Geriatrik hastalar ve diğer yaş gruplarındaki hastalarda uygulanan minör cerrahi girişimlerde meydana gelen biyokimyasal ve fizyolojik değişikliklerin karşılaştırmalı incelenmesi
Comparative investigation of biochemical and physiological changes in the minor surgery of geriatric and other age-classified patients
  1. Tez No: 193804
  2. Yazar: BARIŞ ÇANKAYA
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ONUR İÇTEN, PROF.DR. REHA KİŞNİŞCİ, PROF.DR. TAMER YILMAZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyokimya, Diş Hekimliği, Geriatri, Biochemistry, Dentistry, Geriatrics
  6. Anahtar Kelimeler: geriatri, akut faz reaksiyonu, plazma fibrinojen, serum CRP, serum albumin, geriatrics, acute phase response, plasma fibrinogen, sera CRP, seraalbumin
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş, Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
ÖZETGeriatrik Hastalar ve Diğer Yaş Gruplarındaki Hastalarda Uygulanan MinörCerrahi Girişimlerde Meydana Gelen Biyokimyasal ve FizyolojikDeğişikliklerin Karşılaştırmalı İncelenmesiBarış ÇANKAYABu çalışmanın amacı geriatrik hastalarda ilerlemiş yaş ve vücut kompozisyonudeğişikliklerinin apikal rezeksiyon ve gömülü diş çekimi gibi minör oral cerrahigirişimlerden sonra meydana gelen metabolizma cevabına etkilerini araştırmaktır. Buamaçla akut faz cevabı proteinlerinden olan plazma fıbrinojen, serum CRP vealbumin seviyelerindeki değişimler takip edilmiştir.Çalışma Ankara Üniversitesi Diş hekimliği Fakültesi, Ağız-Diş- ÇeneHastalıkları ve Cerrahisi Anabilim Dalına minör cerrahi operasyon için başvuran 32hasta üzerinde gerçekleştirildi.Hastalar; 65 yaş altı erişkin grup (1. grup) ve 65 yaş ve üstü geriatrik grup(2.grup) olarak ayrıldı. Hastalardan operasyon öncesi, operasyonun 2. ve 7. günü koliçindeki ante-cubital venden kan örnekleri alındı.Plazma fıbrinojen değerleri M.T.1C COAGULOMETER cihazında AMAXmarka kitler kullanılarak ölçüldü. Albumin değerleri BAYER firmasının OPE-RAotomatik biyokimya otoanalizörü ile belirlendi. CRP serum konsantrasyon değerleriTURBOX NEFELOMETRİ cihazında ORİON marka kitler kullanılarak belirlendi.Operasyon öncesi ile operasyonun 2. ve 7. günü değerlerinin karşılaştırılmasısonucu plazma fıbrinojen ve serum albumin seviyelerinde anlamlı bir değişiklikgörülmedi. Yaşa göre yapılan karşılaştırılmalarda da anlamlı bir farklı sonuç tespitedilemedi. Operasyonun2. günü her iki grupta serum CRP değerlerinde meydana gelen benzer oranlardakiartışistatiksel olarak anlamlı bulunsa da bu ortalama değerler normal kabul edilensınırlar içerisindeydi.Sonuç olarak geriatrik hastalarda ilerlemiş yaşve vücut kompozisyonudeğişikliklerinin apikal rezeksiyon ve gömülü dişçekimi gibi minör oral cerrahigirişimlerden sonra meydana gelen metabolizma cevabına ve akut fazreaktanlarından olan plazma fibrinojen, serum CRP ile serum albumin üzerindeherhangi bir etkisi yoktur. Oral ve maksillofasiyal cerrahi alanında bu konudayapılacak daha geniş kapsamlı araştırmalar için çalışmamızın bir zemin oluşturacağıinancındayız.
Özet (Çeviri)
SUMMARYComparative Investigation of Biochemical and Physiological Changes In TheMinor Surgery Of Geriatric And Other Age-Classified Patients.Barış ÇANKAYAThe aim of this study was to examine the effects of advancing age and bodycomposition changes on the metabolic response to minor oral surgical operations ofgeriatric patients. Acute phase proteins such as plasma fibrinogen, sera CRP andalbumin levels were investigated. The study carried out on 32 subjects whom areattended for minor surgical operation in Faculty of Dentistry, Department of Oraland Maxillofacial Surgery, Universty of Ankara.Patients were divided into two age groups as: Age under 65 was the first group,age of 65 and older was the second group. Sample of blood was taken from thesubjects antecubital veins before the operation, 2.day and 7 days after operation.Plazma fibrinogen level was investigated with M.T.1C COAGULOMETER systemusing AMAX.Sera albumin level was investigated with OPE-RA (BAYER) and CRPlevels with TURBOX NEFELOMETRY system using ORİON.There were no significant differences found between two groups when plasmafibrinogen, sera albumin and sera CRP are analyzed in samples before, in the secondday and 1 week after the operation. There was also no significant effect of age onblood samples.From this study it is concluded that there is no effect of advancing age and bodycomposition changes on the metabolic response to minor oral surgical operations ofgeriatric patients. This study also shows that more detailed further studies are neededto prove above conclusion.