Kedi ve köpeklerde asitese neden olan hastalıkların radyografik ve ultrasonografik değerlendirilmesi
Radiographical and ultrasonographical assessment of diseases which cause ascites in cats and dogs
  1. Tez No: 192118
  2. Yazar: FUNDA ULUDAĞ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ZEKİ ALKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Asites, kedi, köpek, radyografi, ultrasonografi, Ascites, cat, dog, radiography, ultrasonography
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
51ÖZETKedi ve Köpeklerde Asitese Neden Olan Hastalıkların Radyografikve Ultrasonografik DeğerlendirilmesiBu çalışmada asites bulgusu ile gelen kedi ve köpeklerde radyografik veultrasonografik muayene bulgularının değerlendirilmesi, klinik muayene, abdominalparasentez ve laboratuvar bulguları ile birlikte kesin tanının saptanması ve eldeedilen sonuçların pratiğe aktarılması amaçlandı.Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Radyoloji Bilim Dalına Mart 2004-Eylül 2005 tarihleri arasında ç Hastalıkları Anabilim Dalından asites nedeniylegönderilen değişik ırk, yaş ve cinsiyetteki 8 kedi ve 12 köpek olmak üzere toplam20 hayvan çalışma materyalini oluşturdu.Asites bulgusu olan hastaların anamnezi sonrasında V/D ve L/L iki yönlüabdominal direkt radyografileri alındı. Bu grafilerde buzlu cam manzarası ve detaykaybı olup olmadığı araştırıldı. Yaşlı ve anamnezinde kalp yetmezliği düşünülenhastalarda abdominal radyografiye ek olarak direkt L/L ve V/D iki yönlü toraksradyografileri de alındı.Radyografik inceleme sonrasında abdominal bölge traş edilerek ultrasonografiiçin hayvan hazırlandı. Ultrasonografik muayenede idrar kesesi, böbrekler, dalak,karaciğer ve diğer organlar muayene edildi. Kalbinde problem olduğu düşünülenhastalarda bunlara ek olarak ekokardiyografi yapılarak; kalp yetmezliği yönündendeğerlendirildi.Ultrasonografik muayenenin ardından ultrasonografi eşliğinde abdominal sıvıörneği alınarak, örnek değerlendirildi.Yapılan radyografik ve ultrasonografik muayene ve abdominal sıvı örneğininincelenmesi sonrasında hastalıkların dağılımına göre 2 köpekte kalp yetmezliği, 3kedide FIP, 2 köpekte prostat hastalığı, 2 köpek ve 4 kedide böbrek hastalığı, 1 kedive 5 köpekte tümör (5 karaciğer tümörü ve 1 dalak tümörü) ve 1 köpekte idrarkesesi rupturu belirlendi.Sonuç olarak elde edilen muayene bulguları değerlendirilerek asitese nedenolan hastalık belirlendikten sonra tedavi için ç Hastalıkları kliniğine sevk edildi.
Özet (Çeviri)
52SUMMARYRadiographical and Ultrasonographical Assesment of DiseasesWhich cause Ascites in cats and dogsIn this study, our purpose was to evaluate radiographic, ultrasonographic andabdominal paracentesis findings and to determine the diseases which cause ascitesin cats and dogs which were referred to our clinics.8 cats and 12 dogs from different breed, age and sex that have had diseaseswhich cause ascites, were referred to University of Ankara, Faculty of VeterinaryMedicine, Department of Radiology between March 2004- September 2005, formedthe material of the study.Direct abdominal radiographs were taken in two different positions (V/D andL/L) for all cases. In these radiographies we investigated whether there were anyground glass and loss of visualized abdominal detail or not. Direct thoracicradiographs were also taken in two positions in old patients that were suspicious forany heart problem.Patients were prepared for ultrasonografic assessments after radiographiestaken. Urinary bladder, kidneys, spleen, liver and other tissues were evaluated inultrasonografic assessments. Eco-cardiographic assessments were also done inpatients that were suspicious for any heart problem.Abdominal fluids were aspirated accompany with ultrasound and evaluatedafter ultrasonographic assessments.Heart failure in 2 dogs; feline infectious peritonitis in 3 cats; prostate diseasesin 2 dogs; kidney diseases in 2 dogs and 4 cats; tumors in one cat and 5 dogs (5 liverand 1 spleen); and rupture of urinary bladder in one dog were determined after theseassessments.In conclusion, diseases which cause ascites were determined in our departmentand sent for treatment to Internal Disease Department.