Kedi ve köpeklerde idrar kesesi hastalıklarının ultrasonografik muayenesi
The ultrasonographic examination of urinary bladder diseases in cats and dogs
- Tez No: 193825
- Danışmanlar: DOÇ.DR. ALİ BUMİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Ultrasonografi, kese duvarı, kedi, köpek, sistitis, Ultrasonography, bladder wall, cat, dog, cystitis
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Cerrahi (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
49ÖZETKedi ve Köpeklerde İdrar Kesesi Hastalıklarının Ultrasonografik MuayenesiBu çalışmada kedi ve köpeklerde idrar kesesi hastalıklarının radyografik ve ultrasonografik muayenebulgularının değerlendirilmesi ve hastalıklar arasında istatistiksel ilişkinin araştırılması sonucu eldeedilen bulguların pratiğe aktarılarak, araştırmacılara ve pratisyen veteriner hekimlere yardımcı olmasıamaçlandı.Çalışma materyalini Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalıtarafından anamnez ve fiziksel muayene sonrası; röntgen ve ultrasonografik muayene istemi ileCerrahi Anabilim Dalına idrar kesesi hastalığı şüphesi ile gönderilen değişik yaş, ırk ve cinsiyette 24kedi ve 26 köpek olmak üzere toplam 50 hayvan oluşturdu.Direkt radyografik muayene için tüm hastaların L/L radyografileri alındı. Yapılandeğerlendirmeler sonucunda 8 olguda direkt radyografik olarak radyoopak kalkulusların varlığı tespitedildi, bunların dışında kalan olguların direkt radyografik muayenesinde ise herhangi bir anormallikizlenmedi. İndirekt radyografik muayene ise 3 olguda uygulandı. 2 olguya çift kontrast sistografi, 1olguya pozitif kontrast sistografi uygulandı. Çift kontrast sistografi ile 1 olguda radyolusent kalkulus,1 olguda sistitis oluşumundan; pozitif kontrast sistografi ile ise 1 olguda ruptur oluşumundanşüphelenildi ve 3 olguya da tanıyı doğrulamak amacıyla ultrasonografi uygulandı.Radyografik muayenenin ardından tüm olguların ultrasonografik muayenesi yapıldı. Bununiçin; idrar kesesi boş ise dolduruldu, abdominal bölge traş edildi, hayvan sırtüstü veya yan yatışpozisyonuna getirildi ve idrar kesesinin bulunduğu bölgeye ultrasonik jel sürülerek tüm olgulardeğerlendirildi.Yapılan ultrasonografik muayenede 3 olguda sistitis, 19 olguda sistitis ile beraber kristalüri, 3olguda polipoid sistitis, 8 olguda kristalüri, 9 olguda kalkulus ve sistitis, 2 olguda kalkulus, sistitis vekristalüri, 1 olguda kalkulus, sistitis ve tümör, 3 olguda tümör, 1 olguda kan pıhtısı, 1 olguda iseruptur belirlendi.Sonuç olarak kedi ve köpeklerde karşılaşılan idrar kesesi hastalıklarının tanısında direkt veindirekt radyografik muayene bulgularıyla birlikte son yıllarda giderek yaygınlaşan ultrasonografikmuayene bulgularının da birlikte değerlendirilmesinin daha yararlı olacağı kanısına varıldı.
Özet (Çeviri)
50SUMMARYThe Ultrasonographic Examination of Urinary Bladder Diseasesin Cats and DogsIn this study, helping the surveyors and practitioners, by the evaluation results of radiographic andultrasonographic examination of urinary bladder in cats and dogs, and results obtained from survey ofthe statistical releations between diseases, is aimed.The material of this study is composed by, 50 animal (24 cats and 26 dogs) which forwardedto Surgery Department for ultrasonographic and radiographic examination after anamnesis andphysical evaluation in Ankara University Faculty of Veterinary Medicine department of InternalDiseases.All patients? L/L radiographies are taken for direct examination. In 8 cases, radioopaquecalculi detected via direct radiography, but there was no detection for the rest of the cases via directradiography. Indirect radiographic procedure applied to three cases, as double contrast cystograph fortwo cases and positive contrast cystography in one case. Radiolucent calculi is determined in one caseand cystitis is determined in other case of the double contrast cystography applied group, and urinarybladder rupture is detected in one case with positive contrast cystography. All of the three patients areforwarded to ultrasonographic examination for further evaluation and verification.After the radiographic evaluation, all patients are examined via ultrasonography. For theultrasonographic examination, all patients are positioned as dorsal or lateral recumbancy, abdominalhair is shaved, ultrasound gel is applied to the area, and urinary baldder is filled with saline solution ifempty.In ultrasonographic examination, 3 cases are defined as cystitis, 19 cases as cystitis withcrystalurea, 3 cases as polipoid cystitis, 8 cases as crystalurea, 9 cases as cystitis with calculi, 2 casesas cystitis with calculi and crystalurea, 1 case as cystitis with calculi and mass, 3 cases as bladdertumor, 1 case as trombus in bladder, and 1 case as bladder rupture.As a result, determined that, using the ultrasonographic examination, which is getting more and morepopular everyday, with direct and indirect radiography in inspection of urinary bladder diseases in catsand dogs, is fairly valuable.