veya dalgaları ile karakterize edilmiştir. Şartlar optimizeedildikten sonra her iki ortamda (pH 3,00 Britton-Robinson tamponu ve 0,1 MH2SO4) akım, 2x10-6-8x10-5 M aralığında derişimle doğrusallık göstermiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARYSquare wave voltammetry and its applicationsSquare wave voltammetry is a rapid and sensitive analytical technique which isincreasing in utility in the pharmaceutical industry, clinical analysis andenvironmental analysis. It is used as an alternative or complimentary technique toother analytical methods due to it? s simplicity, rapidity, sensitivity, selectivity andwithout any time-consuming preparation compared to other analytical techniques.Experimental section of this study the electrochemical oxidation ofatorvastatin calcium was investigated in hydroalcoholic media ((10:90)methanol:water (v/v)) in pH range 1,80-12,00 using square wave voltammetry at theglassy carbon electrode. To investigate the effects of nature of the supportingelectrolyte, pH and scan rate on the anodic reactions were performed in Britton-Robinson, phosphate, acetate buffers 0,1 M H2SO4 and a wide scan rate interval(5−1000 mVs-1). The molecule oxidized irreversibly and by diffusion-controlled. In0,1 M H2SO4 supporting electrolyte and pH 3,00 BR buffer solution, the moleculewas characterized by anodic peaks or wave which were obtained at positive potential.Under optimized conditions the current showed a linear dependence withconcentration in the range between 2x10-6-8x10-5 M in both supporting electrolyte(pH 3,00 Britton-Robinson buffer and 0,1 M H2SO4).