Ankara bölgesindeki tavukçuluk işletmelerinden salmonella spp. izolasyonu
Isolation of salmonella spp. from poultry enterprises in Ankara region
- Tez No: 193806
- Danışmanlar: PROF.DR. NEJAT AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Salmonella, zolasyon, PCR, Dışkı, Yumurta, Salmonella, Isolation, PCR, Faeces, Egg
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Bu çalışmada, tavukların dışkı ve yumurtalarında Salmonellaetkenlerinin klasik yöntemlerle ve PCR ile tanısı amaçlanmıştır.Bu çalışmada Salmonella izolasyonu amacıyla Ankara' da yer alan 50ticari yumurtacı kümes ziyaret edilerek her kümesten 20 adet olmak üzerekloakal svap ve yine aynı kümeslerden 10 adet yumurta örneği toplandı. Herkümesten alınan 20 kloakal svap 2 gruba ayrılıp 10 adedi 1 örnek kabuledilerek değerlendirilmeye alındı. Toplam 500 yumurta 10'arlı gruplar halinde50 örnek olarak kabul edilip Salmonella varlığı yönünden incelendi.Çalışmanın sonucunda, kloakal svap alınan 50 kümesin 6 (%12)'sındave örnek bazında da 100 örneğin 6 (%6)'sından selektif zenginleştirmedensonra yapılan PCR ve klasik kültür metodu ile Salmonella'nın cins düzeyindevarlığı tespit edildi. Yumurta örneklerinden ise her iki metotla da Salmonellabelirlenemedi.Bu çalışmada, tavuk dışkılarından Salmonella etkenlerinin PCRyöntemi ile tanısı yapılabileceği ortaya konuldu ve rutin teşhis amacıylauygulanabilirliği belirlendi. Bu nedenle Salmonella varlığını ortaya koymakiçin daha hızlı bir yöntem olan PCR metodunun kullanımı önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, the aim was to diagnose the Salmonellae in chicken faeces andeggs with both classical techniques and PCR.For this aim, 50 commercial layer poultry flocks in Ankara were visitedand 20 cloacal swabs and 10 egg samples were taken from each flock.Twenty cloacal swaps taken from each flock were divided into two groups inwhich 10 of them were accepted and evaluated as one sample. A total of 500eggs was accepted as 50 samples and evaluated by means of the presenceof Salmonellae.At the end of the study, PCR and classical culture methods carried outafter selective enrichment revealed that Salmonellae were identified on thegenus level from 6 (12 %) out of 50 layer poultry flocks and from 6 (6 %)individual cloacal swabs out of 100 samples.In this study, it has been shown that Salmonellae could be diagnosedwith PCR method and this method could be used in routine diagnosis.Therefore, the use of PCR method, which is faster than cultural method, isrecommended.